Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αλλαγή από Windows XP σε 7/8

Μαϊ 14 2014
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αλλαγή από Windows XP σε 7/8
Από τις 8 Απριλίου 2014 τα Windows XP αποτελούν παρελθόν, καθώς η Microsoft σταμάτησε την υποστήριξή τους. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία δεν θα βγάζει πλέον ενημερώσεις για τα Windows XP που αναβαθμίζουν τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού και κυρίως το προστατεύουν από επιθέσεις. Επειδή κενά ασφαλείας θα συνεχίσουν να εμφανίζονται από δω και πέρα, όποιο σύστημα με Windows XP είναι συνδεδεμένο στο Internet θα διατρέχει πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι κακόβουλοι χρήστες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κενά που θα εμφανίζονται και έτσι θα μπορούν να εισβάλλουν στο σύστημα ώστε να κλέψουν δεδομένα.

Φυσικά, η διακοπή της υποστήριξης από τη Microsoft δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή με Windows XP όπως πριν. Απλά, θα πρέπει να ξεχάσετε τη σύνδεση του συγκεκριμένου υπολογιστή με το Internet αν θέλετε να είστε ασφαλής. Επίσης, έχετε κατά νου ότι το σύστημα αυτό ίσως να μη μπορεί σε λίγο καιρό να τρέξει κάποια νεότερη εφαρμογή.Όποιο σύστημα με Windows XP συνδέεται στο Internet θα διατρέχει πλέον μεγάλο κίνδυνο καθώς η Microsoft σταμάτησε την υποστήριξή τους.

Έτσι λοιπόν, αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κανονικά τον υπολογιστή σας θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε αναβάθμιση του λειτουργικού. Αν και τα Windows Vista είναι μια επιλογή που συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη Microsoft, μια μετάβαση από τα XP στα Vista αυτόν τον καιρό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Ίσως ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο να είναι η σταδιακή μετάβαση στα Windows 7 με παράλληλη διατήρηση των δεδομένων και αποφυγή του format. Επειδή η μετάβαση από τα XP σε 7 (όπως και από τα Vista σε 8) χωρίς format δεν είναι εφικτή, μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση (χωρίς format) σε Vista και από εκεί πάλι αναβάθμιση σε 7. Ωστόσο, αν είναι να μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία, είναι προτιμότερο να προχωρήσετε σε format (ναι, γνωρίζουμε ότι θα θέλατε να το αποφύγετε) καθώς αυτό θα φρεσκάρει το σύστημά σας. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να προσέξετε για μια τέτοια μετάβαση:

1. Ελέγξτε τα ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 7/8
Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε αν το σύστημά σας πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται για να τρέξει τα Windows 7 ή τα 8. Φυσικά, αν διαθέτετε ακριβώς τις ελάχιστες απαιτήσεις, μάλλον ήρθε η ώρα και για μια μικρή αναβάθμιση αλλιώς το σύστημά σας θα είναι πολύ αργό.

Η Microsoft λοιπόν, τόσο για τα Windows 7 όσο και για τα 8, αναφέρει πως θα πρέπει να διαθέτετε τουλάχιστον επεξεργαστή 1GHz (32 ή 64 bit), μνήμη 1GB (32 bit) ή 2GB (64 bit), ελεύθερο χώρο στο δίσκο 16GB (32 bit) ή 20GB (64 bit) και κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει DirectX 9 με WDDM driver. Στο site της Microsoft θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 7 και τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8. Ωστόσο, αν διαθέτετε μνήμη 1GB είναι καλύτερα να επισκεφθείτε το You.gr και να την αυξήσετε.

2. Συμβουλευτείτε το βοηθό αναβάθμισης


O βοηθός αναβάθμισης της Microsoft σαρώνει το σύστημά σας και ελέγχει αν πληρούνται οι απαιτήσεις σε hardware, αν οι περιφερειακές συσκευές σας θα λειτουργούν στη νέα έκδοση και αν οι εφαρμογές σας είναι συμβατές.

Κάθε φορά που η Microsoft κυκλοφορεί μία νέα έκδοση των Windows προσφέρει δωρεάν μία πολύ χρήσιμη εφαρμογή, τον Βοηθό Αναβάθμισης, ο οποίος σαρώνει το σύστημά σας και ελέγχει αν πληρούνται οι απαιτήσεις σε hardware, αν οι περιφερειακές συσκευές σας θα λειτουργούν στη νέα έκδοση (δηλαδή, αν υπάρχουν drivers για το νέο λειτουργικό) και αν οι εφαρμογές σας είναι συμβατές. Μετά τον έλεγχο έχετε μια αναλυτική αναφορά με όλα τα τυχόν προβλήματα και ασυμβατότητες που μπορεί να προκύψουν ώστε να πάρετε την απόφαση για αναβάθμιση.

Αν πρόκειται να αναβαθμίσετε σε Windows 7, μπορείτε να κατεβάσετε τον Upgrade Advisor, αρκεί τα XP που διαθέτετε να έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον με το Service Pack 2. Αν πρόκειται να αναβαθμίσετε σε 8, μεταβείτε στη σελίδα «Βοηθός αναβάθμισης: Συνήθεις ερωτήσεις» και κάντε λήψη του βοηθού αναβάθμισης σε Windows 8.

Υποθέτοντας πως ο υπολογιστής σας πληροί τις βασικές απαιτήσεις, πιθανώς να έχετε να αντιμετωπίσετε ασυμβατότητες του λειτουργικού συστήματος με κάποιες συσκευές και εφαρμογές. Όσον αφορά στις μικρότερες εφαρμογές, είναι βέβαιο πως οι περισσότερες θα διαθέτουν νεότερες εκδόσεις που είναι συμβατές με Windows 7 ή 8 αλλά κάποιες ίσως να ζητούν αντίτιμο. Οι πιο μεγάλες και εξειδικευμένες εφαρμογές είναι μάλλον βέβαιο ότι θα απαιτήσουν κάποιο χρηματικό ποσό ώστε να τις ανανεώσετε και αυτές, οπότε καλό είναι να κάνετε ένα προϋπολογισμό πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης.

Περισσότερο πολύπλοκο είναι το θέμα των drivers καθώς αν είχατε αγοράσει μια συσκευή πριν από μια δεκαετία ίσως να ήρθε η ώρα να την αλλάξετε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται σε σαρωτές, webcams και γενικότερα σε περιφερειακές συσκευές και λιγότερο σε υποσυστήματα του υπολογιστή. Κάποια από τα προβλήματα των περιφερειακών συσκευών ίσως να μπορούν να ξεπεραστούν με τη βοήθεια ενός ειδικού, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το οποιοδήποτε κόστος είναι αρκετά μικρότερο από την αγορά μιας νέας συσκευής.Με τη λύση του virtualization μπορείτε να τρέχετε ένα λειτουργικό μέσα από ένα άλλο, δηλαδή, για παράδειγμα, να έχετε τα Windows 7/8 ως κύριο λειτουργικό και όταν θέλετε να τρέχετε τα Windows XP σε ένα παράθυρο.

Αν το πρόβλημά σας περιορίζεται σε κάποια εξειδικευμένη συσκευή που τη χρειάζεστε οπωσδήποτε αλλά δεν τη χρησιμοποιείτε συχνά, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε τη λύση dual boot με τα δύο λειτουργικά (Windows XP και Windows 7/8) να συνυπάρχουν στο σύστημα και να επιλέγετε με ποιο θα ξεκινήσετε. Άλλη μια λύση είναι το virtualization, όπου μπορείτε να τρέχετε ένα λειτουργικό μέσα από ένα άλλο. Μπορείτε να έχετε τα Windows 7/8 ως κύριο λειτουργικό και όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την εξειδικευμένη συσκευή να τρέχετε τα Windows XP σε ένα παράθυρο.

3. Backup
Αν όλα δείχνουν πως είστε έτοιμος να ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης, ήρθε η ώρα για backup. Μπορεί να είναι χρονοβόρο αλλά δε χρειάζεται να σας αγχώνει. Ένας εξωτερικός ή γενικά ένας δεύτερος σκληρός δίσκος είναι ό,τι καλύτερο για να αρχίσετε να μαζεύετε τα δεδομένα σας πριν το format. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως εγγραφή DVD ή αποθήκευση σε online υπηρεσίες αποθήκευσης, αλλά ο σκληρός δίσκος παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο για μια τέτοια διαδικασία.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε το format αφού, ως γνωστό, η διαδικασία του format διαγράφει όλα τα δεδομένα του δίσκου: - Αποθηκεύστε τα έγγραφά σας, τη μουσική, τα βίντεο και τις φωτογραφίες σας. - Σημειώστε τα usernames, τους κωδικούς εισόδου και τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιείτε για να εισέρχεστε σε online υπηρεσίες μέσω του browser. - Εξάγετε τα e-mail σας, τις επαφές σας, τους αγαπημένους συνδέσμους σας και τα cookies. - Κατεβάστε όλες τις πρόσφατες εφαρμογές και drivers για το λειτουργικό που θα εγκαταστήσετε. - Αν παίζετε παιχνίδια θυμηθείτε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα τους (συνήθως βρίσκονται μέσα στο φάκελο Τα Έγγραφα μου) ώστε να συνεχίσετε το gaming από κει που είχατε μείνει. - Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές για instant messaging, ίσως να χρειάζεστε το ιστορικό κάποιων συνομιλιών, οπότε θυμηθείτε το και αυτό. - Ελέγξτε κάθε εφαρμογή που βρίσκεται στο σύστημά σας και σκεφτείτε αν χρειάζεστε κάποια από τα δεδομένα ή τις ρυθμίσεις της. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή για FTP και έχετε αποθηκεύσει σε αυτή τους κωδικούς εισόδου, τότε πρέπει να αντιγράψετε αυτά τα δεδομένα.Μία από τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε πριν το format είναι να αποθηκεύσετε τις επαφές σας.

Αφού έχετε κάνει όλα όσα περιγράψαμε, ήρθε η μεγάλη στιγμή για το format και την εγκατάσταση νέου λειτουργικού. Αν πρόκειται να μεταβείτε στα Windows 7 συμβουλευτείτε τον εξαιρετικό οδηγό της Microsoft «Αναβάθμιση από Windows XP σε Windows 7» όπου θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όσα αναφέραμε, καθώς και για τη διαδικασία εγκατάστασης του νέου λειτουργικού. Αντίστοιχα, για τα Windows 8 υπάρχει ο οδηγός «Αναβάθμισης σε Windows 8.1 από τα Windows Vista ή τα Windows XP».

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα