Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να ξέρει κάθε χρήστης Mac

Ιαν 17 2017
Κάποιες βασικές λειτουργίες απασχολούν κάθε χρήστη Mac και γίνονται πολύ γρηγορότερα με συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο.
Συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να ξέρει κάθε χρήστης Mac
Ακόμη και αν δεν έχουν όλοι τη διάθεση να γίνουν άρχοντες του πληκτρολογίου, η γνώση των συντομεύσεών του μπορεί να εξοικονομήσει αρκετό χρόνο. Ακόμη και στα Windows, όλο και κάποια συντόμευση χρησιμοποιεί ο καθένας, για αυτό και μαζεύουμε εκείνες που αντιστοιχούν σε ανάλογα βασικές λειτουργίες που προφανώς είναι σημαντικές και σε Mac.

cmd + Q
Όταν θέλουμε να κλείσουμε μια εφαρμογή, το κόκκινο Χ του παραθύρου δεν προτείνεται. Απλά κλείνει το συγκεκριμένο παράθυρο, ενώ η εφαρμογή εξακολουθεί να τρέχει. Με cmd + Q όμως κλείνουμε κανονικά το όποιο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο.

fn + delete
Το πλήκτρο στη θέση του backspace λέγεται delete σε Mac. Αλλά λειτουργεί όπως το backspace, όχι όπως το delete των Windows, άρα σβήνει, με κάθε πάτημα, το χαρακτήρα που βρίσκεται αριστερά του κέρσορα. Για να σβήσει από τα δεξιά, χρειάζεται να κρατηθεί πατημένο το πλήκτρο fn.

cmd + tab
Με αυτό το συνδυασμό πλήκτρων εμφανίζεται γραμμή με τις ενεργές εφαρμογές. Με πατημένο το cmd και διαδοχικά πατήματα του tab μεταφερόμαστε από εφαρμογή σε εφαρμογή και, εδώ, με cmd + Q, μπορούμε να την κλείσουμε κιόλας χωρίς να τη φέρουμε στο προσκήνιο.Στα ελληνικά πληκτρολόγια της Apple, τα πλήκτρα έχουν και τους ελληνικούς χαρακτήρες.

cmd + option + esc
Κάνει κάποια εφαρμογή πείσματα και δεν κλείνει ή ξεκολλάει με τίποτα; Με αυτό το συνδυασμό εμφανίζεται λίστα με ενεργές εφαρμογές, διαλέγουμε την πηγή του προβλήματος και με ένα κλικ στο πλήκτρο Force Quit περνάει το δικό μας.

cmd + M
Κάνει ό,τι και το κίτρινο πλήκτρο στα παράθυρα εφαρμογών, δηλαδή ελαχιστοποίηση. Για ελαχιστοποίηση όλων των ανοιχτών παραθύρων πατάμε cmd + option (alt) + M.

Ρύθμιση φωτεινότητας και έντασης
Υπάρχουν πλήκτρα αφιερωμένα στην αυξομείωση έντασης και φωτεινότητας. Δίνουν πρόσβαση όμως σε 16 επίπεδα, ενώ μπορούμε να “πειράξουμε” τις τιμές αυτές με μικρότερα άλματα, 64 στο σύνολο. Με πατημένα shift + option, χρησιμοποιούμε τα γνωστά πλήκτρα και φέρνουμε τα πάντα ακριβώς εκεί που θέλουμε.

Γρηγότερη ενεργοποίηση “Μην ενοχλείτε”
Είτε από τις ρυθμίσεις, είτε από το Κέντρο Γνωστοποιήσεων, η λειτουργία Μην Ενοχλείται θέλει πολλαπλά κλικ και κινήσεις για να ενεργοποιηθεί και απενεργοποιηθεί. Υπάρχει γρηγορότερος τρόπος όμως. Κλικ στο εικονίδιο του Κέντρου Γνωστοποιήσεων στο menu bar με πατημένο το πλήκτρο option (alt) ενεργοποιεί και απενεργοποιεί μονομιάς τη λειτουργία αυτή.Τα ειδικά πλήκτρα δεν έχουν σε όλες τις περιοχές το ίδιο σύμβολο, αλλά είναι πάντα στην ίδια θέση.

option + κλικ σε εικονίδια του menu bar
Ένα κανονικό κλικ σε εικονίδιο του menu bar εμφανίζει μια λίστα με επιλογές. Συχνά όμως, ένα κλικ με πατημένο το option, ή και πάτημα του option μετά την εμφάνιση των βασικών επιλογών, ανοίγει το δρόμο για επιπλέον επιλογές, χωρίς… βουτιές σε ρυθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για το πλήκτρο-σύμβολο της Apple που βρίσκεται στο αριστερό άκρο του menu bar, σε αντίθεση με τις άλλες εφαρμογές που προσθέτουν εικονίδια σε αυτό στη δεξιά του μεριά.

cmd + spacebar
Και κάπως έτσι εμφανίζεται μονομιάς το πλαίσιο του Spotlight, με τη βοήθεια του οποίου κάνουμε αναζητήσεις, υπολογισμό ισοτιμίας, ψάχνουμε για λέξεις μέσα σε έγγραφα, ανοίγουμε εφαρμογές, κάνουμε μαθηματικές πράξεις και πολλά ακόμη.

Με λίγη μόνο εξάσκηση μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ταχύτερα και να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο που μέχρι τώρα τον χάναμε για να ψάχνουμε σε μενού, ρυθμίσεις, κλπ. Αφιερώστε λίγο χρόνο για την εξάσκηση αυτή και δε θα χάσετε...Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα