Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Steam machines, το μέλλον του gaming;

Ιαν 29 2014
Τα steam machines έρχονται για να διεκδικήσουν μια θέση κάτω από την τηλεόραση των gamers. Θα πρέπει να ανησυχούν οι κονσόλες;
Steam machines, το μέλλον του gaming;
Η Valve είναι μια από τις γνωστότερες εταιρείες στον χώρο των PCs, αν και μέχρι τώρα ειδικευόταν κυρίως στο χώρο του software. Πρόκειται για την δημιουργό πολύ πετυχημένων τίτλων όπως η πασίγνωστη και χιλιοβραβευμένη σειρά Half-Life, αλλά και την ίδια που μας έχει δώσει την κυρίαρχη πλατφόρμα διάδοσης περιεχόμενου για PCs, Steam. Αν μη τι άλλο, η εταιρεία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να “μιλά” στους οπαδούς των υπολογιστών και του gaming. Ακριβώς γι' αυτό, το εγχείρημα των Steam Machines έχει αρκετό ενδιαφέρον...Τα Steam Machines είναι… καμουφλαρισμένα PCs σε κουτιά αρκετά όμορφα ώστε να ταιριάζουν εύκολα κάτω από την τηλεόραση σας.

Η αλήθεια είναι πως ο χώρος των PCs είχε δεχθεί… μαζικές επιθέσεις από τα smartphones και tablets, με αποτελέσματος οι μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών όσο και η ίδια η Microsoft να βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν. Ο κόσμος προτιμά, πια, ένα μικρό και φορητό gadget, που μπορεί να κάνει ό,τι και ο υπολογιστής του μέχρι σήμερα, άλλα που μπορεί να έχει πάντα μαζί του, από ό,τι ένα… ογκώδες και όχι-και-τόσο-εμφανίσημο κουτί που είναι... καθηλωμένο σε ένα σημείο του σπιτιού του. Μοναδική εξαίρεση, οι κονσόλες, που συνήθως έχουμε κάτω από την τηλεόραση μας.

Αυτό ακριβώς, σκέφτηκε η Valve, σε συνδυασμό με τη σχετική άνοδο της δημοτικότητας του Linux, και τα συνδύασε όλα σε ένα project: τι θα γινόταν αν είχαμε ένα κουτί που μοιάζει με κονσόλα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κανονικό PC, ικανό μεν να κάνει ότι μέχρι τώρα οι υπολογιστές μας, αλλά από την άλλη, δίνοντας έμφαση στα παιχνίδια και την ψυχαγωγία; Τι θα γινόταν αν αυτό δεν ήταν περιορισμένο από τη Microsoft και τα Windows, αλλά ήταν βασισμένο σε μια μεταλλαγμένη εκδοχή του Linux, που τόσο οι δημιουργοί του όσο και… όποιος άλλος ενδιαφερόταν θα μπορούσε να τροποποιήσει και βελτιώσει ελεύθερα;14 εταιρείες δήλωσαν την υποστήριξη τους στη Valve στη φετινή CES, κατασκευάζοντας καθεμία διαφορετικά Steam Machines.

Και έτσι γεννήθηκαν τα Steam Machines, τα οποία ουσιαστικά είναι… καμουφλαρισμένα PCs σε κουτιά αρκετά όμορφα ώστε να μην ντρέπεστε να τα βάλετε κάτω από την τηλεόραση σας, τα οποία τρέχουν ως λειτουργικό σύστημα μια μεταλλαγμένη εκδοχή της γνωστής διανομής Linux, Debian. Επάνω από αυτό βρίσκεται το Steam, η πλατφόρμα διάδοσης περιεχομένου της Valve, η οποία παρουσιάζεται και ως ένας εύκολος τρόπος χρήσης τους. Ουσιαστικά, το Steam, που μέχρι τώρα το γνωρίζαμε απλά ως μια εφαρμογή στα Windows και το Linux, εδώ παρουσιάζεται ως η βασική πρόσοψη του λειτουργικού συστήματος, “αυτό στο οποίο μπαίνετε αμέσως μόλις ανοίξετε το μηχάνημα”. Κι έτσι, το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε να παίζετε ένα παιχνίδι και να βλέπετε μια ταινία είναι απλά να την διαλέξεις “από αυτό το μενού στο οποίο άνοιξε ο υπολογιστής σας”. Ή μάλλον, για την ακρίβεια, “το Steam Machine σας”.

Η Valve χρησιμοποιεί ως βασικό χαρακτηριστικό, ως επίκεντρο και πυρήνα των Steam Machines το Steam, άσχετα αν αυτό στην πράξη είναι απλά μια εφαρμογή που τρέχει επάνω από την υποβόσκουσα και ελαφρώς τροποποιημένη διανομή Linux. Στην πράξη, το Steam των Steam Machines δεν έχει καμία διαφορά από τον αντίστοιχο client που η εταιρεία παρέχει ήδη για τα Windows και τις υπάρχουσες διανομές του Linux, μέσω του οποίου αποκτά κανείς πρόσβαση στην ομώνυμη υπηρεσία της, που του επιτρέπει να αγοράζει παιχνίδια, (λίγα και εξαφανισμένα, για την ώρα) προγράμματα, και στο μέλλον ταινίες και μουσική. Μέσα από το ίδιο μπορεί να παίζει με άλλους παίκτες, με φίλους του, να επικοινωνεί μαζί τους, να συμμετέχει σε forums σχετικά με το κάθε παιχνίδι (και όχι μόνο). Και ακριβώς λόγω των Steam Machines είδαμε το Steam να αποκτά πριν από λίγους μήνες το λεγόμενο “Big Picture Mode” για χρήση του σε μεγάλες οθόνες, με joypad.Τα Steam machines τρέχουν ως λειτουργικό σύστημα μια μεταλλαγμένη εκδοχή της γνωστής διανομής Linux, Debian.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα από πλευράς της Valve για κυριαρχία της όχι μόνο στο σαλόνι, αλλά και στο σπίτι μας γενικότερα, που έχει ως βασικό αντίπαλο όχι μόνο τις κονσόλες, αλλά και την ίδια την Microsoft με τα Windows. Διότι τα Steam Machines παρουσιάζονται μεν ως κονσόλες, αλλά στην πράξη είναι υπολογιστές. Το λειτουργικό τους σύστημα θα μπορούσε να είναι τα Windows, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή του Linux.

Όσο και αν δηλώνει κανείς οπαδός της Valve, η αλήθεια είναι πως με τα Steam Machines ξεκίνησε έναν πόλεμο σε δύο διαφορετικά μέτωπα, και έτσι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το πιθανό αποτέλεσμα του. Θα πετύχουν; Θα... χαθούν στα βάθη του χρόνου, με εμάς να το θυμόμαστε ως άλλο ένα αποτυχημένο πείραμα, μια ακόμη προσπάθεια επέκτασης του PC gaming στο σαλόνι μας; Άν, πάντως, κρίνουμε από τις περισσότερες από 14 εταιρείες που δήλωσαν την υποστήριξη τους στη Valve στη φετινή CES, κατασκευάζοντας καθεμία διαφορετικά Steam Machines, για κάθε προτίμησή και... βαλάντιο (κυμαίνονται από €500 μέχρι και... €6.000!), τα “μηχανάκια” της Valve ήρθαν για να μείνουν.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα