Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Radeon Pro και Vega: Η νέα τάξη πραγμάτων για Mac GPUs

Ιουν 22 2017
Κάθε νέος Mac με αυτόνομη κάρτα γραφικών, χρησιμοποιεί πλέον Radeon Pro, ενώ ο iMac Pro θα έρχεται με Radeon Vega. Ποιο είναι το κέρδος από αυτή την αλλαγή;
Radeon Pro και Vega: Η νέα τάξη πραγμάτων για Mac GPUs
Πρόσφατα η Apple παρουσίασε νέους iMac, ταχύτερα MacBook και MacBook Pro, ενώ έδειξε και τι μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του χρόνου από το “τέρας” επιδόσεων που θα λέγεται iMac Pro. Μέσα σε όλες τις σχετικές πληροφορίες, κρύβεται και ένα νέο, ας πούμε, φαινόμενο. Μετά από χρόνια βλέπουμε και πάλι επιλογή για αυτόνομο επεξεργαστή γραφικών σε 21,5” iMac, κάτι που για καιρό συναντούσαμε μόνο σε 27” iMac.

Επιπλέον όλα τα μοντέλα με αυτόνομο επεξεργαστή γραφικών, όσα δηλαδή ξεφεύγουν από τα υποσυστήματα γραφικών που ενσωματώνουν οι κεντρικοί επεξεργαστές που διαθέτει η Intel στην Apple, χρησιμοποιούν επεξεργαστές γραφικών Radeon Pro και Radeon Vega. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε μοντέλο βρίσκουμε τα επαγγελματικά ανάλογα της αρχιτεκτονικής Polaris (Radeon Pro) της AMD, ενώ στην περίπτωση του iMac Pro (θα) έχουμε την αρχιτεκτονική Vega που δεν διατίθεται ακόμη σε καταναλωτές, αλλά μόνο σε επαγγελματίες.Από πέρυσι τα MacBook Pro 15’’ χρησιμοποιούν Radeon Pro. Το ίδιο και τα νεότερα μοντέλα τους.

Στην πραγματικότητα οι επαγγελματικές εκδόσεις των καρτών γραφικών της AMD δεν έχουν ουσιαστική διαφορά σε επιδόσεις. Καμιά φορά έχουν μικρές διαφοροποιήσεις για να εξυπηρετούνται κάποιες ειδικές ανάγκες επαγγελματικών διεργασιών π.χ. επεξεργασία βίντεο, γενικά όμως η διαφορά σε επιδόσεις δεν είναι άξια λόγου. Οπότε τι είναι αυτό που κάνει τη σειρά Radeon Pro και γενικότερα τις επαγγελματικές GPU να διαφέρουν και τι σημασία έχει που η Apple διαλέγει πλέον μεταξύ αυτών και όχι των καταναλωτικών εκδόσεων που προτιμούσε προηγουμένως;

Οι επαγγελματικές κάρτες λοιπόν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι ελαφρώς τροποποιημένες ώστε να τα πηγαίνουν καλύτερα σε εργασίες που δεν έχουν να κάνουν με το gaming και την απλή διαχείριση media, δεν έχουν δηλαδή να κάνουν με τη δραστηριότητα στην οποία εστιάζουν οι περισσότεροι όταν αγοράζουν συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Με μικρές αλλαγές σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, μια επαγγελματική κάρτα μπορεί να διεκπεραιώνει κάποιες εργασίες πολύ πιο γρήγορα και αξιόπιστα από μια καταναλωτική που έχει την ίδια γενική ισχύ, ακόμη και τον ίδιο κατά βάση επεξεργαστή γραφικών.Προηγουμένως, μόνο ο iMac 27’’ είχε αυτόνομη GPU. Τώρα όμως υπάρχει και μοντέλο στις 21,5” με ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Αντοχή
Οι επαγγελματικοί επεξεργαστές γραφικών είναι σχεδιασμένοι να δίνουν προτεραιότητα σε αξιοπιστία και αντοχή, πριν την ταχύτητα. Από τη στιγμή που η κάρτα γραφικών είναι… εργαλείο, έχει σημασία να αντέχει μεγάλο φόρτο για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, οι επαγγελματικές κάρτες έχουν κατά κανόνα και καλύτερη υποστήριξη σε βάθος χρόνου, ειδικά με drivers.

Drivers
Διαφορετικοί είναι και οι drivers με τους οποίους λειτουργούν αυτές οι κάρτες, που είναι πιο προσεγμένοι, πιο σταθεροί στη συμπεριφορά τους και, το σημαντικότερο, με πιστοποίηση ISV. Ουσιαστικά, οι drivers ελέγχονται για τη σωστή συμπεριφορά τους σε λογισμικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε επαγγελματικό επίπεδο όπως τα προγράμματα της Adobe, τα ProTools της Avid, τα Pro Apps της ίδιας της Apple κ.ο.κ.
Ο iMac Pro θα χρησιμοποιεί Radeon Vega, ό,τι καλύτερο (και για την ώρα ακυκλοφόρητο όπως και ο iMac Pro) έχει να προσφέρει η AMD σε επαγγελματική GPU.

Η στροφή της Apple προς επαγγελματικές κάρτες γραφικών είναι μια κίνηση που μπορεί να κάνει τους υπολογιστές Mac ακόμη πιο αξιόπιστους και, ταυτόχρονα, ακόμη πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για επαγγελματίες. Και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του iMac Pro. Τότε να δείτε… 
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα