Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τροφοδοτικά υπολογιστή

Δεκ 22 2017
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για ένα από πιο σημαντικά εξαρτήματα του υπολογιστή, το τροφοδοτικό.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τροφοδοτικά υπολογιστή
Το τροφοδοτικό (PSU) είναι ένα από τα εξαρτήματα του υπολογιστή που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος σας. Ωστόσο, είναι κάτι που, δυστυχώς, δεν λαμβάνεται υπόψη από αρκετούς χρήστες υπολογιστών. Όταν πρόκειται για «στήσιμο» νέου συστήματος όλο το βάρος ρίχνεται στην επιλογή μητρικής κάρτας, μνήμης RAM, επεξεργαστή, σκληρού δίσκου, και αν πρόκειται για gaming PC, κυρίως στην επιλογή της ιδανικής κάρτας γραφικών για την αναπαραγωγή απαιτητικών παιχνιδιών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι για να λειτουργήσει όλο το παραπάνω hardware χρειάζεται… ρεύμα.

Το τροφοδοτικό λοιπόν, αποτελεί κύριο εξάρτημα, όχι μόνο απλά για να λειτουργήσει ο υπολογιστής, αλλά και για να λειτουργήσει σωστά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αν δεν τοποθετήσουμε ένα ποιοτικό τροφοδοτικό δεν θα έχουμε ομαλή λειτουργία και, ακόμα χειρότερα, ίσως να προκληθούν ζημιές στα υποσυστήματα -αν δεν υπάρχει η απαραίτητη τροφοδοσία ρεύματος. Γι’ αυτό και η λάθος αγορά τροφοδοτικού μπορεί να είναι -εκτός από σπατάλη χρημάτων- επικίνδυνη για τον υπολογιστή σας. Επειδή όμως η αγορά τροφοδοτικού πολλές φορές είναι μια δύσκολη απόφαση, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τροφοδοτικού για το σύστημά σας.

Επιλέγοντας τροφοδοτικό


Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για την επιλογή ενός τροφοδοτικού υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, διάφορα χαρακτηριστικά παρέχουν έμμεσες ενδείξεις σχετικά με την ποιότητά του. Ουσιαστικά λειτουργούν ως χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε τροφοδοτικό είναι να αποφεύγετε τα φτηνά τροφοδοτικά και/ή τροφοδοτικά από άγνωστους κατασκευαστές, τα οποία τείνουν να είναι υποβαθμισμένα. Τα τροφοδοτικά αυτά χρησιμοποιούν κακής ποιότητας πυκνωτές και έχουν χαμηλή αποδοτικότητα, που σημαίνει πως παράγουν περισσότερη θερμότητα. Η επιπλέον θερμότητα μειώνει τη διάρκεια ζωής τους. Αναζητήστε αξιόπιστες μάρκες που προσφέρουν αξιόπιστες εγγυήσεις και υποστήριξη. Η Corsair, η Seasonic και η Antec είναι τρεις κατασκευαστές που φημίζονται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφοδοτικών. Τα τροφοδοτικά υψηλότερης ποιότητας χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα μεγαλύτερους και καλύτερους πυκνωτές, και άλλα εσωτερικά εξαρτήματα, ενώ έρχονται εξοπλισμένα με μεγαλύτερες ψύκτρες για αποτελεσματική απαγωγή θερμότητας. Ακόμη, τα ποιοτικά τροφοδοτικά χρησιμοποιούν μεγαλύτερους ανεμιστήρες ψύξης, οι οποίοι συνήθως παρέχουν περισσότερο αέρα στα εξαρτήματα του τροφοδοτικού, ενώ παράγουν λιγότερο θόρυβο σε σχέση με τους μικρότερους ανεμιστήρες των φθηνότερων, “no-name” τροφοδοτικών. Είναι καλύτερα λοιπόν να δώσετε ελάχιστα χρήματα παραπάνω και να προμηθευτείτε ακόμα και το πιο low-end τροφοδοτικό ενός επώνυμου κατασκευαστή αν δεν μπορείτε να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα, παρά να στραφείτε στην αγορά ενός no-name τροφοδοτικού που θα το πληρώσετε ακριβά στο μέλλον.

Ισχύς (Watt)
Όλα τα τροφοδοτικά διαθέτουν μια μέγιστη ισχύς εξόδου που μετριέται σε Watt, η οποία αποτελεί το υψηλότερο ποσό ενέργειας που η μονάδα μπορεί να παρέχει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, η κατανάλωση του υπολογιστή εξαρτάται από τα υποσυστήματά του, από την ενέργεια που χρειάζεται ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών κ.λπ. Έτσι, το να γνωρίζετε το πόσα Watt χρειάζεστε είναι χρήσιμο.

Στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές, οι μέγιστες απαιτήσεις σε Watt αναφέρονται στα χαρακτηριστικά τους. Επειδή όμως, συνήθως είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρείτε αυτές τις τιμές για όλα τα υποσυστήματα, ώστε να υπολογίσετε τη μέγιστη κατανάλωση του συστήματος, είναι προτιμότερο και πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε ένα PSU Calculator. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τροφοδοτικών, όπως η Corsair παρέχουν μια ειδική πλατφόρμα που σας βοηθάει να επιλέξετε το τροφοδοτικό που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Πρόκειται για ιστοσελίδες οι οποίες σάς επιτρέπουν να εισάγετε τα υποσυστήματα του υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, σάς εμφανίζουν τα ελάχιστα και προτεινόμενα watt που πρέπει να έχει το τροφοδοτικό σας. Ρίξτε μια ματιά στην πλατφόρμα της Corsair, PSU Finder.

Κατά κανόνα συνιστάται να επιλέγετε τροφοδοτικά που διαθέτουν μεγαλύτερη ονομαστική ισχύ από αυτή που αναμένεται να καταναλώσει το σύστημα σας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση ένα τροφοδοτικό με περισσότερα Watt από όσα χρειάζεται να προξενήσει οποιοδήποτε πρόβλημα, ούτε να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα. Το τροφοδοτικό δίνει στον υπολογιστή μόνο όση ενέργεια του ζητηθεί. Αν, για παράδειγμα, ο υπολογιστής χρειάζεται 300 Watt και το τροφοδοτικό που έχετε είναι π.χ. 800 Watt, τότε ο υπολογιστής θα πάρει μόνο όσα Watt χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αντίθετα, ένα τροφοδοτικό με λιγότερα Watt απ' όσα χρειάζεται ο υπολογιστής, είναι πιθανό, όχι μόνο να προκαλεί δυσλειτουργίες (αν εκκινήσει), αλλά και να κάνει ζημιά σε υποσυστήματα.

Αποτελεσματικότητα (Efficiency)


Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας (efficiency) του τροφοδοτικού είναι σημαντική, καθώς είναι το ποσοστό μετατροπής του καταναλωμένου ρεύματος σε ωφέλιμο. Τα τροφοδοτικά υψηλότερης αποδοτικότητας διαθέτουν καλύτερα υποσυστήματα, σπαταλούν πολύ λιγότερη ενέργεια, και παράγουν λιγότερη θερμότητα – στοιχεία που συμβάλλουν στο μικρότερο θόρυβο του ανεμιστήρα. Ένα τροφοδοτικό με αξιολόγηση 80% efficiency παρέχει το 80% της ονομαστικής ισχύος στο σύστημά σας, ενώ χάνει το υπόλοιπο 20% ως θερμότητα.

Αναζητήστε τροφοδοτικά με πιστοποίηση “80 Plus”. Τα συγκεκριμένα τροφοδοτικά επιβεβαιώνονται ότι είναι τουλάχιστον 80% αποδοτικά. Και το σύμβολο 80 Plus αναφέρεται σε ακόμη πιο αποδοτικά τροφοδοτικά, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων 80 Plus Bronze, Silver, Gold, Platinum, και Titanium. Κατά γενικό κανόνα, όσο υψηλότερη είναι η απόδοση τροφοδοσίας, τόσο το καλύτερο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόδοση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα φορτία ρεύματος που απαιτεί το σύστημα. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής σας απαιτεί μεγαλύτερο φορτίο όταν παίζετε κάποιο απαιτητικό βιντεοπαιχνίδι, σε σύγκριση με όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο κ.ο.κ.

Συνδέσεις


Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τον τρόπο σύνδεσης που χρησιμοποιεί το τροφοδοτικό για να είστε σίγουροι ότι είναι συμβατό με το σύστημά σας. Ο όρος «20+4 PIN» αναφέρεται στο κεντρικό καλώδιο τροφοδοσίας του τροφοδοτικού που συνδέεται στην μητρική κάρτα και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε ως σύνδεση 20 ακίδων (pin) είτε ως σύνδεση 24 ακίδων. Εκτός όμως από το κεντρικό καλώδιο, τα τροφοδοτικά είναι εξοπλισμένα με μια ποικιλία από συνδέσεις για την τροφοδοσία διαφόρων υποσυστημάτων του υπολογιστή σας. Ας τα δούμε αναλυτικά:

4-pin/8-pin+12V
Βρίσκεται στα περισσότερα τροφοδοτικά και συνδέεται με τη θύρα τροφοδοσίας του επεξεργαστή με 4 ή 8 Pins. Σε περιπτώσεις που η μητρική σας έχει θύρα για 8 pins και το τροφοδοτικό σας έχει 4 pins, είναι δυνατή η κανονική λειτουργία του επεξεργαστή, αλλά δε θα υπάρχει η δυνατότητα για overclocking και αλλαγές στο voltage του συστήματος.

PCIe 6-pin
Τα περισσότερα τροφοδοτικά είναι εξοπλισμένα και με καλώδιο (ή καλώδια) 6-pin, το οποίο συνδέεται σε κάρτες γραφικών που απαιτούν ξεχωριστή τροφοδοσία και οι οποίες έρχονται με υποδοχή (ή υποδοχές) τροφοδοσίας 6 ακίδων.

PCIe 8-pin
Το συγκεκριμένο καλώδιο τροφοδοσίας είναι συμβατό με κάρτες γραφικών που διαθέτουν υποδοχή τροφοδοσίας 8 ακίδων. Για μεγαλύτερη όμως ευελιξία, τα περισσότερα τροφοδοτικά έρχονται με καλώδιο PCIe 6+2-pin που σημαίνει ότι συνδέονται τόσο σε υποδοχή 6 ακίδων όσο και σε 8 ακίδων.

Serial ATA
Αυτά τα μικρά καλώδια χρησιμοποιούνται κυρίως για την τροφοδοσία αποθηκευτικών μέσων (π.χ. σκληρός δίσκος) και οπτικών μέσων (DVD/CD ROM κ.λπ.) και συνήθως είναι αυτά που πρέπει να προσέχετε ώστε να φτάνουν (και να περισσεύουν) για όλες τις συσκευές σας.

4-pin Molex
Τα συγκεκριμένα καλώδια χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν μία ποικιλία υποσυστημάτων, από σκληρούς δίσκους μέχρι και ανεμιστήρες κουτιού.

Floppy
Παρόλο που οι μονάδες δισκέτας (floppy disk drive) ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ακόμα και τα πιο σύγχρονα τροφοδοτικά παρέχουν καλώδιο floppy.

Αποσπώμενα καλώδια


Τα τροφοδοτικά είναι διαθέσιμα είτε με ενσωματωμένα καλώδια, είτε με μερικώς αποσπώμενα (modular) καλώδια ή με πλήρως αποσπώμενα καλώδια. Το τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε μόνο τα καλώδια που σκοπεύσετε να χρησιμοποιήσετε. Σε αντίθεση με τα μη-modular τροφοδοτικά οπού όλα τα καλώδια βρίσκονται συνεχώς στη μια πλευρά της μονάδας, τα modular τροφοδοτικά έχουν μια σειρά από θύρες στο τροφοδοτικό οπού συνδέονται όλα τα καλώδια. Στο πακέτο αγοράς περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα καλώδια τα οποία συνήθως είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά μήκη, καθιστώντας ευκολότερη την επιλογή του σωστού καλωδίου για το κουτί σας. Τα modular τροφοδοτικά προσφέρουν αναμφίβολα ένα πιο τακτοποιημένο οπτικό αποτέλεσμα, συμβάλουν στη βέλτιστη ψύξη του συστήματος, αλλά συνήθως είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα μη-modular μοντέλα.

Στόχος είναι να αγοράσετε μόνο μία φορά τροφοδοτικό, σύμφωνα με τωρινές και μελλοντικές ανάγκες. Σκεφτείτε ότι στο μέλλον μπορεί να επιθυμείτε περισσότερες από μία κάρτες γραφικών ή να κάνετε πιο «βαριές» εργασίες με τον υπολογιστή σας. Είναι λοιπόν, προτιμότερο να επενδύσετε σε ένα καλό τροφοδοτικό, παρά να ξαναγοράσετε ένα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα