Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

AMD Radeon R9 series

Ιαν 08 2014
Η σειρά με τον καλύτερο λόγο απόδοσης προς τιμή μεταξύ των hi-end καρτών γραφικών.
AMD Radeon R9 series
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έλευση της σειράς R9 της AMD αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τις κάρτες γραφικών. Η συγκεκριμένη σειρά κατάφερε να κάνει προσιτά τα χαρακτηριστικά που συναντούσαμε σε κάρτες με απαγορευτικές τιμές και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερος gamers να απολαύσουν περισσότερα fps σε μεγαλύτερες αναλύσεις. Ακόμα κι αν η NVIDIA ισχυρίζεται ότι με την GeForce GTX 780 Ti βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων, η διαφορά με τα μοντέλα R9 290X και 290 είναι πολύ μικρή, ενώ οι κάρτες της AMD είναι αρκετά φθηνότερες.Η Radeon R9 290X αποτελεί τη ναυαρχίδα της AMD που διαθέτει ωστόσο πολύ καλύτερο λόγο απόδοσης προς τιμή σε σχέση με μοντέλα της NVIDIA.

H σειρά R9 της AMD περιλαμβάνει 5 μοντέλα, τα 270, 270Χ, 280Χ, 290 και 290Χ, με τα δύο τελευταία να αποτελούν τα πιο ισχυρά της σειράς και αυτά που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των απαιτητικών gamers. Και τα πέντε μοντέλα υποστηρίζουν ανάλυση 4K, καταλαμβάνουν δύο slot, υποστηρίζουν τα APIs DirectX 11.2, Mantle και OpenGL 4.3. ενώ διαθέτουν έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Μέσω των δύο θυρών DVI, μίας HDMI και μίας DisplayPort μπορείτε να συνδέσετε είτε τρεις (μέσω DVI και HDMI), είτε τέσσερις οθόνες (μέσω DisplayPort), ενώ είναι εφικτή ακόμα και η σύνδεση έξι οθονών μέσω DipslayPort με τη χρήση Multi-Stream Transport (MST) hub. Σε αντιπαραβολή με την GPU Boost 2.0 της NVIDIA, η τεχνολογία PowerTune, την οποία συναντάμε κι στα πέντε μοντέλα, ρυθμίζει αυτόματα, δυναμικά και συνδυαστικά την ταχύτητα ρολογιού και την ταχύτητα του ανεμιστήρα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται μια σταθερή θερμοκρασία κάτω από φόρτο.Όλα τα μοντέλα της σειρά R9 διαθέτουν δύο θύρες DVI, μία HDMI και μία DisplayPort.

Οι ναυαρχίδες της σειράς, 290 και 290Χ, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την AMD στην αντιπαράθεσή της με την NVIDIA. Με memory bus των 512-bit, το ευρύτερο που έχει παρουσιάσει η AMD, η ταχύτητα προσπέλασης της μνήμης 4GB GDDR5 και ταχύτητας 5GHz φτάνει τα 320GB/s. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι gamers μπορούν να απολαμβάνουν παιχνίδια με λεπτομέρεια στην εικόνα σε αναλύσεις πάνω από 1080p, ενώ μένει να δούμε αν θα κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα της ανάλυσης 4K.Η R9 290, με bandwidth μνήμης επίσης στα 320GB/s όπως η 290Χ, απέχει σε κόστος από τη μεγαλύτερη «αδερφή» περίπου 30% και προσφέρει αρκετά υψηλές τιμές στα fps των benchmarks.

Αν και τα χαρακτηριστικά της ανταγωνιστικής NVIDIA GeForce 780 Ti φανερώνουν την υπεροχή της με μικρή διαφορά, οι κάρτες της AMD διαθέτουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: τον καλύτερο – με διαφορά - λόγο απόδοσης προς τιμή. 2.880 πυρήνες, 240 texture units και 336GB/s για την κάρτα της NVIDIA, 2.816 πυρήνες, 176 texture units και 320GB/s για την R9 290Χ της AMD. Αυτές οι διαφορές μπορεί θεωρητικά να δίνουν ένα προβάδισμα στην 780 Ti, ωστόσο στα benchmarks των παιχνιδιών οι διαφορές είναι από αμελητέες έως μικρές, ενώ σε κάποια παιχνίδια η R9 290Χ καταγράφει περισσότερα fps. Αρκετά μεγάλη όμως η διαφορά στο κόστος των καρτών, με την 780 Ti να κοστίζει περίπου 30% περισσότερο από την R9 290X. Ακόμα, πιο συμφέρουσα αγορά είναι η R9 290 με bandwidth μνήμης επίσης στα 320GB/s, η οποία απέχει σε κόστος από τη μεγαλύτερη «αδερφή» περίπου 30% και προσφέρει αρκετά υψηλές τιμές στα fps των benchmarks. Αυτές οι τιμές αντικατοπτρίζονται και στις τιμές των κατασκευαστών καρτών της αγοράς, όπως της Gigabyte που προσφέρει μοντέλα με την R9 290, την R9 290X, αλλά και με άλλες GPUs της σειράς Radeon R9 της AMD.

Η μάχη των δύο «αιωνίων» κατασκευαστών καρτών γραφικών έχει ανάψει για τα καλά και μένει να δούμε ποιος θα κόψει το νήμα του 4K gaming στην πράξη. Μέχρι τότε, μπορείτε να απολαύσετε υψηλές αναλύσεις, εικόνα με λεπτομέρεια και πολλά, πολλά fps με οποιαδήποτε όποια hi-end κάρτα επιλέξετε από το you.gr.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα