Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Gaming σε Mac: Όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Αυγ 29 2016
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αγοράζοντας ένα Mac θα πρέπει να ξεχάσουν το gaming, ωστόσο αυτό πλέον απέχει αρκετά από την πραγματικότητα...
Gaming σε Mac: Όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας!
Ο όρος “Mac gaming” αντιμετωπίζεται από πολύ κόσμο ως παραμυθένιο σενάριο, αλλά η πραγματικότητα πηγαίνει σίγουρα πιο πέρα από το παραμύθι. Άλλωστε, πολλά χρόνια πριν, υπολογιστές όπως ο Apple II ήταν η αυτονόητη πλατφόρμα για games. Ακόμη και η Bungie των Halo και των Destiny ανέπτυσσε παιχνίδια αποκλειστικά, ή πρώτα, για Mac μέχρι το 2000. Ότι ακολούθησαν “πέτρινα” χρόνια είναι γεγονός. Όχι πια όμως.

Είναι απίθανο να βρει κανείς “Mac games” σε ράφια καταστημάτων, όχι όμως αδύνατο, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι, με εξαίρεση το Overwatch που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οτιδήποτε φτιάχνει η Blizzard, όπως Diablo, StarCraft κ.λπ. τρέχει κανονικά και σε Mac, ακόμη και αν το κουτί γράφει πάνω “PC DVD-ROM”. Οι πηγές για games όμως είναι περισσότερες από ποτέ.

Mac App Store


Στο ίδιο το Mac App Store όπου βασιλεύουν κατά κόρον άλλου τύπου εφαρμογές, βρίσκονται πάρα πολλά games, μικρές και μεγάλες παραγωγές που διατίθενται άλλοτε ταυτόχρονα με εκδόσεις για Windows άλλοτε με κάποια καθυστέρηση. Οποιοδήποτε παιχνίδι κατεβαίνει όπως η όποια εφαρμογή και λειτουργεί αναλόγως, και offline, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιορισμό. Πάντως χρειάζεται προσοχή στην περιγραφή διότι δεν αναγράφονται πάντα από τις εταιρείες ανάπτυξης οι ελάχιστες απαιτήσεις του παιχνιδιού από το σύστημα.

Steam


Η υπηρεσία Steam όχι μόνο υφίσταται σε Mac αλλά έχει ειδική κατηγορία/καρτέλα για τίτλους που τρέχουν σε Mac και σήμανση σε κάθε παιχνίδι για το πού τρέχει. Κατά κανόνα μάλιστα, τίτλοι που διατίθενται για πολλαπλά συστήματα μέσω Steam, αν υποστηρίζουν τη συμμετοχή πολλαπλών παικτών, είναι εύκολο να παίζουν όλοι μαζί παίκτες που διαθέτουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι… ο καθένας στον κόσμο του. Το Steam δείχνει πάντα τις ξεχωριστές απαιτήσεις συστήματος, το ελάχιστο σε ισχύ που χρειάζεται το παιχνίδι για να λειτουργήσει ικανοποιητικά, ξεχωριστά για Windows, Mac και Linux/SteamOS.

GOG.com


Η νεότερη υπηρεσία GOG είναι, τρόπον τινά, ανταγωνιστική υπηρεσία του Steam, με τη βασική διαφορά ότι υπόσχεται πως κάθε αγορά δεν υπόκειται σε DRM, σε συστήματα δηλαδή που περιορίζουν το “τρέξιμο” του παιχνιδιού υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Και εδώ αναφέρονται οι ελάχιστες απαιτήσεις από το σύστημα, για να είναι σαφές αν μπορεί να τρέξει αρκετά καλά στον Mac που χρησιμοποιεί ο καθένας μας.

Λοιπές απορίες

Βγαίνουν όλα τα παιχνίδια σε Mac;
Όχι. Όπως δεν βγαίνουν και όλα τα παιχνίδια που εμφανίζονται σε Mac και στα Windows. Πάντως κυκλοφορούν σε Mac περισσότερα από ποτέ.

Τι παιχνίδια μποροούμε να περιμένουμε συνήθως;
Περιορισμός σε είδη δεν υπάρχει. Κατά κανόνα η ανάπτυξη παιχνιδιού για Mac είναι ευκολότερη από ποτέ, για αυτό ο κανόνας σε μικρές και μετρίου αναστήματος παραγωγές είναι να εμφανίζονται εξ αρχής και σε Mac. Με τις κατηγορίες αυτές να διακρίνονται πρωτίστως για τη δημιουργικότητά τους, οι επιλογές και οι πιθανότητες είναι πρακτικά άπειρες. Οι μεγάλες παραγωγές χρειάζονται συχνά το χρόνο τους διότι αναλαμβάνουν τη μεταφορά και έκδοσή τους εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτή τη διαδικασία και έχουν αποκλειστικές συμφωνίες με τους πρωτότυπους δημιουργούς. Μια από τις εταιρείες αυτές, για παράδειγμα, είναι η Aspyr Media.

Κι αν κάτι τρέχει μόνο σε Windows;
Αν ένα παιχνίδι που θέλουμε οπωσδήποτε, αλλά δεν διατίθεται ακόμη έκδοση για Mac και δεν ξέρουμε καν αν και πότε αναμένεται, τότε υπάρχει και το Boot Camp, που επιτρέπει τη χρήση κανονικών Windows σε οποιονδήποτε Mac.

Με λίγα λόγια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάθε παιχνίδι μπορεί να τρέξει σε Mac. Κάτι που δεν ίσχυε πριν 10 χρόνια, ομολογουμένως, και, ταυτόχρονα, σημαίνει πως είμαστε στην καλύτερη εποχή για Mac gaming.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα