Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

10 tips για τον Microsoft Edge browser (μέρος 1ο)

Μαϊ 11 2016
Ta Windows 10 έφεραν μαζί τους και ένα νέο browser, τον Microsoft Edge, ο οποίος, αν και ακόμα έχει δρόμο να διανύσει, είναι ταχύτατος και σίγουρα πολλά υποσχόμενος.
10 tips για τον Microsoft Edge browser (μέρος 1ο)
Μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες των Windows 10 ήταν και ο Microsoft Edge browser που έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι η Microsoft έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά για να ανταγωνιστεί τους Mozilla και Chrome. Η αλήθεια είναι ότι ο Internet Explorer είχε μείνει πίσω στην κούρσα των browsers, οπότε έπρεπε να γίνει ένα “reset”. O Edge κάνει ακριβώς αυτό το reset, είναι αναπτυγμένος από μηδενική βάση και δεν έχει καμία σχέση με τον... πατέρα του. Είναι ταχύτατος στο browsing, διαθέτει καθαρό περιβάλλον και σίγουρα αξίζει να τον δοκιμάσετε.

Αν και του λείπουν ακόμα κάποιες δυνατότητες που βρίσκουμε σε άλλους browsers, όπως π.χ. οι επεκτάσεις (θα προστεθούν σύντομα), είναι βέβαιο πως με την ταχύτητά του μπορεί να σας κερδίσει. Όμως, το περιβάλλον και οι ρυθμίσεις του έχουν κατανεμηθεί διαφορετικά από όσα γνωρίζαμε, οπότε ευκαιρία να «ξεκλειδώσουμε» τα μυστικά του με μερικά tips που θα κάνουν τη χρήση του πιο εύκολη και απολαυστική.

1. Καλύτερη ανάγνωση με την Προβολή και τη Λίστα Ανάγνωσης


Η Προβολή Ανάγνωσης δεν είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που εισάγει ο Edge καθώς υπήρχε και σε άλλους browsers, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Όταν ενεργοποιηθεί μέσω του εικονιδίου με το βιβλιαράκι, στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων, αφαιρούνται από την οθόνη όλα όσα δε σχετίζονται με το άρθρο που διαβάζετε και μένει μόνο αυτό. Έτσι διευκολύνεται η ανάγνωσή του χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που αποσπούν την προσοχή σας, όπως διαφημίσεις, sidebar widgets, πλήκτρα για social sharing, κ.ά. Στην οθόνη σας μένει το κείμενο του άρθρου, οι εικόνες του και τα metadata του (ημερομηνία, συντάκτης, κλπ).

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η Λίστα Ανάγνωσης, η οποία διαφέρει από τη λίστα αγαπημένων ως προς τη χρήση της. Ενώ στη λίστα αγαπημένων διατηρούμε διευθύνσεις που θέλουμε να επισκεπτόμαστε συχνά, στη Λίστα Ανάγνωσης αποθηκεύουμε άρθρα που θέλουμε να διαβάσουμε αργότερα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για διατήρησή τους μετά την ανάγνωση. Με τον τρόπο αυτό έχουμε πρόχειρα τα άρθρα που θέλουμε να διαβάσουμε, χωρίς να γεμίζουμε τη λίστα αγαπημένων με προσωρινούς συνδέσμους. Για να τοποθετήσετε ένα άρθρο στη Λίστα Ανάγνωσης, απλά πατάτε το εικονίδιο με το αστεράκι στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων και επιλέγετε τη Λίστα Ανάγνωσης αντί για τα Αγαπημένα. Για να διαβάσετε αργότερα το άρθρο που αποθηκεύσατε, πατήστε στο hub (το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων) και στη συνέχεια, επιλέξτε Λίστα Ανάγνωσης για το δείτε στα δεξιά και να το επιλέξετε. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε ένα άρθρο της λίστας μπορείτε να το διαγράψετε.

2. Κάντε σχόλια σε σελίδες web


O Edge σας δίνει τη δυνατότητα να σχολιάζετε, δηλαδή να κρατάτε σημειώσεις, στις σελίδες web που διαβάζετε. Μπορείτε να σχεδιάσετε (π.χ. να κυκλώσετε ένα κείμενο), να μαρκάρετε ένα κείμενο (όπως με τους μαρκαδόρους σημειώσεων), να σβήσετε άλλα σχόλιά σας, να προσθέσετε μια σημείωση και να αποκόψετε κάποιο τμήμα της οθόνης, το οποίο αντιγράφεται στο πρόχειρο ως εικόνα. Για να τα κάνετε όλα αυτά, δεν έχετε παρά να πατήσετε στο εικονίδιο με το μολυβάκι, δεξιά της γραμμής διευθύνσεων, που λέγεται Κάνε μια σημείωση web. Η γραμμή διευθύνσεων αλλάζει σε γραμμή εργαλείων με τις επιλογές που αναφέραμε να βρίσκονται στα αριστερά της γραμμής. Στα δεξιά της ίδια γραμμής θα βρείτε επιλογές για να αποθηκεύσετε τα σχόλιά σας στο OneNote, στα Αγαπημένα ή στη Λίστα Ανάγνωσης, να τα μοιραστείτε με άλλους (δίνονται επιλογές ανάλογα με τις εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες – π.χ. για δημοσίευση στο Facebook πρέπει να έχετε εγκατεστημένη τη σχετική εφαρμογή) και να βγείτε από την κατάσταση σχολιασμού.

3. Μοιραστείτε σελίδες του Web


Με τον Edge δε χρειάζεται να ψάχνετε στη σελίδα web που βρίσκεστε ή κάτω από το άρθρο που διαβάζετε για κάποιο πλήκτρο social sharing ώστε να τα μοιραστείτε με άλλους. Ο ίδιος ο browser ενσωματώνει τη λειτουργία στη γραμμή εργαλείων του, δεξιά από τη γραμμή διευθύνσεων, με το εικονίδιο με τους τρεις μικρούς κύκλους. Πατώντας εκεί, στα δεξιά εμφανίζεται μια λίστα με τις διαθέσιμες εφαρμογές μέσω των οποίων μπορείτε να μοιραστείτε τη σελίδα. Πρόκειται για εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας, οπότε αν κάποια δε βρίσκεται εκεί, πρέπει να την εγκαταστήσετε. Για παράδειγμα, για να μοιραστείτε μια σελίδα στο Facebook, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή του Facebook από το Microsoft Store. Όταν την εγκαταστήσετε, θα δείτε τη σχετική επιλογή στη λίστα.

4. Ορίστε την αρχική σελίδα και πως θα ανοίγει κάθε νέο tab
Όπως σε κάθε browser, έτσι και στον Edge, είναι πολύ εύκολο να ορίσετε με ποια σελίδα να ξεκινά ο browser (αρχική), αλλά και τη σελίδα που θα εμφανίζεται κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο tab. Πατήστε στο Περισσότερα (το εικονίδιο με τις τρεις τελείες, δεξιά στη γραμμή εργαλείων) και επιλέξτε Ρυθμίσεις. Από τις ρυθμίσεις που εμφανίζονται στη δεξιά στήλη, αναζητήστε την «Άνοιγμα με» και επιλέξτε αυτό που θέλετε. Αν θέλετε να ξεκινά ο browser με μια συγκεκριμένη σελίδα, π.χ. Google, επιλέξτε «Συγκεκριμένη σελίδα ή σελίδες» και κάτω από αυτό επιλέξτε Προσαρμογή. Στο πεδίο κάτω από την Προσαρμογή θα πρέπει να εισάγετε τη διεύθυνση που θέλετε να ανοίγει. Αν θέλετε να ανοίγουν περισσότερες από μία σελίδες, δεν έχετε παρά να τις εισάγετε με το «+».

Ακριβώς κάτω από τη ρύθμιση της σελίδας ανοίγματος μπορείτε να ορίσετε με τι θα ανοίγει κάθε νέο tab. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ κορυφαίων websites και προτεινόμενου περιεχομένου, κορυφαίων websites μόνο και μιας κενής σελίδας.

5. Απενεργοποιήστε το Flash


Όπως ο Chrome, ο Edge διαθέτει ενσωματωμένο Flash player, το οποίο αποτελεί το μόνο plug-in του. Όπως όμως είναι γνωστό, το Flash αποτελεί μια καλή είσοδο στο σύστημά σας για κακόβουλες επιθέσεις. Αν θέλετε να το απενεργοποιήσετε για λόγους ασφαλείας, δεν έχετε παρά να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια στις Προχωρημένες Ρυθμίσεις. Εκεί βρείτε το διακόπτη «Use Adobe Flash Player» και θέστε τον σε Off.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα