Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 media servers για ατελείωτη διασκέδαση σε όλες τις συσκευές σας

Ιουν 10 2014
Μοιράστε βίντεο, φωτογραφίες και μουσική από τον υπολογιστή σας σε όλες τις συσκευές του σπιτιού μέσω streaming.
5 media servers για ατελείωτη διασκέδαση σε όλες τις συσκευές σας
Έχει γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι η ταχύτητα με την οποία πολλαπλασιάζονται τα αρχεία media στο σπίτι μας είναι ασύλληπτη. Κατεβάζουμε καθημερινά ταινίες και επεισόδια που αντιστοιχούν σε μια εβδομάδα αναπαραγωγής, φωτογραφίζουμε με το κινητό οτιδήποτε κινείται γύρω μας, αγοράζουμε μουσική και κατεβάζουμε ολόκληρες δισκογραφίες γεμίζοντας κάθε αποθηκευτικό χώρο σε οποιαδήποτε συσκευή μας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αντιγράφουμε τα ίδια αρχεία από μία συσκευή σε πολλές προκειμένου να μπορούμε να τα δούμε / ακούσουμε σε όποια θέλουμε ή σε όποιο χώρο του σπιτιού είμαστε. Δε θα ήταν πολύ καλύτερα να συγκεντρώνουμε τα αρχεία μας σε ένα μέρος και να τα «μεταδίδουμε» σε οποιαδήποτε συσκευή, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του δικτύου μας, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα;

Σε αυτό την ερώτηση έρχονται να απαντήσουν οι media servers, εφαρμογές που τρέχουν σε έναν υπολογιστή και μοιράζουν τα αρχεία μέσω streaming σε οποιαδήποτε συσκευή. Αν και υπάρχουν ειδικές συσκευές που λειτουργούν ως media servers, όπως κάποια NAS, στο κείμενό μας αναφερόμαστε σε εφαρμογές που εγκαθίστανται στον υπολογιστή μας και μοιράζουν βίντεο, φωτογραφίες και μουσική σε συσκευές όπως smartphones, tablets, smart TVs, παιχνιδομηχανές, media players και φυσικά άλλοι υπολογιστές. Τα αρχεία μεταφέρονται με streaming μέσω Wi-Fi αρκεί οι συσκευές να είναι συμβατές με το πρότυπο DLNA. Εφαρμογές που λειτουργούν ως media server θα βρείτε πολλές. Κάποιες διαθέτουν μόνο τις ελάχιστες δυνατότητες, όπως αναπαραγωγή υποτίτλων, ενώ αρκετές ενσωματώνουν πληθώρα χαρακτηριστικών με σημαντικές δυνατότητες όπως το transcoding, δηλαδή τη μετατροπή ενός βίντεο στην πηγή (υπολογιστή) ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί από μια συσκευή που δεν υποστηρίζει το συγκεκριμένο φορμά αρχείου. Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές.

Plex


Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην κατηγορία, το Plex είναι ο πιο δημοφιλής media server χάρη στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του και τον συνοδευτικό ομώνυμο media player με το εκπληκτικό περιβάλλον του. Η εφαρμογή του media server διατίθεται δωρεάν για Windows, Mac και Linux, ενώ θα βρείτε δωρεάν media players για υπολογιστές, τη Samsung smart TV και άλλες συσκευές – ακόμα και ειδική διανομή για το Raspberry Pi (RasPlex). Οι εφαρμογές για Android (μπορεί να συνεργαστεί και με οποιονδήποτε δωρεάν DLNA media player του Android), iOS, Windows Phone και Windows 8 (με Metro UI) διατίθενται με μικρή χρέωση, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα να τρέξετε το media player μέσα από τον browser σας. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τα media αρχεία σας όπου κι αν βρίσκεστε. Το Plex διαθέτει δυνατότητα transcoding on-the-fly (απαιτείται ένα σύστημα ικανοποιητικών επιδόσεων) και προσαρμόζει την ποιότητα ανάλογα με το διαθέσιμο bandwidth του δικτύου σας. Είναι η εφαρμογή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε αν θέλετε να κάνετε μια σοβαρή οργάνωση των media αρχείων σας και διαθέτετε πολλές συσκευές.

PS3 Media Server


Ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν για Windows, Mac και Linux. Αν και ξεκίνησε ως ένας media server που τρέχει σε υπολογιστή και κάνει transcoding και streaming των media αρχείων σας στο Playstation 3, εξελίχθηκε σε ένα πανίσχυρο εργαλείο ικανό να ικανοποιήσει οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει DLNA. Ακόμα και σήμερα θεωρείται η καλύτερη και μοναδική (;) εφαρμογή για να δείτε ταινίες με υπότιτλους (από ξεχωριστό αρχείο) στο Playstation. Με κάποιες μικρές ρυθμίσεις στο router μπορείτε να δείτε τα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή DLNA και εκτός του δικτύου σας. Σε συνδυασμό με το VLC στον υπολογιστή του media server, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε internet radio streaming στο PS3, ενώ στα σημαντικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση plugins, όπως αυτών για συνεργασία με συλλογές του iTunes και του XBMC, αλλά και η ενσωμάτωση websites όπως του Last.fm.

Serviio


Πρόκειται για έναν πολύ αξιόλογο media server που συνεργάζεται με πλήθος συσκευών (Blu-ray players, PS3, Xbox 360), ενώ συνεργάζεται με όλες τις DLNA συσκευές. Η βασική του έκδοση είναι δωρεάν και διατίθεται για Windows, Mac και Linux. Διαθέτει δυνατότητα transcoding on-the-fly για SD και HD video, ενώ μπορεί να κάνει streaming από online υπηρεσίες με βίντεο και μουσική. Κατεβάζοντας τη δωρεάν εφαρμογή ServiiDroid μπορείτε να δείτε τα αρχεία σας από οποιαδήποτε συσκευή Android μέσα στα όρια του δικτύου σας. Αν θέλετε να βλέπετε τα αρχεία από οπουδήποτε, πέρα από το δίκτυό σας, θα πρέπει να αγοράσετε την έκδοση PRO για €18,25. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο μέσω internet, μέσα από τον web-based player MediaBrowser, αλλά και μέσα από την εφαρμογή ServiiGo για συσκευές Android.

ALLMediaServer


Αν αναζητάτε μια απλή λύση που όμως να μη στερείται πλούσιων χαρακτηριστικών, o ALLMediaServer είναι ένας ικανοποιητικός media player που βρίσκεται υπό εξέλιξη. Τον επιλέξαμε γιατί, αν και απλός, διαθέτει δυνατότητες transcoding on-the-fly και streaming SD και HD video, ενώ μπορεί να συνεργαστεί με μια ευρεία γκάμα συσκευών για αναπαραγωγή. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τηλεοράσεις των πιο γνωστών κατασκευαστών, Blu-ray players των Samsung (με υποστήριξη υποτίτλων), Sony και LG, παιχνιδομηχανές (PS3, Xbox 360), smartphones και γενικά όλες οι συσκευές DLNA. Επίσης, υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος αρχείων που περιλαμβάνει ακόμα και αρχεία MTS ή M2TS από βιντεοκάμερες HD.

XBMC


 
Ο πιο δημοφιλής media player δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί τους media servers που αναφέραμε αφού χρησιμοποιείται κυρίως για την αναπαραγωγή αρχείων. Ωστόσο, μία επιλογή στο μενού των ρυθμίσεων του (System > Network > Share video and music libraries via UPnP) του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως DLNA server και να προσφέρει τα αρχεία του στις άλλες συσκευές DLNA του τοπικού δικτύου. Δε διαθέτει δυνατότητα transcoding (κάτι που οι φίλοι του αναμένουν εδώ και πολύ καιρό), αλλά λόγω του ιδιαίτερα φιλικού περιβάλλοντος και των εκπληκτικών δυνατοτήτων που διαθέτει ως media player έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών χρηστών. Αν δε θέλετε να βάλετε άλλη μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας αποτελεί μια λύση.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα