Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Βελτιώστε τη διάρκεια της μπαταρίας σε ένα παλιό Android smartphone

Νοε 03 2015
Δεν αντέχουν όλοι να αγοράζουν νέο τηλέφωνο κάθε τρεις και λίγο, αλλά ούτε και να αλλάζουν την μπαταρία μόλις δείξει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης». Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...
Βελτιώστε τη διάρκεια της μπαταρίας σε ένα παλιό Android smartphone
Στο παρελθόν, μέσα από τη στήλη του Discover, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε τρόπους για να εξοικονομήσετε μπαταρία στο smartphone ή το tablet. Έχουμε παρουσιάσει εφαρμογές που αναλαμβάνουν την καλύτερη διαχείρισή της (5 δωρεάν εφαρμογές εξοικονόμησης μπαταρίας Android συσκευών), αλλά και tips που αυξάνουν την αυτονομία (12 tips για περισσότερη αυτονομία στο tablet). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση μιας παλαιότερης συσκευής και πολύ περισσότερο στην περίπτωση μιας παλιάς μπαταρίας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, χρόνο με το χρόνο η ζωή της μπαταρίας μειώνεται και η αυτονομία που πρόσφερε τον πρώτο καιρό μπορεί να έχει μειωθεί στο μισό ή και σε λιγότερο. Αυτό σε συνδυασμό με ένα παλαιότερο τηλέφωνο που μπορεί να μη δέχεται τις νεότερες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε μία μη λειτουργική συσκευή που να πρέπει να πάρει το δρόμο της ανακύκλωσης. Πριν όμως γίνει αυτό, μήπως πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας.H εξαιρετική εφαρμογή Greenify αναλαμβάνει να αδρανοποιήσει τις εφαρμογές που τρέχουν στο υπόβαθρο και μειώνουν τις επιδόσεις, αλλά και τη διάρκεια της μπαταρίας.

Και αφού περιγράψαμε την κατάσταση (παλαιό smartphone με μπαταρία που πνέει τα λοίσθια), ας θέσουμε λοιπόν το στόχο μας. Στόχος είναι να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό smartphone με μια μπαταρία που να διαρκεί 2, 3, ακόμα και 4 φορές περισσότερο απ’ ότι πριν, χωρίς να μας απασχολεί διαρκώς με ρυθμίσεις και χωρίς να γίνεται διαχείριση της ενέργειας από βαριές εφαρμογές που καταναλώνουν σημαντικούς πόρους. Γίνονται όλα αυτά; Φυσικά και γίνονται. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μικρές εφαρμογές που επεμβαίνουν σε κρίσιμα θέματα επιδόσεων και κατανάλωσης, ωστόσο στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε σε λίγες από αυτές που έχουν όμως μεγάλη επίδραση.

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, η διαφορά στις επιδόσεις και την κατανάλωση μπορεί να γίνει ακόμα και με μια μικρή κίνηση. Για παράδειγμα, λίγοι γνωρίζουν ότι αντικαθιστώντας την εφαρμογή Facebook με την εξίσου λειτουργική Facebook Lite σε ένα smartphone παλαιότερου τύπου (διπύρηνο, RAM 512MB-1GB, ελάχιστος αποθηκευτικός χώρος), το κέρδος είναι τεράστιο. Το Facebook καταναλώνει τεράστιους πόρους, όταν το Facebook Lite έχει ελάχιστη επίδραση. Κάπως έτσι έξυπνα πρέπει να φερθούμε και για την κατανάλωση.Μπορείτε να πείτε στο Wi-Fi Automatic να κλείνει το Wi-Fi ένα λεπτό μετά την απενεργοποίηση της οθόνης και να το επαναφέρει όταν αυτή ενεργοποιηθεί.

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε την εξαιρετική εφαρμογή Greenify που αναλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό ρόλο: να αδρανοποιήσει τις εφαρμογές που τρέχουν στο υπόβαθρο και μειώνουν τις επιδόσεις, αλλά και τη διάρκεια της μπαταρίας. Είναι γνωστό ότι, καθώς εγκαθιστούμε όλο και περισσότερες εφαρμογές, η απόδοση του smartphone μειώνεται. Κάποιες εφαρμογές τρέχουν στην εκκίνηση και κάποιες, αφού τρέξουν μία φορά, «νομίζουν» πως η συσκευή τους ανήκει καταναλώνοντας πόρους, στέλνοντας άχρηστες ειδοποιήσεις και σπαταλώντας ενέργεια χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Το Greenify έρχεται να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ασυδοσία που επικρατεί στη συσκευή σας. Του ορίζετε τις εφαρμογές που «παραφέρονται» και αυτό τις αδρανοποιεί ώστε να μη μπορούν να μειώνουν επιδόσεις και μπαταρία. Φυσικά, η αδρανοποίηση είναι πολύ καλύτερη από τον τερματισμό ή την απενεργοποίηση που κάνουν άλλες εφαρμογές, καθώς η αδρανοποιημένη εφαρμογή παραμένει ενεργή και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε άμεσα ή να αλληλεπιδράσει με μια άλλη εφαρμογή αν χρειαστεί. Φυσικά, δε θα πρέπει ποτέ να αδρανοποιήσετε μια εφαρμογή που προσφέρει πολύ χρήσιμες ειδοποιήσεις ή alarms. Από την άλλη, αν δεν σας ενδιαφέρει να λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις του Facebook (ή του Facebook Lite), προσθέτοντάς το στη λίστα, έχετε μεγάλο κέρδος.

Με το Greenify λοιπόν να τρέχει στο background και να καταναλώνει ελάχιστους πόρους έχετε ήδη λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Αυτό που πρέπει να κάνετε στη συνέχεια είναι να κερδίσετε ακόμα περισσότερη αυτονομία. Για να γίνει αυτό θα χρειαστείτε μία εφαρμογή για να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του και το «κακό» δεν είναι άλλο από το Wi-Fi το οποίο, καθώς προσπαθεί συνεχώς να βρει ασύρματα δίκτυα για να συνδεθεί, καταναλώνει αρκετή ενέργεια (μπορείτε να το διαπιστώσετε μεταβαίνοντας στο Ρυθμίσεις > Μπαταρία).Τη φωτεινότητα της οθόνης μπορείτε να την αναθέσετε σε κάποια εφαρμογή, όπως τη Lux, που να ενεργεί αυτόματα με βάση κάποιες συνθήκες.

Αυτό που χρειάζεστε είναι μια πολύ μικρή εφαρμογή, όπως το Wi-Fi Automatic, που να κλείνει αυτόματα το Wi-Fi όταν δεν το χρειάζεστε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στην εφαρμογή να κλείνει το Wi-Fi ένα λεπτό μετά την απενεργοποίηση της οθόνης και να το επαναφέρει όταν αυτή ενεργοποιηθεί. Επίσης, μπορείτε να ορίσετε κάποια ώρα που το Wi-Fi θα πέφτει μαζί σας για ύπνο, αλλά και την ώρα που ξυπνά. Εννοείται πως η εφαρμογή κλείνει το Wi-Fi όταν η συσκευή δεν έχει συνδεθεί σε ένα ασύρματο δίκτυο για κάποιο χρόνο, αλλά αυτό θα το βρείτε σε αρκετές εφαρμογές.

Με αυτές τις δύο εφαρμογές θα δείτε τη παλιά συσκευή σας να ζωντανεύει και πάλι. Αν θέλετε μπορείτε να εφαρμόσετε και άλλα tips, όπως για παράδειγμα να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης ή να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή που να κλείνει πολλές λειτουργίες όταν η μπαταρία πέσει κάτω από ένα επίπεδο, π.χ. 30%. Τη φωτεινότητα της οθόνης μπορείτε να την αναθέσετε σε κάποια εφαρμογή, όπως τη Lux, που να ενεργεί αυτόματα με βάση κάποιες συνθήκες. Αυτό που σας υποσχεθήκαμε όμως στην αρχή περί πλήρους λειτουργικής συσκευής χωρίς κολλήματα το έχετε ήδη πετύχει με δύο μόλις εφαρμογές. Ποιος είπε λοιπόν ότι το παλιό smartphone πρέπει να πάει για ανακύκλωση;


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα