Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του Internet για streaming υψηλής ποιότητας

Ιουλ 26 2017
Η ποιότητα μετάδοσης ενός video streaming εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός είναι η ταχύτητα του Internet, την οποία, ευτυχώς, μπορείτε να βελτιώσετε με μηδενικό έως ελάχιστο κόστος.
Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα του Internet για streaming υψηλής ποιότητας
Αν παρακολουθείτε συχνά βίντεο στο διαδίκτυο, κατά πάσα πιθανότητα να βιώνετε συχνά απότομες πτώσεις στην ποιότητα μετάδοσης του streaming. Πολλές φορές μάλιστα είναι τόσο κακή η ποιότητα του streaming που το εικονίδιο buffering (το «κυκλάκι» που γυρνάει στο κέντρο της οθόνης) είναι το μόνο που εμφανίζεται στην οθόνη σας. Ο πραγματικός «ένοχος» για τα εν λόγω προβλήματα είναι το bandwidth (εύρος ζώνης) της γραμμής σας. Οι ταχύτητες του Internet δεν είναι ίδιες για όλους τους χρήστες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στην ταχύτητα του Internet, όπως η τοποθεσία, ο πάροχος υπηρεσιών, ακόμα και η εσωτερική καλωδίωση του σπιτιού. Ίσως να μην είστε σε θέση να ρυθμίσετε όλους αυτούς τους παράγοντες, ωστόσο με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορείτε τουλάχιστον να βελτιώσετε την ταχύτητα του Internet, με μηδενικό έως ελάχιστο κόστος.Πολλές φορές η ποιότητα του streaming είναι τόσο κακή που το εικονίδιο buffering είναι το μόνο πράγμα που εμφανίζεται στην οθόνη σας.

Τι είναι bandwidth
Με απλά λόγια, το bandwidth (εύρος ζώνης) είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να μεταδοθούν τα δεδομένα μεταξύ του υπολογιστή σας (ή άλλης συσκευής που συνδέεται στο διαδίκτυο) και μιας ιστοσελίδας ή υπηρεσίας (όπως το Netflix). Η αριθμητική τιμή του εύρους ζώνης που διαθέτει η σύνδεσή σας θα επηρεάσει το ρυθμό με τον οποίο «φορτώνεται» μια ιστοσελίδα ή το χρόνο που χρειάζεται για να κατέβει ένα αρχείο. Ακόμη πιο συνοπτικά, περισσότερο bandwidth ισοδυναμεί με ταχύτερη σύνδεση στο Internet.

Ταχύτητες που απαιτούνται για online video streaming


Το bit (binary digit – δυαδικό ψηφίο) είναι η μικρότερη μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών. Ένα bit είναι ένα και μόνο ψηφίο σε έναν δυαδικό αριθμό, και είναι είτε «1» είτε «0». Το εύρος ζώνης μετράται σε «bits» ανά δευτερόλεπτο, συνήθως ως kilobits και megabits. Το 1 kilobit ή 1 kbps είναι 1.000 bits ανά δευτερόλεπτο, ενώ το 1 Megabit, ή 1 Mbps είναι 1.000 kbps.

Όμως, τι ταχύτητα Internet χρειάζεστε για να προβάλετε βίντεο; Ευτυχώς, όλες οι δημοφιλείς υπηρεσίες video streaming έχουν παρόμοιες απαιτήσεις όσον αφορά στην ταχύτητα σύνδεσης του χρήστη. Δεδομένου ότι το Netflix είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διαθέσιμες (και στη χώρα μας πλέον) υπηρεσίες streaming, θα το χρησιμοποιήσουμε για να εξετάσουμε τις συνιστώμενες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι άλλες υπηρεσίες ενδέχεται να έχουν ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις (βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της υπηρεσίας streaming που σας ενδιαφέρει).

• 3 Megabits ανά δευτερόλεπτο (3.000 kbps) - Συνιστάται για ποιότητα Standard Definition (480p)
• 5 Megabits ανά δευτερόλεπτο (5.000 kbps) - Συνιστάται για ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (1080p)
• 25 Megabits ανά δευτερόλεπτο (25.000 kbps) - Συνιστάται για ποιότητα Ultra HD (2160p)

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ταχύτητες ισχύουν για την αναπαραγωγή ενός βίντεο. Για ταυτόχρονα streams, πολλαπλασιάζετε την ταχύτητα σύνδεσης με τον αριθμό των ενεργών streams.

Εύκολος τρόπος για να ελέγξετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας
Ο τρόπος για να ελέγξετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας είναι αρκετά απλός. Υπάρχουν αρκετές ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορούν να σας δώσουν μια αρκετά ακριβή ιδέα για το τι ταχύτητες επιτυγχάνετε, όπως είναι η online πλατφόρμα της ΕΕΤΤ. Το Fast.com του Netflix όμως είναι μία από τις πιο απλές και ευκολότερες στη χρήση πλατφόρμες. Απλά, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα και αυτόματα υπολογίζει την ταχύτητα λήψης (download) σας σε πραγματικό χρόνο. Φροντίστε μόνο να κλείσετε άλλες εφαρμογές στη συσκευή σας που είναι συνδεδεμένες στο Internet, ώστε να είναι πιο αξιόπιστη η μέτρηση.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ελέγξετε το online διαγνωστικό εργαλείο της Ookla. Αυτό θα σας εμφανίσει τόσο την ταχύτητα download όσο και την ταχύτητα upload της σύνδεσής σας. Οι περισσότεροι χρήστες ενδιαφέρονται μόνο για την ταχύτητα λήψης. Ωστόσο, εάν ανεβάζετε μεγάλα αρχεία (όπως π.χ. δημοσιεύετε βίντεο στο YouTube), τότε πρέπει να γνωρίζετε και την ταχύτητα upload της σύνδεσής σας.

Πώς να βελτιώσετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η ταχύτητα της σύνδεσής σας είναι πολύ χαμηλή και το YouTube προσαρμόζει την ποιότητα της ροής βίντεο στη χαμηλότερη διαθέσιμη ευκρίνεια (144p). Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τίποτα από τα παρακάτω δεν πρόκειται να σας βοηθήσει ουσιαστικά εάν η συσκευή σας είναι παλιάς τεχνολογίας ή και δεν ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για να παρακολουθήσετε online video streaming, όπως π.χ. είναι ο browser σας.

1. Επιβεβαιώστε ότι έχετε ασφαλίσει το router σας από απρόσκλητους επισκέπτες


Τα σύγχρονα routers χρησιμοποιούν ένα πρωτόκολλο ασφαλείας γνωστό ως WPA2. Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεσή σας στο Internet προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Έχοντας ένα Wi-Fi δίκτυο που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης όχι μόνο σας κρατά ασφαλή από κακόβουλο λογισμικό, αλλά επίσης αποτρέπει οποιοδήποτε τυχαίο πρόσωπο εντός της εμβέλειας του router σας να συνδεθεί στο δίκτυό σας. Αν δεν έχετε κωδικό πρόσβασης, ελέγξτε τις ρυθμίσεις του router σας και χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα How Secure is My Password για να ελέγξετε πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός πρόσβασης που επιλέξατε. Η μη χρήση κωδικού πρόσβασης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρήση δεδομένων από τρίτους και άρα σε μείωση της ταχύτητας Internet.

2. Μετακινήστε το ασύρματο router σας
Αυτή η κίνηση ίσως σας φαίνεται υπερβολική, ωστόσο, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα περισσότερα modems και routers δεν είναι και οι πιο αισθητικά ευχάριστες συσκευές, επομένως είναι φυσικό πολλές φορές να τοποθετούνται πίσω από βιβλιοθήκες, ντουλάπες ή σε απόμακρες γωνίες του σπιτιού. Η τοποθέτησή τους όμως, σε τέτοια σημεία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ταχύτητα σύνδεσης. Το ιδανικό σημείο για το router σας είναι στο πιο κεντρικό (και εφικτό για τοποθέτηση) σημείο του σπιτιού σας, καθώς ένα ασύρματο router μεταδίδει σήμα Wi-Fi σε όλες τις κατευθύνσεις.

3. Προτιμήστε ενσύρματη σύνδεση


Εάν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο Ethernet από το modem/router σας απευθείας στις συσκευές σας. Οι ενσύρματες συνδέσεις είναι σχεδόν πάντα πιο γρήγορες και πιο αξιόπιστες από τις ασύρματες. Τα σήματα Wi-Fi από την άλλη, πρέπει να περάσουν από διάφορα εμπόδια όπως τοίχοι και πόρτες μέχρι να φτάσουν στην συσκευή, επηρεάζοντας αρνητικά την ταχύτητα και την αξιοπιστία της σύνδεσής σας.

4. Προγραμματίστε τη βαριά χρήση του δικτύου σας (torrents, Skype calls κ.λπ.)
Η λήψη και το «ανέβασμα» μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ταχύτητα της σύνδεσής σας. Για παράδειγμα, η λήψη ενός μεγάλου αρχείου torrent, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να κάνετε μια κλήση Skype, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αργές ταχύτητες λήψης για τα torrent σας και να μειώσει την ποιότητα της βίντεο-κλήσης στο Skype. Όπως, επίσης, δεν μπορείτε να παρακολουθείτε video streaming και ταυτόχρονα να κάνετε μια κλήση στο Skype ή να έχετε ανοιχτό το torrent client σας. Φροντίστε να κάνετε τις εργασίες που απαιτούν μεγάλο μέρος της ταχύτητας της σύνδεσής σας κατά τις ώρες που δεν θα χρησιμοποιείτε ενεργά το Internet, όπως όταν κοιμάστε ή εργάζεστε.

5. Επικοινωνήστε με τον ISP σας
Η ονομαστική ταχύτητα που υπόσχεται ο πάροχος υπηρεσιών Internet (ISP) μπορεί να έχει μικρή έως μεγάλη διαφορά σε σχέση με την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής σας, κυρίως λόγω της απόστασή σας από το κέντρο του παρόχου. Από εκεί και μετά, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν περαιτέρω την ταχύτητα «συγχρονισμού», όπως, για παράδειγμα, η ποιότητα της καλωδίωσης στο σπίτι.

Εν κατακλείδι, πολλές φορές ο πάροχος φέρνει στο σπίτι μας το 1/3 της ονομαστικής ταχύτητας της σύνδεσης. Έτσι, εάν οι ταχύτητες είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι σας έχει υποσχεθεί ο πάροχός σας, ίσως είναι καιρός να επικοινωνήσετε μαζί του. Ο πάροχος μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των ταχυτήτων σύνδεσης, να δοκιμάσει ορισμένες απομακρυσμένες ρυθμίσεις στο router σας ή να σας δώσει μια εξήγηση γιατί είναι τόσο αργή η σύνδεσή σας. Εκτός βέβαια και αν το πακέτο ADSL που έχει επιλέξει περιλαμβάνει ταχύτητα έως 4.0Mbps, όπου, ούτως ή άλλως, ήδη γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να έχετε απαιτήσεις για υψηλής ποιότητας video streaming.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα