Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Tι είναι η «υβριδική αναστολή λειτουργίας» στα Windows και πότε είναι χρήσιμη;

Νοε 02 2017
Η υβριδική αναστολή λειτουργίας στα Windows μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους χρήστες επιτραπέζιου υπολογιστή.
Tι είναι η «υβριδική αναστολή λειτουργίας» στα Windows και πότε είναι χρήσιμη;
Αν έχετε περιηγηθεί στις ρυθμίσεις παροχής ενέργειας των Windows, ίσως να έχετε συναντήσει μια παράξενη επιλογή στην κατηγορία «Αναστολή λειτουργίας» (ή Sleep). Συγκεκριμένα, μία από τις πολλές επιλογές θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να επιτρέψετε την υβριδική αναστολή λειτουργίας (ή Allow Hybrid sleep). Ωστόσο, δεν εξηγείται τι ακριβώς κάνει η συγκεκριμένη επιλογή. Τι είναι λοιπόν η υβριδική αναστολή λειτουργίας, και το πιο σημαντικό, θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε;

Τι είναι η υβριδική αναστολή λειτουργίας
Η υβριδική αναστολή λειτουργίας είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο μεταξύ «αδρανοποίησης» (Hibernate) και «αναστολής λειτουργίας» (Sleep). Επομένως, για να το κατανοήσουμε, πρέπει πρώτα να δούμε τι πραγματικά κάνουν οι επιλογές “Hibernate” και “Sleep”.

Τι είναι η κατάσταση αδρανοποίησης (Hibernate)
Όταν ένας υπολογιστής μπαίνει σε κατάσταση αδρανοποίησης εξοικονομεί ενέργεια απενεργοποιώντας τις κύριες λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης RAM. Δυστυχώς όμως η μνήμη RAM είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη λειτουργία του υπολογιστή καθώς από εκεί περνάνε όλα τα δεδομένα σας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αξιοποιείται όλη η ισχύς της μνήμης RAM, ο υπολογιστής δεν συγκρατεί δεδομένα. Γι’ αυτό σε περίπτωση που -για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. διακοπή ρεύματος)- διακοπεί απροσδόκητα η λειτουργία του υπολογιστή μπορεί να χάσετε την εργασία σας, εάν δεν την έχετε αποθηκεύσει.

Η επιλογή αδρανοποίησης φροντίζει να αποφευχθεί αυτό μεταφέροντας τα δεδομένα από τη μνήμη RAM στο σκληρό δίσκο. Με τα δεδομένα τώρα ασφαλή, ο υπολογιστής μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση χαμηλής ισχύος χωρίς να χάσει οποιαδήποτε δεδομένα. Όταν ο χρήστης επαναφέρει τον υπολογιστή από την κατάσταση αδρανοποίησης, τα δεδομένα ανακαλούνται από το σκληρό δίσκο και επανατοποθετούνται στη μνήμη RAM, έτοιμα για χρήση.

Τι είναι η αναστολή λειτουργίας (Sleep)
Η αναστολή λειτουργίας είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με την αδρανοποίηση. Όταν ένας υπολογιστής βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, η μνήμη RAM παραμένει ενεργοποιημένη – κατά την απενεργοποίηση των άλλων στοιχείων του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να «φορτωθούν» τα δεδομένα από τη μνήμη RAM στον σκληρό δίσκο και όταν ενεργοποιείτε ξανά τον υπολογιστή, όλα τα δεδομένα σας παραμένουν στη μνήμη RAM όπως τα αφήσατε. Ωστόσο, αν το σύστημα χάσει την τροφοδοσία κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας, τα δεδομένα στη μνήμη RAM θα διαγραφούν.

Οι διαφορές μεταξύ “Hibernate” και “Sleep”
Από τα παραπάνω μπορούμε να δούμε ότι η αδρανοποίηση είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε να βρίσκεστε εκτός υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επειδή η αδρανοποίηση απενεργοποιεί την τροφοδοσία σε όλα τα υποσυστήματα, εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι εάν χρησιμοποιείτε την αναστολή λειτουργίας. Η αναστολή λειτουργίας ωστόσο, δε χρειάζεται να ανακτά όλα τα δεδομένα από το σκληρό δίσκο όταν επανέρχεται ο υπολογιστής, επιτρέποντας του να εκκινήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι όταν βρίσκεται σε κατάσταση αδρανοποίησης. Γι’ αυτό είναι και η καλύτερη επιλογή εάν βρίσκεστε εκτός υπολογιστή μόνο για λίγα λεπτά.

Υβριδική αναστολή λειτουργίας
Τώρα που γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν οι επιλογές “Hibernate” και “Sleep” στα Windows, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στην υβριδική αναστολή. Η συγκεκριμένη επιλογή στοχεύει να αξιοποιήσει τα οφέλη τόσο της αδρανοποίησης όσο και της αναστολής λειτουργίας. Αυτό επιτυγχάνεται διατηρώντας τη μνήμη RAM σε λειτουργία κατά την κατάσταση χαμηλής ισχύος, ενώ παράλληλα αποθηκεύει τα δεδομένα της RAM στο σκληρό δίσκο.

Αυτός ο φαινομενικά περίεργος συνδυασμός χαρακτηριστικών καθιστά την υβριδική αναστολή λειτουργίας αρκετά ισχυρή. Επειδή τα δεδομένα παραμένουν στη μνήμη RAM, τα Windows δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το σκληρό δίσκο για να λάβουν τα δεδομένα σας όταν επαναφέρετε τον υπολογιστή σας. Ταυτόχρονα, εάν προκύψει διακοπή ρεύματος και διαγραφούν τα δεδομένα στη μνήμη RAM, ο υπολογιστής μπορεί απλά να φορτώσει τα δεδομένα από το σκληρό δίσκο.

Πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσετε
Έτσι, τώρα που ξέρουμε τι κάνει η υβριδική αναστολή λειτουργίας, το επόμενο ερώτημα είναι το εξής: πρέπει να το ενεργοποιήσετε ή όχι;

Εάν είστε χρήστης φορητού υπολογιστή, ίσως να είναι προφανής η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Επειδή το σύστημά σας καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για διακοπές ρεύματος όπως οι χρήστες επιτραπέζιου υπολογιστή. Εκτός αυτού, η Microsoft αναφέρει ότι οι χρήστες φορητών υπολογιστών χρησιμοποιούν συνήθως την αναστολή λειτουργίας πριν βάλουν τη συσκευή στη τσάντα τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη χρήση του σκληρού δίσκου όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την έναρξη της αναστολής λειτουργίας, ώστε ο σκληρός δίσκος να μην καταστραφεί λόγω αιφνίδιας κίνησης. Λόγω του ότι η αναστολή λειτουργίας δεν χρησιμοποιεί καθόλου το σκληρό δίσκο, είναι ιδανική επιλογή για φορητούς υπολογιστές.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο υπολογιστή, η υβριδική αναστολή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη επιλογή. Εκκινεί γρήγορα το λειτουργικό, διατηρεί τα δεδομένα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και, σε αντίθεση με τους φορητούς υπολογιστές, δε χρειάζεται να μετακινηθεί, όσο βρίσκεται σε λειτουργία.

Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της υβριδικής αναστολής λειτουργίας
Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την υβριδική αναστολή λειτουργίας, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πατώντας το συνδυασμό "Windows Key + X" και κάνοντας κλικ στην επιλογή [Πίνακας Ελέγχου], αλλά εάν δεν μπορείτε να το βρείτε εκεί, μπορείτε να το αναζητήσετε μέσω της Cortana ή του μενού Έναρξη.Έπειτα, κάντε κλικ στην επιλογή [Επιλογές παροχής ενέργειας], ενώ βρίσκεστε στην προβολή κατά: Μεγάλα/Μικρά εικονίδια. Βρείτε το σχέδιο παροχής ενέργειας που χρησιμοποιείτε (από το κουμπί επιλογής δίπλα στο όνομα) και κάντε κλικ στην επιλογή [Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου] στα δεξιά του.Κάντε κλικ στην επιλογή [Αλλαγή ρυθμίσεων παροχής ενέργειας για προχωρημένους] και αναπτύξτε την κατηγορία [Αναστολή λειτουργίας].Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή [Αποδοχή υβριδικής αναστολής λειτουργίας] και τροποποιήστε τις επιλογές που θεωρείτε κατάλληλες.

Τι κάνετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε την επιλογή «Υβριδική αναστολή» στις επιλογές τερματισμού λειτουργίας
Αν ενεργοποιήσετε την υβριδική αναστολή, θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει επιλογή «Υβριδική αναστολή λειτουργίας» στις επιλογές τερματισμού λειτουργίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή η υβριδική αναστολή υπερισχύει τις «κανονικής» αναστολής λειτουργίας. Όταν θέλετε να πραγματοποιήσετε υβριδική αναστολή, απλά ενεργοποιήστε την όπως αναφέρεται παραπάνω και, στη συνέχεια, επιλέξτε την κανονική επιλογή [Αναστολή λειτουργίας] στις επιλογές τερματισμού για να ενεργοποιήσετε την υβριδική αναστολή.

Συμπέρασμα
Μπορεί η υβριδική αναστολή λειτουργίας να μην είναι ιδανική για τους χρήστες φορητών υπολογιστών, ωστόσο οι χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών μπορούν να επωφεληθούν από το γρήγορο χρόνο εκκίνησης καθώς και την ασφάλεια κατά των διακοπών ρεύματος.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα