Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

3D printing

Ιαν 09 2014
Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τη ζωή μας μπαίνει στα σπίτια.
3D printing
Αναμφισβήτητα, το 3D printing αποτελεί τη μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων ετών καθώς υπόσχεται να αναβαθμίσει πολλούς τομείς και να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο ζωής. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο πως πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης και ίσως να μην έχουν άδικο, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν την ανάπτυξή της τόσο σημαντική όσο την παραδοσιακή εκτύπωση 600 χρόνια πριν.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η βιομηχανική σχεδίαση, η αρχιτεκτονική, η μηχανική και οι κατασκευές, η αυτοκίνηση, η αεροναυπηγική, η εκπαίδευση, η ιατρική και η οδοντιατρική, η κατασκευή κοσμημάτων και σε πολλούς άλλους. Ήδη μάλιστα, έχει αρχίσει να γίνεται λόγος ακόμα και για τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων, γνωστή ως βιοεκτύπωση! Άρα, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η τεχνολογία θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντός μας.Όταν αναφερόμαστε σε οικιακή τρισδιάστατη εκτύπωση το «αναλώσιμο» και υλικό κατασκευής είναι το πλαστικό, σε αντίθεση με τη βιομηχανία που μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα υλικά.

Αν και η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που έχει ρίζες στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μόλις πρόσφατα άρχισε να μπαίνει στα σπίτια με τους πρώτους εκτυπωτές να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη δημιουργία αντικειμένων μικρής κλίμακας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε οικιακή τρισδιάστατη απεικόνιση το «αναλώσιμο» και υλικό κατασκευής είναι το πλαστικό, σε αντίθεση με τη βιομηχανία που μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα υλικά. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για θερμοπλαστικό που έχει την ιδιότητα να μπορεί να πάρει σχήμα όταν θερμαίνεται και να διατηρεί αυτό το σχήμα μετά την ψύξη του. δύο Τα πιο διαδεδομένα υλικά αυτή τη στιγμή είναι το PLA (Poly Lactic Acid) και το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) τα οποία διατίθενται σε μορφή νήματος. Οι οικιακοί εκτυπωτές μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα δύο ή και τα δύο ανάλογα με το μοντέλο. Το PLA προέρχεται από το άμυλο καλαμποκιού, είναι βιοδιασπώμενο και, εκτός από τα χρωματιστά νήματα, μπορείτε να το βρείτε και σε διαφανή, χρωματιστά και μη, νήματα. Προτείνεται για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο 3D printing καθώς είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, στερεοποιείται άμεσα και παίρνει δύσκολους σχηματισμούς, αλλά δεν είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες (είναι πολύ πιθανό να έχετε μια δυσάρεστη εμπειρία αν ξεχάσετε το αντικείμενο που φτιάξατε στο ταμπλό του αυτοκινήτου μια πολύ ζεστή ημέρα). Το ABS, γνωστό από τα LEGO και τους προφυλακτήρες αυτοκινήτων, είναι προϊόν φυσικού καυσίμου, δεν είναι βιοδιασπώμενο και διατίθεται σε χρωματιστά, αλλά όχι διαφανή, νήματα. Είναι πιο ανθεκτικό από το PLA καθώς αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά λιγότερο ευέλικτο κατά την κατασκευή. Για να έχετε μια εικόνα του κόστους των «αναλωσίμων», ένα κιλό υλικού PLA ή ABS απλού χρώματος ξεκινά περίπου από 20 δολάρια.Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο οικιακό περιβάλλον αφού οι τιμές τους τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί σημαντικά δίνοντας ολοένα και σε περισσότερους την ευκαιρία να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους.

Ο όρος τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) χρησιμοποιείται περισσότερο για να γίνει η συγκεκριμένη τεχνολογία πιο κατανοητή και φιλική στο ευρύ κοινό, αλλά δεν είναι ο πιο σωστός. Πιο σωστός είναι ο ορός «προσθετική κατασκευή» (additive manufacturing) που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η «εκτύπωση», αφού ουσιαστικά πρόκειται για εναπόθεση υλικού σε στρώματα. Ο τρόπος αυτός διαφέρει από τη μέθοδο αφαίρεσης υλικού που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα στην παραγωγή τρισδιάστατων αντικειμένων και περιελάμβανε την κοπή ή την στόχευση με λέιζερ ενός όγκου από το επιθυμητό υλικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Το πρώτο στάδιο στην τρισδιάστατη εκτύπωση είναι η δημιουργία του αρχείου σε έναν υπολογιστή μέσω εφαρμογών όπως το AutoCAD. Στη συνέχεια, το αρχείο διαχωρίζεται σε πολλά και πολύ λεπτά στρώματα, τα οποία πρόκειται να «τυπωθούν» το ένα πάνω στο άλλο. Ακολουθεί η «τροφοδοσία» του εκτυπωτή με το πλαστικό νήμα PLA ή ABS, το οποίο και θερμαίνεται ώστε να βρίσκεται σε μορφή που να μπορεί να εναποτεθεί και να δώσει σχήμα. Φανταστείτε την όλη διαδικασία σαν μια διαδοχική εκτύπωση δισδιάστατων εικόνων όπου η κάθε μία εναποτίθεται πάνω στην προηγούμενη δημιουργώντας ύψος, δηλαδή την τρίτη διάσταση.Τα δύο πιο διαδεδομένα υλικά αυτή τη στιγμή στην οικιακή τρισδιάστατη εκτύπωση είναι το PLA (Poly Lactic Acid) και το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) τα οποία διατίθενται σε μορφή νήματος.

Όπως καταλαβαίνετε, η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει σημαντικά τη ζωή μας. Φανταστείτε αυτό: Περιηγείστε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπως το you.gr και βλέπετε μία θήκη για το iPhone που σας αρέσει πάρα πολύ. Αντί να αγοράσετε το ίδιο το αντικείμενο, αγοράζετε το τρισδιάστατο σχέδιό του – ουσιαστικά, ένα αρχείο – και το δίνετε προς εκτύπωση στον οικιακό 3D εκτυπωτή σας. Σε λίγα λεπτά, έχετε στα χέρια σας τη θήκη των ονείρων σας. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με ένα ανταλλακτικό για το αυτοκίνητό σας. Κάντε μια επίσκεψη σε websites όπως το thingiverse.com, 3dcontentcentral.com, το grabcad.com, το cubify.com, το tracepartsonline.net (τα περισσότερα είναι για μηχανικούς) και θα βρείτε μια τεράστια βάση αντικειμένων, πολλά από τα οποία διατίθενται δωρεάν. Όπως σωστά έχει ειπωθεί, μετά το κατέβασμα μουσικής, ταινιών, βιβλίων και οποιουδήποτε άλλου ψηφιακού υλικού, έρχεται το κατέβασμα αντικειμένων!

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι εδώ, έχει γίνει πλέον προσιτή και μπορείτε να την αποκτήσετε. Όπως μπορείτε να δείτε στο you.gr, τα πρώτα μοντέλα της γνωστής 3D CUBE είναι πλέον διαθέσιμα με διαστάσεις εκτύπωσης 140x140x140 και 275x265x240 χιλιοστά. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και επιλέξτε το μοντέλο που θα μετατρέψει τη φαντασία σας σε αντικείμενα από το you.gr.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα