Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο Bluetooth 5

Μαϊ 08 2017
Το νέο πρότυπο ασύρματης σύνδεσης Bluetooth 5 είναι πλέον γεγονός και φέρνει πολλές βελτιώσεις στην εν λόγω τεχνολογία.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρότυπο Bluetooth 5
Το Bluetooth είναι από τις πρώτες ασύρματες τεχνολογίες που ενσωματώθηκε σε υπολογιστές και φορητές συσκευές. Οι προδιαγραφές και η ονομασία του Bluetooth επισημοποιήθηκαν τον Μάιο του 1998 και δύο χρόνια αργότερα, η Ericsson έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ενσωματώνοντας την στο κινητό Ericsson T36. Έκτοτε, η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Bluetooth Special Interest Group (SIG), ο οργανισμός δηλαδή που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές του Bluetooth, ανακοίνωσε την επίσημη διάθεση του Bluetooth 5, το οποίο φαίνεται να εστιάζει κυρίως στη συμβατότητα με το Internet of Things (IoT) και τις σχετικές με αυτό συσκευές και υπηρεσίες.Το Bluetooth 5 αναμένεται να γίνει το πρότυπο εκείνο που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την περαιτέρω εδραίωση του Internet of Things, με την ασύρματη επικοινωνία αισθητήρων και μικροσυσκευών.

Συγκεκριμένα, μια από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις που φέρνει το Bluetooth 5 είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, που είναι σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη έκδοση (Bluetooth 4.2), με bandwidth 5MBps (το bandwidth του Bluetooth 4.2 είναι 2,1MBps). Επιπλέον, έρχεται με τετραπλάσια εμβέλεια, ενώ η συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα για την αποστολή δεδομένων στο νέο πρωτόκολλο έχει οκταπλασιαστεί - σε σχέση με το Bluetooth 4.2.

To Bluetooth 5 εξακολουθεί να υποστηρίζει τις δυνατότητες χαμηλής ισχύος που έφερε το Bluetooth 4.0, επιτρέποντας συνδεσιμότητα μεταξύ απλών, μικρών, και συχνά αυτοτροφοδοτούμενων συσκευών όπως είναι τα activity και fitness trackers, καθώς και έξυπνες συσκευές στο σπίτι. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι αυτές οι συσκευές καταναλώνουν ακόμη λιγότερη ενέργεια.

Όλες αυτές οι βελτιώσεις στο νέο πρότυπο ασύρματης σύνδεσης, συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με τους προκατόχους του παρέχοντας στις συσκευές με Bluetoοth πιο σταθερές συνδέσεις και αποτελώντας ιδανική λύση για το Internet of Things (IoT).Η εμβέλεια του Bluetooth 5 έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το Bluetooth 4.2, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο σπίτι, ενώ η κατανάλωση ενέργειας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το Bluetooth 5 πρόκειται να ενσωματωθεί σε όλες τις επερχόμενες συσκευές που μπορούν να υποστηρίξουν τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης, από smartphones, tablets, wearables, notebooks και περιφερειακά υπολογιστή, μέχρι σε συνδεδεμένες συσκευές για το «έξυπνο σπίτι», όπως έξυπνα συστήματα φωτισμού, έξυπνοι θερμοστάτες και οποιαδήποτε άλλη οικιακή συσκευή προσφέρει απομακρυσμένο έλεγχο μέσω διαδικτύου.

Οι συσκευές ΙοΤ θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από την αύξηση της χωρητικότητας μετάδοσης δεδομένων που προσφέρει το Bluetooth 5, όπου η λειτουργία του δεν είναι πλέον τόσο διαφορετική από το Wi-Fi, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί πρώτη επιλογή για τις περισσότερες εταιρείες. Πάντως, όπως επισημαίνει το SIG, το Bluetooth 5 είναι κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη αναβάθμιση του πρότυπου, καθώς πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην αυτοματοποίηση των σπιτιών του μέλλοντος.

Όσον αφορά τις συσκευές ήχου, όπως ηχεία και ακουστικά, με το Bluetooth 5 δεν αλλάζει κάτι ως προς τη συχνότητα των 2,4 GHz - που εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής συχνότητα για τις ασύρματες τεχνολογίες. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία διαθέτει πιο αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας μέσα σε αυτό το φάσμα συχνοτήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση παρεμβολών στις γειτονικές ζώνες και αυτομάτως τις αποτρέπουν. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το Bluetooth 5 θα είναι πλήρως συμβατό προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bluetooth 5 για σύνδεση με συσκευή που ενσωματώνει Bluetooth 4, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αναβαθμίσετε το Bluetooth 4 firmware της συσκευής σε Bluetooth 5.

Τώρα, όσον αφορά το πότε θα τα δούμε και στην πράξη όλα τα παραπάνω, η ανάπτυξη του Bluetooth 5 έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ από τα μέσα του 2017 και μετά θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε επερχόμενες έξυπνες συσκευές, όπως π.χ. smartphones, tablets και wearables.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα