Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Tips για καλύτερες υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο (Μέρος 1ο)

Αυγ 05 2016
Εκτός από την αγορά μιας καλής φωτογραφικής μηχανής ή action cam, οι καλές λήψεις κάτω από το νερό απαιτούν και τη γνώση μερικών απλών μυστικών.
Tips για καλύτερες υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο (Μέρος 1ο)
Οι επαγγελματίες φωτογράφοι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να προσέξουν ανεξάρτητα αν βρίσκονται στο έδαφος, στον αέρα ή μέσα στο νερό. Τι γίνεται όμως με όλους εμάς τους… κοινούς θνητούς που αγοράσαμε μια αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή compact ή μια action cam και θέλουμε να πετύχουμε αξιοπρεπείς λήψεις κάτω από το νερό; Ευτυχώς, με τη γνώση λίγων μικρών μυστικών μπορείτε να πετύχετε εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη φωτογραφία.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να βελτιώσετε την ποιότητα των λήψεων σας, αλλά και για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν βουτήξετε με τον εξοπλισμό σας. Σχεδόν όλες οι συμβουλές ισχύουν τόσο για φωτογραφία όσο και για βίντεο, εκτός από ελάχιστες που αναφέρονται στην κίνηση της κάμερας για καλύτερα αποτελέσματα. Ετοιμαστείτε λοιπόν γιατί ο θαλάσσιος κόσμος δε μπορεί να περιμένει άλλο.

1. Ελέγξτε για άλλη μια φορά τα όρια του εξοπλισμού σας


Είτε πρόκειται για αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή, είτε για action cam με υποβρύχια θήκη, ο εξοπλισμός σας διαθέτει κάποιες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα. Για παράδειγμα, μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή μπορεί να αναφέρει ξεκάθαρα το βάθος που μπορεί να φτάσει, αλλά μπορεί να το αναφέρει και με ένα διεθνή κωδικό που ξεκινά με τα γράμματα “IP”. Ο κωδικός IP67 που συναντάμε στις πιο απλές περιπτώσεις επιτρέπει τη βύθιση του εξοπλισμού για 30 λεπτά σε βάθος έως 1 μέτρο, ενώ παρέχει πλήρη προστασία από σκόνη και άμμο. Φυσικά, οι σύγχρονες μηχανές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτά τα όρια, με απλές συσκευές να φτάνουν ακόμα και τα 10 μέτρα, ενώ οι αδιάβροχες θήκες των περισσότερων action cams σας επιτρέπουν να φτάσετε έως τα 40 μέτρα. Οπότε λοιπόν, προσοχή για άλλη μια φορά στα όρια του εξοπλισμού γιατί καθώς καταδύεστε η πίεση γίνεται πολύ μεγάλη.

2. Ελέγξτε τη θήκη πριν τη χρησιμοποιήσετε
Πριν εσωκλείσετε τη μη αδιάβροχη μηχανή ή την action cam σε μια αδιάβροχη θήκη, ελέγξτε αν είναι απολύτως καθαρό το σημείο που σφραγίζει η θήκη. Κι όταν λέμε απολύτως καθαρό, εννοούμε να μην υπάρχει κυριολεκτικά ούτε τρίχα. Με την πίεση του νερού να φτάνει σε υψηλά επίπεδα καθώς αυξάνεται το βάθος, ένα μικροσκοπικό αντικείμενο είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Επίσης, καλό είναι να αναφέρουμε πως μετά από κάθε βουτιά πρέπει να ξεπλένετε καλά τη θήκη με νερό.

3. Δοκιμές στην… πισίνα


Πριν μπείτε στη θάλασσα για λήψεις, είναι καλό να δοκιμάσετε την κίνησή σας και τον εξοπλισμό σας σε ήρεμα και ακίνδυνα νερά. Ιδανικά, βρείτε μια πισίνα και αρχίστε να πειραματίζεστε με δύο εξίσου σημαντικά πράγματα: την κίνησή σας, ειδικά αν πρόκειται να τραβάτε βίντεο, και τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής ή της κάμερας. Δοκιμάστε να κινηθείτε στο νερό με αργές κινήσεις και να διατηρείτε τη μηχανή όσο πιο σταθερή γίνεται. Παίξτε με την ισορροπία λευκού για να γνωρίζετε τι αποτέλεσμα να περιμένετε. Αν και οι συνθήκες στη θάλασσα δεν είναι απολύτως ίδιες με αυτές της πισίνας, θα έχετε πάρει ένα καλό μάθημα.

4. Μείνετε κοντά στην επιφάνεια


Και αφού πήραμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώρα για βουτιά. Μπορεί να σας συναρπάζει η ιδέα του μεγάλου βάθους, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως οι καλύτερες λήψεις γίνονται κοντά στην επιφάνεια του νερού, με το φως του ήλιου να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Το φως αναδεικνύει τα χρώματα και σε βάθος έως 5 μέτρα παραμένουν αναλλοίωτα προσφέροντας ένα ιδανικό περιβάλλον για λήψεις. Μετά τα 5 μέτρα, τα χρώματα αρχίζουν να χάνονται, με πρώτο το κόκκινο, γεγονός που θα σας οδηγήσει σε επεξεργασία της λήψης για διόρθωση χρωμάτων. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να παραμείνεις σε βάθος έως 2 μέτρα που επιτυγχάνονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικά αν μέσα στη λήψη περιλαμβάνονται και άνθρωποι, σε αυτό το βάθος το χρώμα του δέρματος αποτυπώνεται ιδανικά. Για τους ίδιους λόγους, δηλαδή για να έχετε το βέλτιστο φωτισμό, οι καλύτερες ώρες της ημέρας είναι 8-11 π.μ., χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι άλλες ώρες, όπως π.χ. λίγο πριν τη δύση του ήλιου που μπορείτε να πετύχετε ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές λήψεις.

5. Παίξτε με το φυσικό φως


Οι περισσότερες λήψεις βγαίνουν με την κάμερα να «κοιτά» προς τα κάτω ή ευθεία. Σε αυτές τις λήψεις είναι καλό να θυμάστε ότι ισχύει… ο νόμος της στεριάς. Πολύ απλά δηλαδή, στοχεύστε με τον ήλιο στην πλάτη σας επιτρέποντάς του να φωτίσει το αντικείμενό σας. Καθώς δεν βρίσκεστε σε μεγάλο βάθος, το φως θα κάνει τη δουλειά του και θα σας προσφέρει δυνατά και αναλλοίωτα χρώματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται τα… παιχνίδια. Τουναντίον μάλιστα! Για παράδειγμα, καθώς βρίσκεστε σε μικρό βάθος (π.χ. 1-2 μέτρα) γυρίστε με τη μηχανή προς την επιφάνεια και αφήστε τις αχτίδες του φωτός να διαπεράσουν την επιφάνεια και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό κάδρο.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα