Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 εφαρμογές για να παρακολουθείτε την κατάσταση του υπολογιστή σας

Ιαν 31 2014
Η παρακολούθηση του υπολογιστή σας μέσα από ειδικές εφαρμογές μπορεί να σας γλιτώσει από μια επίσκεψη στο service.
5 εφαρμογές για να παρακολουθείτε την κατάσταση του υπολογιστή σας
Όλοι γνωρίζουμε ονόματα όπως το Photoshop και το Office, εφαρμογές που ξεχωρίζουν στην κατηγορία τους και χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες καθημερινά. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο είδος εφαρμογών, εξίσου χρήσιμο, που παραμένουν στην αφάνεια. Και αυτό διότι τις περισσότερες φορές αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Μιλάμε για τις εφαρμογές παρακολούθησης της κατάστασης των υποσυστημάτων του υπολογιστή, μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος να βεβαιωθεί ότι όλα πηγαίνουν καλά!

Μέσα από αυτές τις εφαρμογές είναι εύκολο να αναγνωριστεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε ένα εξάρτημα του υπολογιστή ή ακόμη και να εντοπιστεί ποιο ακριβώς είναι αυτό, ώστε ο χρήστης να μπορέσει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να το αντιμετωπίσει.

Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποιες από τις εφαρμογές, που θεωρούμε πως πρέπει να έχετε στον υπολογιστή σας.


Core Temp


Μια από τις αγαπημένες εφαρμογές των overclockers, όσων, δηλαδή, ασχολούνται με τον υπερχρονισμό του επεξεργαστή και την αύξηση επιδόσεων του υπολογιστή τους, πέρα από τα αρχικά του όρια, είναι το Core Temp. Μέσα από αυτό μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, καθώς και τη θερμοκρασία του, αλλά και, ξεχωριστά, τη θερμοκρασία κάθε πυρήνα του. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυτής πέρα από κάποια όρια αναγκάζει τον επεξεργαστή να κάνει αυτό που λέμε throttling, δηλαδή να μειώνει τις επιδόσεις του, για να αποφύγει οποιαδήποτε ζημιά. Με άλλα λόγια, αν αυτές οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από τα όρια που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του επεξεργαστή, ήρθε η ώρα για έναν έλεγχο στο σύστημα ψύξης.


CPU-Z


Παραπλήσιο με το Core Temp αλλά λίγο πιο εκτενές στις πληροφορίες που παραθέτει, το CPU-Z παρουσιάζει, και αυτό, πληροφορίες σχετικά με τον κεντρικό επεξεργαστή του υπολογιστή, αλλά παράλληλα με αυτόν, και με τη μνήμη και τις ρυθμίσεις λειτουργίας αυτών. Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να δείτε όχι μόνο τη θερμοκρασία και τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, αλλά και ποια ακριβώς έκδοση του έχετε (συνήθως υπάρχουν πολλές), τις επιμέρους παραμέτρους που ορίζουν αυτή τη συχνότητα λειτουργίας (ώστε να γνωρίζετε τι να αυξήσετε ή μειώσετε για να επηρεάσετε αντίστοιχα τις επιδόσεις του), καθώς και κάποιες βασικές πληροφορίες για το mainboard και το σύστημα γραφικών.


HD Sentinel


Από τις πιο άγνωστες, αλλά και πιο πλήρεις εφαρμογές της κατηγορίας της, το HD Sentinel αναλαμβάνει την παρακολούθηση κάθε πτυχής των σκληρών δίσκων του υπολογιστή σας και την παρουσίαση της κατάστασης τους τόσο με απλό και κατανοητό τρόπο, όσο και με πλήθος λεπτομερών πληροφοριών, που συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον. Ο αρχάριος μπορεί να βασιστεί στην επιγραμματική παρουσίαση της κατάστασης των δίσκων, με τη χρήση χρωμάτων και ποσοστών, με την εφαρμογή να αναφέρει, για παράδειγμα, πως “η υγεία του τάδε δίσκου βρίσκεται στο 34%”. Ο... πιο προχωρημένος μπορεί να καταφύγει στα πλαίσια εκτενέστερων πληροφοριών που παρέχει η εφαρμογή, για να καταλάβει όχι μόνο αν κάποιος δίσκος έχει πρόβλημα ή όχι, αλλά και που ακριβώς οφείλεται αυτό: σε διακοπές ρεύματος που διέκοψαν την ομαλή λειτουργία του, σε πρόβλημα ενός συγκεκριμένου τμήματός του, όπως για παράδειγμα την κεφαλή ή το μοτέρ του κ.λπ. Η εφαρμογή είναι τόσο εξελιγμένη ώστε να μπορεί ακόμη και να στέλνει e-mail στον χρήστη οπότε εντοπίζει κάποιο πρόβλημα, κάτι χρήσιμο αν ο υπολογιστής δεν βρίσκεται συνεχώς υπό την επίβλεψη του. Όλα αυτά έχουν και ένα τίμημα: αν κάνεις θέλει πρόσβαση στο πλήρες σετ δυνατοτήτων της εφαρμογής, καλείται να καταβάλει ένα μικρό αντίτιμο.


Autoruns


 
Κατά την εκκίνηση των Windows, φορτώνονται κάποιες εφαρμογές που αφορούν διαφορετικές ανάγκες και λειτουργίες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται, για παράδειγμα, τα προγράμματα τα οποία σχετίζονται με το ίδιο το hardware, δηλαδή, αυτά που επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τις πρόσθετες λειτουργίες το πληκτρολογίου και του ποντικιού μας, να έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις της κάρτας ήχου κ.λπ. Μαζί με αυτά, όμως, μπορεί να φορτώνεται και πλήθος εφαρμογών που στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στον υπολογιστή, των οποίων ο κατασκευαστής θεώρησε καλή ιδέα να τις βάλει να ξεκινούν κατευθείαν όταν μπαίνουμε στα Windows.
Φυσικά, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε με τον κατασκευαστή και γι’ αυτό υπάρχουν λύσεις όπως το Autoruns, που μας δείχνουν οτιδήποτε ξεκινά παράλληλα με την εκκίνηση των Windows και μας επιτρέπουν την εύκολη απενεργοποίηση του. Για παράδειγμα, είναι δεδομένο πως κάθε φορά που βρίσκεστε στα Windows θα διαβάσετε αρχεία PDF με τον Acrobat Reader; Αν ασχολείστε ερασιτεχνικά και περιστασιακά με τον προγραμματισμό, είστε σίγουροι πως πρέπει να τρέχει κάθε φορά που μπαίνετε στα Windows το Java runtime, καταναλώνοντας πόρους και μνήμη ακόμη και όταν δεν το χρησιμοποιείτε;
Εντοπίστε, λοιπόν, τα πάντα που φορτώνουν παράλληλα με τα Windows μέσα από το Autoruns, και απενεργοποιήστε ότι δεν χρησιμοποιείται κάθε φορά που βρίσκεστε στον υπολογιστή, για να κερδίσετε σε πόρους, μνήμη και ταχύτητα.


Process Lasso


Όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά με το hardware του υπολογιστή, αλλά και πάλι, καθώς τον χρησιμοποιείτε, φαίνεται σε κάποιες φάσεις συχνά να “παγώνει”; Δηλαδή, να σταματά να αποκρίνεται για κάποια μικρά διαστήματα; Ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται σε κάποια εφαρμογή, που αναλώνει πάρα πολλούς πόρους ή μνήμη από τον υπολογιστή, κάνοντας οτιδήποτε άλλο τρέχει παράλληλα με αυτήν να… σέρνεται! Η λύση (πιθανότατα) εντοπίζεται με προγράμματα όπως το Process Lasso.
Με αυτό μπορείτε όχι μόνο να δείτε ανά πάσα στιγμή το φόρτο που επιφέρει κάθε εφαρμογή στον υπολογιστή, τόσο από άποψη επεξεργαστικής ισχύος όσο και κατανάλωσης μνήμης (και ακόμη περισσότερα), αλλά και… να ορίσετε κανόνες για αυτά! Ναι, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, μιλάμε για μια από τις λίγες εφαρμογές στο είδος της, μέσα από την οποία μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε ότι όταν μία εφαρμογή “τρώει” περισσότερο από το 25% της ισχύος του επεξεργαστή, θα... “πατάει φρένο”, αφήνοντας το υπόλοιπο 75% για τις υπόλοιπες. Ή, αντίστροφα, πως ένα παιχνίδι μπορεί να “τρώει” το μεγαλύτερο κομμάτι από τη συνολική “δύναμη” του υπολογιστή, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο τρέχει παράλληλα με αυτό.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα