Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

10 tips για οικονομία στην εκτύπωση (Μέρος 2ο)

Μαρ 31 2016
Αν έχετε αντιληφθεί ότι ο εκτυπωτής κάνει την τσέπη σας να «αιμορραγεί», ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.
10 tips για οικονομία στην εκτύπωση (Μέρος 2ο)
Τα αναλώσιμα των εκτυπωτών είναι ένα σημαντικό κόστος τόσο στον οικιακό, όσο και στον επαγγελματικό προϋπολογισμό αφού, εδώ και αρκετά χρόνια, οι κατασκευαστές έχουν μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος την συνολικής τεχνολογίας στα μελάνια. Τα μελάνια βελτιώνονται διαρκώς, όπως οι συσκευές εκτύπωσης, και όλο αυτό έχει οδηγήσει το κόστος τους σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι και καλές πρακτικές που αν τις εφαρμόσετε μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.

Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου είδαμε κυρίως κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν πατήσουμε το πλήκτρο της εκτύπωσης, αλλά και κάποιες ρυθμίσεις που θα μας κάνουν να αποφύγουμε την επανεκτύπωση ή την άσκοπη κατανάλωση χαρτιού. Στο δεύτερο μέρος επικεντρώνουμε κυρίως σε ρυθμίσεις, αλλά και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.

6. Τυπώστε τα σημαντικά έγγραφα σε draft mode
Όλοι οι εκτυπωτές και πολυσυσκευές, οποιασδήποτε τεχνολογίας, διαθέτουν μια επιλογή που ονομάζεται draft mode ή eco mode και την οποία συναντάτε στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται όταν επιλέξετε να εκτυπώσετε. Είτε διαθέτετε παλιό είτε νέο εκτυπωτή, inkjet ή laser, πρόκειται για μια επιλογή που υπάρχει σίγουρα και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, τα modes αυτά μπορεί να είναι δύο, απλό και «super». Η επιλογή αυτή κάνει τον εκτυπωτή να τυπώνει χρησιμοποιώντας λιγότερο μελάνι αφού παραλείπονται κουκίδες. Το αποτέλεσμα είναι η εκτύπωση να γίνεται πολύ ταχύτερα από την κανονική, αλλά το κείμενο φαίνεται «σπασμένο» και στις εικόνες τα pixels είναι διακριτά. Όπως καταλαβαίνετε, το mode αυτό χρησιμοποιείται για «εσωτερική κατανάλωση», δηλαδή για δοκιμές, επαγγελματική εσωτερική αλληλογραφία, κ.ά., και ποτέ για μια επαγγελματική παρουσίαση ή προσφορά. Ανάλογα με τον εκτυπωτή, η εξοικονόμηση μελανιού κατά την εκτύπωση σε draft mode μπορεί να φτάσει σε 5-10% ανά σελίδα.

7. Τύπωσέ το σε τόνους του γκρι


Σε γενικές γραμμές, τα χρωματιστά μελάνια είναι συνήθως πιο ακριβά από τα μαύρα, οπότε μια καλή πρακτική είναι να τυπώνετε πολλά από τα σχεδιαγράμματά σας ασπρόμαυρα, δηλαδή σε τόνους του γκρι. Πολλές φορές μάλιστα, ακόμα και ένα επίσημο έγγραφο φαίνεται πιο επαγγελματικό αν έχει τυπωθεί σε τόνους του γκρι. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε την επιλογή αυτή στο πλαίσιο διαλόγου της εκτύπωσης ή στις ιδιότητες του εκτυπωτή, με την ονομασία Grayscale ή Monochrome ανάλογα με το μοντέλο του εκτυπωτή.

8. Εκτύπωση διπλής όψης


Μια καλή πρακτική που εξοικονομεί σημαντική ποσότητα χαρτιού, βοηθώντας παράλληλα το περιβάλλον, είναι η εκτύπωση διπλής όψης (duplex printing), δηλαδή η εκτύπωση και στις δύο όψεις ενός χαρτιού. Κάποια μοντέλα εκτυπωτών ή πολυσυσκευών διαθέτουν ενσωματωμένη μονάδα (duplexer) που επιτρέπει αυτόματη διπλή εκτύπωση, δηλαδή εκτύπωση και στις δύο όψεις χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι. Κάποια άλλα μοντέλα πωλούνται χωρίς αυτή τη μονάδα, την οποία μπορείτε να αγοράσετε προαιρετικά και να την προσαρτήσετε αργότερα στη συσκευή. Συνήθως, οι εκτυπωτές και οι πολυσυκσυές χαμηλού κόστους δε διαθέτουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο, οπότε θα πρέπει να κάνετε την αλλαγή του χαρτιού χειροκίνητα. Σε αυτή την περίπτωση, τυπώνετε κανονικά στη μία όψη των χαρτιών τις μονές σελίδες του εγγράφου, γυρίζετε το χαρτί και τυπώνετε τις ζυγές. Είναι λίγο πιο χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο...

9. Μελάνια τρίτων κατασκευαστών


Το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση καθώς οι κατασκευαστές των συσκευών προτάσσουν πλήθος επιχειρημάτων για να μη χρησιμοποιείτε μελάνια άλλων κατασκευαστών πέρα από τα γνήσια δικά τους. Όπως υποστηρίζουν, τα γνήσια μελάνια προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης, ενώ η χρήση μη γνήσιων μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη συσκευή. Ωστόσο, τα μη γνήσια μελάνια είναι αρκετά πιο φθηνά, ενώ τελευταία κερδίζει σημαντικό έδαφος η αγορά δοχείων μελανιού και το γέμισμα των cartridges. Από την άλλη, τα μη γνήσια μελάνια έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στην ποιότητα και ενδέχεται κάποια πολύ κακής ποιότητας να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μη γνήσια μελάνια, να επιλέξετε από κάποια εταιρεία, όπως π.χ. τα μελάνια της Palsonic. Καλό θα είναι, όσο η συσκευή βρίσκεται σε εγγύηση, να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε γνήσια μελάνια, καθώς η χρήση μη γνήσιων αναιρεί την εγγύηση.

10. Επιλέξτε μία νεότερη συσκευή


Οι κατασκευαστές έχουν αντιληφθεί πλέον ότι οι κάτοχοι των εκτυπωτών αναζητούν λύσεις για να εξοικονομήσουν χρήματα από τα αναλώσιμα και, για να ανακόψουν την έντονη χρήση μη γνήσιων μελανιών συσκευές τους, βελτιώνουν την κατανάλωση από γενιά σε γενιά. Καλό θα είναι λοιπόν κάθε χρόνο να ελέγχετε τα νεότερα μοντέλα και το κόστος χρήσης, καθώς μπορεί να είναι προτιμότερο να αγοράσετε καινούρια συσκευή παρά μελάνια για αυτή που έχετε. Κάντε τους υπολογισμούς σε βάθος ενός έτους και αποφασίστε...


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα