Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

12 MS Excel tips (μέρος 1ο)

Αυγ 25 2015
Το MS Excel είναι ένα μοναδικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλήθος υπολογισμών και να προσφέρει πολύτιμα αποτελέσματα και να βελτιώσει την παραγωγικότητά σας.
12 MS Excel tips (μέρος 1ο)
Δικαίως πολλοί θεωρούν το MS Excel ως τον καλύτερο συνεργάτη τους αφού μπορεί να κάνει υπολογισμούς από τεράστιες λίστες δεδομένων και να εξάγει αποτελέσματα βασισμένο σε σενάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται εφαρμογή-κλειδί στα επιχειρησιακά περιβάλλοντα και η γνώση του αποτελεί ένα σημαντικό προσόν. Όμως, ως εφαρμογή που μπορεί να κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα, έχει πολλές ρυθμίσεις, πάρα πολλές επιλογές και ακόμα περισσότερα μυστικά. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά ενδεικτικά tips που θα σας κάνουν να αναθερμάνετε τη σχέση μαζί του.

1. Αυτόματη συμπλήρωση


Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πληκτρολογήσετε σε μία στήλη πολλούς αριθμούς με κάποιο σταθερό βήμα ή απλά πολλές διαδοχικές ημερομηνίες. Ο ένας τρόπος – αυτός που πρέπει να αποφύγετε – είναι να τις πληκτρολογήσετε μία-μία. Στην περίπτωση των αριθμών, ο δεύτερος τρόπος είναι να πληκτρολογήσετε τους δύο πρώτους αριθμούς, π.χ. 5, 10, να επιλέξετε τα δύο κελιά και να μεταφέρετε το δείκτη του ποντικιού στο κάτω δεξί άκρο του κουτιού της επιλογής. Θα δείτε ότι ο δείκτης μετατρέπεται σε σταυρό, οπότε με ένα drag ‘n’ drop προς τα κάτω και μέχρι εκεί που θέλετε, θα εμφανιστεί η επιθυμητή αλληλουχία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για την ημερομηνία, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να πληκτρολογήσετε μόνο το πρώτο κελί. Φυσικά, το drag ‘n’ drop μπορεί να γίνει και προς τις τέσσερις κατευθύνεις, με τις προς τα κάτω και δεξιά κατεύθυνση να λειτουργούν αυξητικά, ενώ τις προς τα πάνω και αριστερά μειωτικά. Ένας ακόμα τρόπος που σας προσφέρει επιπλέον δυνατότητες είναι να πληκτρολογήσετε κανονικά τα πρώτα δεδομένα όπως πριν, να τα επιλέξετε, να μετακινήσετε και πάλι το δείκτη στην κάτω δεξιά γωνία του κουτιού και να κάνετε drag ‘n’ drop το σταυρό με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού έως το σημείο που θέλετε. Όταν αφήσετε το πλήκτρο θα εμφανιστεί ένα μενού στο οποίο εκτός, από την Συμπλήρωση Σειρών που έχει τα ίδια αποτελέσματα με πριν, έχετε και άλλες επιλογές. Για αριθμούς, μπορείτε να επιλέξετε Γραμμική τάση ή Τάση γεωμετρικής προόδου, ενώ για ημερομηνίες οι επιλογές είναι περισσότερες. Για ακόμα καλύτερο έλεγχο μπορείτε να επιλέξετε Σειρά... από το μενού και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να κάνετε τις ρυθμίσεις σας.


2. Κείμενο σε στήλες


Με αυτή τη λειτουργία μπορείτε να «σπάσετε» τα κείμενα μιας στήλης ώστε να εμφανιστούν σε περισσότερες στήλες. Για να γίνει πιο κατανοητό, ας υποθέσουμε ότι έχετε μια στήλη με ονοματεπώνυμα και θέλετε στη στήλη αυτή να μείνει το όνομα, ενώ σε μια δεύτερη διπλανή να έχετε το επώνυμο. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε όλα τα ονόματα της στήλης, να μεταβείτε στο tab Δεδομένα του κυρίως μενού και να επιλέξετε Κείμενο σε Στήλες. Στο παράθυρο που εμφανίζεται μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ Οριοθετημένο (που είναι αυτό που χρειάζεστε) και Σταθερού μήκους. Το πρώτο το επιλέγετε όταν το κείμενό σας σε κάθε κελί διαχωρίζεται χωρίς μοτίβο από κάποιον χαρακτήρα (στην περίπτωσή μας το κενό) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση των αρχείων CSV που προέρχονται από άλλες εφαρμογές. Το δεύτερο το επιλέγετε όταν θέλετε να «κόψετε» το κείμενο σε σταθερό σημείο. Συνεχίζοντας με την πρώτη επιλογή, στο δεύτερο βήμα καλείστε να επιλέξετε τον οριοθέτη, δηλαδή το χαρακτήρα διαχωρισμού. Επιλέγετε Διάστημα και βλέπετε το κείμενό σας να χωρίζεται μέσα στο παράθυρο. Στο επόμενο και τελευταίο βήμα, έχετε να επιλέξετε τη μορφοποίηση, αλλά στην περίπτωσή μας δεν είναι απαραίτητο οπότε πατάτε Τέλος και βλέπετε τα ονοματεπώνυμα να χωρίζονται σε δύο στήλες.


3. Επικόλληση με αντιμετάθεση
Αν έχετε κάποια δεδομένα σε σειρές και θέλετε να τα φέρετε σε στήλες ή το αντίστροφο, το Excel διαθέτει έναν πολύ απλό τρόπο. Επιλέγετε τα δεδομένα που θέλετε να αλλάξετε τη διάταξή τους, κάνετε αντιγραφή, μετακινήστε στην αρχή του σημείου που θέλετε να τα τοποθετήσετε στη νέα τους διάταξη, κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι και επιλέγετε Ειδική επικόλληση... > Αντιμετάθεση.


4. Ίδια δεδομένα σε πολλαπλά κελιά


Στην περίπτωση που πρέπει να γράψετε τα ίδια σε πολλά κελιά (ακανόνιστα) ενός φύλλου εργασίας μην αρχίστε να πληκτρολογείτε ακατάπαυστα γιατί το Excel έχει να σας προσφέρει μια πιο ξεκούραστη λύση. Ξεκινήστε μαρκάροντας όλα τα κελιά στα οποία θέλετε να γράψετε το ίδιο κείμενο. Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας πατημένο το [Ctrl] και επιλέγοντας με το ποντίκι. Θα δείτε αυτά που έχετε επιλέξει να γίνονται γαλάζια. Στο τελευταίο κελί που θα επιλέξετε πληκτρολογήστε αυτό που θέλετε και πατήστε [Ctrl]+[Enter]. Το κείμενό σας θα εμφανιστεί σε όλα τα επιλεγμένα κελιά.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα