Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

12 tips για να χρησιμοποιείτε έξυπνα το ποντίκι (Μέρος 2ο)

Αυγ 20 2015
Ποιος είπε ότι το ποντίκι, αυτή η μικρή συσκευή που χρησιμοποιούμε συνέχεια, δεν έχει τα δικά της μυστικά, τα οποία μάλιστα είναι πάρα πολλά;
12 tips για να χρησιμοποιείτε έξυπνα το ποντίκι (Μέρος 2ο)
Συνεχίζουμε τα tips για την πιο έξυπνη χρήση του ποντικιού τα οποία ξεκίνησαν με προηγούμενο άρθρο στο Discover {link}. Στο πρώτο μέρος σταθήκαμε κυρίως σε εναλλακτικές μεθόδους επιλογής κειμένου με το ποντίκι, αλλά και στην πιο αποτελεσματική χρήση της ροδέλας του. Στο δεύτερο πλέον μέρος, εξετάζουμε κάποιες πιο άμεσες μεθόδους αντιγραφής και μεταφοράς αρχείων με τη βοήθεια του ποντικιού, αλλά και επιλογές από τις ρυθμίσεις της συσκευής στον Πίνακα Ελέγχου.

7. Περισσότερες επιλογές στο drag ‘n’ drop


Το drag ‘n’ drop ενός φακέλου ή αρχείου από μια τοποθεσία σε άλλη δεν έχει πάντα το αποτέλεσμα που θέλουμε καθώς τα Windows αποφασίζουν αν θα κάνουν αντιγραφή ή μεταφορά ανάλογα τις δύο τοποθεσίες. Όμως, μπορείτε να έχετε εσείς τον έλεγχο, αν αντί να κάνετε drag ‘n’ drop με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, το κάνετε με το δεξί. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ελευθερώσετε το δεξί πλήκτρο για να αφήσετε το φάκελο ή το αρχείο, εμφανίζεται ένα μενού από το οποίο μπορείτε να επιλέξετε την επιθυμητή ενέργεια.

8. Αντιγραφή ή μεταφορά;
Αν η μνήμη σας είναι αρκετά δυνατή, αντί να χρησιμοποιήσετε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού για να κάνετε drag ‘n’ drop και να αποφασίσετε αυτό που θέλετε στο μενού που θα εμφανιστεί, μπορείτε να κάνετε αντιγραφή ή μεταφορά με πιο γρήγορο τρόπο. Κάνοντας drag ‘n’ drop (με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού) κρατώντας πατημένο το πλήκτρο [Ctrl] κάνετε αντιγραφή των αρχείων ή των φακέλων. Κάνοντας το ίδιο έχοντας πατημένο το πλήκτρο [Shift] πετυχαίνετε τη μεταφορά τους.

9. Αυτόματο scrolling στο Web


Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να κάνετε scrolling σε μεγάλες σελίδες στο Web είναι φυσικά με τη ροδέλα. Αν όμως διαβάζετε πολλές μεγάλες σελίδες, αυτή η κίνηση του δείκτη του χεριού μπορεί να σας κουράσει. Κάνοντας κλικ με τη ροδέλα σε μία σελίδα, ο δείκτης αλλάζει μορφή (μία σφαίρα που περιλαμβάνει βελάκια πάνω και κάτω) και πλέον μπορείτε απλά να κινείτε το ποντίκι προς τα κάτω και προς τα πάνω για το scrolling. Όταν θελήσετε να σταματήσετε αυτή τη λειτουργία, απλά πατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού.

10. Χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό Snap To
Πολύ συχνά, όταν πραγματοποιείτε κάποια λειτουργία στα Windows, εμφανίζεται ένα παράθυρο που ζητά να επιβεβαιώσετε ότι επιθυμείτε την ολοκλήρωση της λειτουργίας, π.χ. όταν επιλέξετε τη διαγραφή ενός αρχείου. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στις ρυθμίσεις του ποντικιού, που ονομάζεται Snap To, και όταν είναι ενεργοποιημένο, ο δείκτης του ποντικιού μεταφέρεται στο ΟΚ ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά να μετακινείτε το δείκτη. Για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό Snap To, μεταβείτε στο Control Panel > Mouse και επιλέξτε το tab Pointer Options. Εκεί, επιλέξτε Automatically move pointer to the default button in a dialog box.

11. «Κλείδωμα» του αριστερού πλήκτρου με το ClickLock


Ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει κάποιες λειτουργίες πιο άνετες είναι το ClickLock. Με αυτό μπορείτε να επιλέξετε κείμενο ή να κάνετε drag ‘n’ drop χωρίς να κρατάτε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Έχοντας ενεργοποιημένο το χαρακτηριστικό αυτό, για να κάνετε για παράδειγμα drag ‘n’ drop ενός αρχείου, κάνετε κλικ με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο αρχείο και αυτό «αγκιστρώνεται» ώστε να το μεταφέρετε εκεί που θέλετε χωρίς να κρατάτε το πλήκτρο πατημένο. Για να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό ClickLock, μεταβείτε στο Control Panel > Mouse και μείνετε στο αρχικό tab Buttons. Στο κάτω μέρος του παραθύρου, βρείτε την ενότητα ClickLock και επιλέξτε Turn on ClickLock. Πατώντας στο πλήκτρο Settings μπορείτε να καθορίσετε την ώρα που πρέπει να μείνει πατημένο αρχικά το πλήκτρο ώστε να ενεργοποιείται το χαρακτηριστικό κάθε φορά.

12. Χωρίς ποντίκι!
Αν για κάποιο λόγο το ποντίκι σας χαλάσει ή τελειώσει η μπαταρία του αν είναι ασύρματο και πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κάποιες λειτουργίες που απαιτούσαν τη χρήση του, δεν έχετε παρά να ενεργοποιήσετε μια λειτουργία των Windows που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα του αριθμητικού πληκτρολογίου ως ποντίκι. Για να γίνει αυτό πατήστε [Αριστερό Alt] + [ Αριστερό Shift] + [Num Lock] και Enter στο παράθυρο που εμφανίζεται, ενώ για να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό αυτό, πατήστε τον ίδιο συνδυασμό. Με το χαρακτηριστικό ενεργοποιημένο, πατώντας 8 ο δείκτης του ποντικιού μετακινείται προς τα πάνω, με 0 κάνετε drag το αντικείμενο που έχετε στοχεύσει, κ.ο.κ.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα