Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Tips για καλύτερες υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο (Μέρος 2ο)

Αυγ 24 2016
Εκτός από την αγορά μιας καλής φωτογραφικής μηχανής ή action cam, οι καλές λήψεις κάτω από το νερό απαιτούν και τη γνώση μερικών απλών μυστικών.
Tips για καλύτερες υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο (Μέρος 2ο)
Όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος του άρθρου, η υποβρύχια φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση έχει τα δικά της μικρά μυστικά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το αποτέλεσμα των λήψεών σας. Είχαμε σταθεί στην προετοιμασία και τον έλεγχο του εξοπλισμού, ενώ είδαμε και κάποιες τεχνικές εκμετάλλευσης του φυσικού φωτός, δηλαδή πώς να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Στο δεύτερο μέρος θα σταθούμε κυρίως στη… συμπεριφορά σας κάτω από το νερό και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε το αντικείμενό σας.

6. Γνωρίστε το βυθό


Πριν αρχίσετε να τραβάτε φωτογραφίες «κατά ριπάς», δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να παρατηρήσει το περιβάλλον του βυθού και να μάθει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα ψάρια και κάθε θαλάσσιος οργανισμός. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξάσκηση της κίνησή σας σε ένα ασφαλή χώρο όπως η πισίνα (που είδαμε στο πρώτο μέρος), θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε τι να περιμένετε τα επόμενα δευτερόλεπτα από κάποιο είδος και να είστε προετοιμασμένοι.

Μαζί με τα παραπάνω έρχονται ακόμα μερικές συμβουλές. Θυμηθείτε ότι ο καλύτερος φίλος της υποβρύχιας λήψης είναι η υπομονή. Αφήστε τα θέματα και τα αντικείμενα να ξεδιπλωθούν μπροστά σας χωρίς να βιάζεστε και περιμένετε υπομονετικά να «σχηματιστεί» η επιθυμητή εικόνα. Μην ακουμπάτε τη θαλάσσια ζωή, δείξτε σεβασμό προς το περιβάλλον και αυτό θα σας ανταμείψει. Δεν τοποθετείτε εσείς τα «αντικείμενα» όπως θέλετε, κάτι που ίσως θα κάνατε στη στεριά, αλλά τα περιμένετε να πάρουν την κατάλληλη θέση.

7. Πλησιάστε το αντικείμενό σας (όσο μπορείτε)


Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες φωτογραφίες σας είναι θαμπές και πιο μπλε ή γκρι από ότι στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που μεσολαβεί μεταξύ του φακού σας και του αντικειμένου αλλοιώνει την εικόνα μειώνοντας τα χρώματα, την αντίθεση και την οξύτητα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι άλλη από το να πλησιάσετε όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο. Ιδανική απόσταση, αν μπορείτε να την πετύχετε, είναι τα 30 εκατοστά, αλλά χωρίς φυσικά να διαταράξετε την ησυχία του αν πρόκειται για κάποιο είδος της θαλάσσιας πανίδας.

Αν χρησιμοποιείτε κάποια action cam, η ανάγκη για πιο κοντινή λήψη είναι ακόμα πιο επιτακτική καθώς οι κάμερες αυτές είναι σχεδιασμένες για ευρυγώνια λήψη ώστε να συλλάβουν όσο το δυνατό περισσότερο περιβάλλον. Στην περίπτωσή τους λοιπόν, πρέπει να βρεθείτε πολύ κοντά στο αντικείμενο αν θέλετε να πετύχετε πλούσια χρώματα και καθαρή εικόνα.

8. «Στοχεύστε» στα μάτια


Αν φωτογραφίζετε ψάρια ή άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, προσπαθήστε να διατηρήσετε την εστίαση στα μάτια τους. Είναι πολύ σημαντικό να φαίνονται όσο πιο καθαρά τα μάτια από οποιοδήποτε άλλο σημείο, ειδικά αν χρησιμοποιείτε macro. Αυτό θα δώσει την αίσθηση ότι τα ψάρια… συμμετέχουν στη φωτογράφηση και θα κάνει το αποτέλεσμα πιο ζωντανό.

9. Με φλας ή χωρίς;


Η απάντηση έχει να κάνει με την απόσταση που έχει ο φακός σας από το αντικείμενο. Αν αυτή η απόσταση είναι έως 1 μέτρο, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο φλας της μηχανής, ενώ αν είναι περισσότερη καλύτερα να το διατηρήσετε απενεργοποιημένο. Αν είστε κοντά και δεν το χρησιμοποιήσετε η φωτογραφία σας θα έχει περισσότερο μπλε. Από την άλλη, αν το χρησιμοποιήσετε θυμηθείτε να θέσετε την ισορροπία λευκού στο αυτόματο. Καλύτερα να κάνετε το ίδιο και με τα modes (να έχετε το Auto όταν χρησιμοποιείτε φλας) καθώς αν αλλάξετε τη ρύθμιση σε Underwater Mode η φωτογραφία σας θα πάρει περισσότερο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα.

10. Ακολουθήστε την κίνηση
Όταν θέλετε να τραβήξετε βίντεο την κίνηση ενός ψαριού, φροντίστε να τραβάτε αρκετό από το περιβάλλον γύρω του ώστε να έχετε τη δυνατότητα να καταγράψετε για περισσότερη ώρα την κίνησή του, όσο αυτό βρίσκεται ακόμα μέσα στο κάδρο σας. Αν το ψάρι παραμένει εντός κάδρου, αλλά έχει μετατοπιστεί προς την άκρη, μπορείτε να κινήσετε την κάμερα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πολύ απαλά. Από την άλλη, αν κινείται με σκοπό να βγει εκτός κάδρου και έχετε τραβήξει αρκετό υλικό, μην προσπαθήσετε να το ακολουθήσετε και διατηρήστε την κάμερα σταθερή αφήνοντάς το να φύγει με ομαλό τρόπο. Όταν αργότερα «κολλήσει» η επόμενη σκηνή, η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή και η παρακολούθηση του συνολικού βίντεο πολύ πιο ευχάριστη.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα