Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Πώς να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop στα Windows 10

Αυγ 08 2017
Τα Windows 10 σας προσφέρουν όλα τα απαραίτητα «εργαλεία» για να βελτιώσετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop σας.
Πώς να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop στα Windows 10
Οι σημερινοί φορητοί υπολογιστές είναι υπερβολικά ισχυροί σε σύγκριση με εκείνους του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα laptops μπορούν να «τρέξουν» απαιτητικές εφαρμογές, 3D gaming, ή και να εκτελούν ταυτόχρονα πολλές εργασίες (multitasking), η μπαταρία παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι γεγονός ότι η πρόοδος της τεχνολογίας, τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε επίπεδο software, έχει βελτιώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Από τη στιγμή που η μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή αρχίζει να εξαντλείται, που σημαίνει ότι πρέπει σύντομα να το συνδέσετε σε πρίζα, χάνει σημαντικό μέρος από τη φορητότητά του. Ευτυχώς, τα Windows περιλαμβάνουν εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να αυξήσετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτά τα εργαλεία ήρθαν με τη μορφή «σχεδίων παροχής ενέργειας», προ-ρυθμισμένων παραμέτρων, οδηγώντας έτσι στους χρήστες να ρυθμίσουν την κατανάλωση ενέργειας ή την απόδοση του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Με τα Windows 10, η Microsoft εισήγαγε έναν νέο τρόπο επέκτασης της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή ή του tablet που ονομάζεται “Battery Saver” (Οικονομία Μπαταρίας). Σχεδιασμένη έτσι ώστε να είναι φιλικότερη προς το χρήστη, σε σχέση με τις προηγούμενες επιλογές παροχής ενέργειας, η εν λόγω λειτουργία κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί: εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας της μπαταρίας.

Πώς λειτουργεί;
Η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας στα Windows 10 είναι παρόμοια με αυτή που υπάρχει στις συσκευές Android ή στη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στο iOS. Όταν ενεργοποιηθεί, η εξοικονόμηση μπαταρίας προσαρμόζεται με βάση το πώς συμπεριφέρονται τα Windows, προκειμένου να επεκτείνει τη ζωή της μπαταρίας σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Το Battery Saver προσαρμόζει διάφορες ρυθμίσεις των Windows, αλλά υπάρχουν δύο πράγματα που οι περισσότεροι χρήστες θα παρατηρήσουν αμέσως.

Πρώτον, όλοι γνωρίζουμε ότι η οθόνες μας είναι ο βασικός «ένοχος» όταν πρόκειται για κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, όταν η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας είναι ενεργή, μειώνεται η φωτεινότητα της οθόνης σας. Δεύτερον, απενεργοποιούνται οι εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο, οι οποίες καταναλώνουν σημαντική ενέργεια - χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Από προεπιλογή, το Battery Saver ενεργοποιείται αυτόματα όταν η μπαταρία του φορητού υπολογιστή ή του tablet σας πέφτει στο 20%.

Ενεργοποίηση της εξοικονόμησης μπαταρίας


Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας είναι να κάνετε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στη γραμμή εργασιών των Windows 10. Αν πατήσετε ή κάνετε κλικ στο πλακίδιο με την ένδειξη "Battery Saver", θα την ενεργοποιήσετε αμέσως. Όταν η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας είναι ενεργοποιημένη, θα πρέπει να παρατηρήσετε ένα εικονίδιο που μοιάζει με μικρό φύλλο το οποίο τοποθετείται πάνω από το εικονίδιο της μπαταρίας. Αν θέλετε να την απενεργοποιήσετε χειροκίνητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε ξανά ή να κάνετε κλικ στο εικονίδιο της εξοικονόμησης μπαταρίας.

Εναλλακτικά, η εξοικονόμηση μπαταρίας θα τεθεί αυτόματα εκτός λειτουργίας μόλις συνδέσετε το φορητό σας υπολογιστή με μια πηγή ενέργειας. Η εξοικονόμηση μπαταρίας έχει σχεδιαστεί για να είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να διαχειριστείτε την κατανάλωση ενέργειας του φορητού υπολογιστή σας. Εάν θέλετε να έχετε λίγο μεγαλύτερο έλεγχο και να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας, πρέπει πρώτα να κάνετε τις παρακάτω ρυθμίσεις.

Προσδιορίστε τις ενεργοβόρες εφαρμογές


Πριν προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις του Battery Saver mode, είναι καλύτερο να δούμε ποιες εφαρμογές βλάπτουν την μπαταρίας σας και να τις απενεργοποιήσετε. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί σημαντικά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, ανεξάρτητα από το αν είναι ενεργοποιημένη ή όχι η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο πλήκτρο «Έναρξη» και κλικ στο εικονίδιο γρανάζι. Από εκεί επιλέξτε «Σύστημα» και κλικ στην επιλογή «Μπαταρία» στην αριστερή στήλη. Σε αυτό το σημείο θα δείτε δύο επικεφαλίδες με τίτλο «Επισκόπηση» και «Εξοικονόμηση μπαταρίας».

Κάτω από την επικεφαλίδα «Επισκόπηση» θα δείτε γενικές πληροφορίες σχετικά με τη μπαταρία σας. Αυτές περιλαμβάνουν ένα ποσοστό που υποδεικνύει το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και μια εκτίμηση του πόσο χρόνος λειτουργίας αντιστοιχεί με αυτό. Κάτω από αυτές τις πληροφορίες θα δείτε έναν σύνδεσμο με την ένδειξη «Χρήση μπαταρίας ανά εφαρμογή». Κάνοντας κλικ σε αυτή την επιλογή θα δείτε λεπτομερή ανάλυση των προγραμμάτων που καταναλώνουν την μπαταρίας σας. Αν δείτε μια εφαρμογή στη λίστα που δεν σας είναι απαραίτητη, απλά απενεργοποιήστε την: κάνοντας κλικ σε μια μεμονωμένη εφαρμογή και στη συνέχεια κλικ στο «να μην επιτρέπεται». Αφού γίνει αυτό, πατήστε το πίσω βέλος στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου για να επιστρέψετε στις ρυθμίσεις της μπαταρίας.

Ρύθμιση του Battery Saver


Η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας ενεργοποιείται αυτόματα μόλις η μπαταρίας σας φτάσει στο 20%. Αν θέλετε να αυξήσετε ή να μειώσετε αυτό το όριο, απλά μετακινήστε τον δείκτη προς τα εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε τελείως την εν λόγω λειτουργία, απλά καταργήστε την επιλογή αυτόματης ενεργοποίησης. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε την επιλογή «Χαμηλή φωτεινότητα οθόνης». Ωστόσο, δεδομένου ότι η οθόνη σας καταναλώνει αρκετή ενέργεια, είναι πιθανώς καλύτερο να μην απενεργοποιήσετε την παραπάνω επιλογή.

Σε σύγκριση με τις τυπικές επιλογές ρύθμισης ενέργειας, η Οικονομία Μπαταρίας των Windows 10 είναι ένας πολύ απλούστερος και πιο εύκολος τρόπος για βελτιώσετε σημαντικά την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Φυσικά, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές ρύθμισης ενέργειας: Ρυθμίσεις > Σύστημα > Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας και κλικ στην επιλογή «Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας. Αυτή η επιλογή θα ανοίξει την ενότητα «Επιλογή ή προσαρμογή σχεδίου παροχής ενέργειας». Μπορείτε να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά του κάθε σχεδίου ενέργειας κάνοντας κλικ στην επιλογή «Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου» δίπλα σε κάθε σχέδιο. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο παροχής ενέργειας κάνοντας κλικ στην επιλογή «Δημιουργία σχεδίου παροχής ενέργειας στη στήλη που βρίσκεται αριστερά.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα