Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 tips για καλύτερη εκτύπωση φωτογραφιών

Φεβ 26 2014
Ακολουθώντας λίγες απλές συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών σας.
5 tips για καλύτερη εκτύπωση φωτογραφιών
Κατεβάσατε μια ωραία εικόνα από το Web και προσπαθείτε να την εκτυπώσετε και, ενώ φαινόταν τέλεια στην οθόνη σας, στο χαρτί η ποιότητα απογοητεύει. Μήπως συμβαίνει το ίδιο και με κάποιες φωτογραφίες από τη φωτογραφική μηχανή σας που προσπαθείτε να τις εκτυπώσετε σε μεγάλες διαστάσεις; Ή, ακόμα χειρότερα, το αποτέλεσμα κάθε εκτύπωσης εικόνας που κάνετε είναι απογοητευτικό; Μην το βάζετε κάτω γιατί συνήθως οι λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι απλές και ακολουθώντας τις συμβουλές μας μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών σας.


1. Δώστε προσοχή στα PPI


Mια φωτογραφία των 75 ppi από το Facebook με ανάλυση 1024x576 μπορεί να φαίνεται ωραία στην οθόνη σας, αλλά αν χρειαστεί να την τυπώσετε στα 300 ppi, οι διαστάσεις της θα «συρρικνωθούν» σημαντικά.

Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την ποιότητα μια εικόνας - αυτό που θα πρέπει να δείτε πρώτο – είναι η ανάλυσή της. Θα τη βρείτε πάντα στη μορφή [αριθμός]x[αριθμός] και φανερώνει τα pixels κατά το πλάτος και το ύψος. Σχετική είναι και η μέγιστη ανάλυση της φωτογραφικής μηχανής που μετριέται σε Megapixels (MP) και είναι (σχεδόν) το γινόμενο του παραπάνω πολλαπλασιασμού. Για παράδειγμα, μια μηχανή με ανάλυση 18 MP προσφέρει φωτογραφίες με μέγιστη ανάλυση 4.896x3.672.

Ο μεγάλος αριθμός των pixels στις δύο διαστάσεις αποτελούν μια καλή αρχή, αν βλέπετε μια εικόνα στην οθόνη σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται να τυπώσετε αυτήν την εικόνα, μπαίνει ο παράγοντας ppi (pixels per inch), δηλαδή ο αριθμός των pixels ανά ίντσα. Οι εικόνες που βλέπουμε συνήθως στο Web ή το Facebook είναι συνήθως μεταξύ 75 και 100 ppi. Όμως, για την καλή εκτύπωση μιας φωτογραφίας απαιτούνται 300 ppi. Με απλά λόγια, μια φωτογραφία των 75 ppi από το Facebook με ανάλυση 1024x576 μπορεί να φαίνεται ωραία στην οθόνη σας με πλάτος 34,5 εκ. και ύψος 19,5 εκ. (13,6x7,68 ίντσες), αλλά αν χρειαστεί να την τυπώσετε στα 300 ppi, οι διαστάσεις της θα «συρρικνωθούν» σε 8,66 x 4,87 εκ. (3,41x1,92 ίντσες). Για να βρίσκετε τις διαστάσεις που θα εκτυπωθεί μια φωτογραφία σε καλή ποιότητα, δηλαδή στα 300 ppi, δεν έχετε παρά να διαιρείτε την ανάλυση (το πλάτος και το ύψος) με τον αριθμό αυτό. Το αποτέλεσμα που παίρνετε είναι ίντσες και μπορείτε πολύ εύκολα να το μετατρέψετε σε εκατοστά. Για παράδειγμα, το πλάτος της παραπάνω φωτογραφίας, για να εκτυπωθεί σωστά στα 300 ppi, είναι 1024 / 300 = 3,41 ίντσες = 8,66 εκ. Όμως, δε χρειάζεται να κάνετε κάθε φορά όλους αυτούς τους υπολογισμούς καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας – ακόμα και το πιο απλό. Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως το Paint.NET μπορείτε να αλλάξετε τα ppi και να δείτε τις διαστάσεις εκτύπωσης.


2. Η ανάλυση «μετράει»


Αν θελήσετε να αυξήσετε τις διαστάσεις της προς εκτύπωση φωτογραφίας, έχετε κατά νου ότι θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ανάλυση στη φωτογραφία σας.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, η ανάλυση παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα εκτύπωσης. Κάνοντας τους υπολογισμούς αντίστροφα, για να τυπώσετε πορτραίτο σε μια σελίδα Α4, δηλαδή περίπου 8x11 ίντσες (20,3x28 εκ.), πολλαπλασιάζετε κάθε διάσταση με το 300 (ppi) και προκύπτει η ανάλυση 2400x3300 pixels. Αν λοιπόν έχετε μια συλλογή φωτογραφιών αυτής της ανάλυσης και αυτών των ppi και θέλετε να την τυπώσετε, πλέον γνωρίζετε τη διάσταση του χαρτιού που πρέπει να αγοράσετε.

Οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν πολύ μεγαλύτερες αναλύσεις από αυτές που αναφέρουμε. Ωστόσο, γνωρίζοντας πλέον να κάνετε τους υπολογισμούς, αν πρόκειται να εκτυπώσετε σε συγκεκριμένες διαστάσεις, μπορείτε ακόμα και να μειώσετε την ανάλυση των λήψεών σας ώστε να χωρέσουν περισσότερες φωτογραφίες στην κάρτα μνήμης.


3. Η δύναμη του... χαρτιού
Σίγουρα το γνωρίζετε, αλλά οφείλουμε να το επισημάνουμε. Η εκτύπωση των φωτογραφιών απαιτεί ειδικά χαρτιά καθώς το απλό χαρτί απορροφά το μελάνι και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Ανάλογα με τον εκτυπωτή σας, στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη φωτογραφικών χαρτιών. Μπορείτε να επιλέξετε χαρτί από τον ίδιο κατασκευαστή με του εκτυπωτή σας, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε και από άλλους κατασκευαστές που διαθέτουν συμβατά χαρτιά και είναι συνήθως πιο οικονομικά. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο βάρος του χαρτιού καθώς μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών μπορεί να μην υπάρχουν ποιοτικές διαφορές, αλλά ένα βαρύτερο χαρτί δίνει καλύτερα την αίσθηση της συμβατικής φωτογραφίας και διαθέτει περισσότερη αντοχή. Πριν την επιλογή σας, βεβαιωθείτε για το βάρος του χαρτιού που μπορεί να δεχτεί ο εκτυπωτής σας.

Αν και θα βρείτε πολλά είδη φωτογραφικού χαρτιού στα καταστήματα, δύο είναι οι κύριες κατηγορίες: το γυαλιστερό (glossy) και το ματ (semi-glossy). Το γυαλιστερό χαρτί ενισχύει την ευκρίνεια, αλλά εμφανίζει αντανακλάσεις, ενώ το ματ δε διαθέτει την ευκρίνεια του γυαλιστερού, αλλά δίνει μια αίσθηση πιο παραδοσιακής φωτογραφίας.


4. Ελέγξτε τις παραμέτρους εκτύπωσης


Θυμηθείτε να δείτε αν το επιλεγμένο χαρτί ταιριάζει με το χαρτί εκτύπωσης που χρησιμοποιείτε. Επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών ποιοτήτων εκτύπωσης, κ.ά. μέσα από το παράθυρο Printer Preferences.

Από όποια εφαρμογή κι αν εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας, καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στις ρυθμίσεις. Από το παράθυρο της εκτύπωσης μπορείτε να επιλέξετε Printer Preferences ή Επιλογές Εκτύπωσης (ή όπως αλλιώς ονομάζει την επιλογή ο κατασκευαστής) και να δείτε αν το επιλεγμένο χαρτί ταιριάζει με το χαρτί εκτύπωσης που χρησιμοποιείτε, να επιλέξετε μεταξύ διαφορετικών ποιοτήτων εκτύπωσης, κ.ά.


5. Επιμείνετε στο μελάνι του κατασκευαστή
Όταν αναφερόμαστε σε εκτύπωση φωτογραφίας υψηλής ποιότητας, τα γνήσια μελάνια αποτελούν την πιο σίγουρη επιλογή. Οι κατασκευαστές έχουν μεταφέρει μεγάλο κομμάτι της τεχνολογίας τους από την ίδια τη συσκευή του εκτυπωτή στα μελάνια του ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θυμηθείτε ότι οι κεφαλές των εκτυπωτών inkjet βουλώνουν συχνά, οπότε μια καλή πρακτική είναι να τυπώνετε κάτι ανά μία ή δύο εβδομάδες και να πραγματοποιείτε ένα καθαρισμό κεφαλής ανά ένα ή δύο μήνες.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα