Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

8 tips για να βελτιώσετε την εμπειρία χρήσης των Windows 8

Οκτ 31 2014
Αν τα Windows 8 σας δυσκολεύουν, αυτός ο σύντομος οδηγός είναι βέβαιο ότι θα απλοποιήσει τη χρήση τους και θα σας κάνει να τα δείτε με άλλο μάτι.
8 tips για να βελτιώσετε την εμπειρία χρήσης των Windows 8
Τα Windows 8 έφεραν πολλές αλλαγές και, παρά ορισμένα επαναστατικά χαρακτηριστικά τους, προκάλεσαν μια αναστάτωση μεταξύ των χρηστών που είχαν συνηθίσει σε μια ομαλή μετάβαση από τη μία έκδοση των Windows σε άλλη. Κάποια λειτουργίες άλλαξαν, κάποια στοιχεία κρύφτηκαν και, φυσικά, προστέθηκαν νέα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά απαιτούσαν ώρες για την εκμάθησή τους και οδήγησαν πολλούς χρήστες είτε να τα εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στα Windows 7, είτε να χρησιμοποιούν ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων των Windows 8.

Στην πραγματικότητα, αν και τα Windows 8 είναι ένα πανίσχυρο λειτουργικό σύστημα με πολλές επιλογές και λειτουργίες, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να το «τιθασεύσετε» και να φέρετε στα μέτρα σας ώστε να κάνετε την καθημερινή τους χρήση μια ευχάριστη εμπειρία. Στον οδηγό με τα tips που ακολουθεί επιχειρούμε ακριβώς αυτό.

1. Θεός των ρυθμίσεων


Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, αυτή η διπλή προσωπικότητα των Windows 8 έχει φέρει τροποποιήσεις και στις επιλογές ρυθμίσεων του λειτουργικού με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να χάνονται μεταξύ του παραδοσιακού Control Panel, των Metro-style ρυθμίσεων, του Action Center, των κρυμμένων Admin Tools, κλπ. - ακόμα και οι πιο προχωρημένοι. Όμως, όλες αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα φάκελο που ονομάζεται God Mode ώστε να μην τις ψάχνετε. Για να γίνει αυτό, ανοίξτε τον Windows Explorer και επιλέξτε το «Show File Name Extensions and Hidden Items». Δημιουργήστε ένα νέο φάκελο οπουδήποτε και μετονομάστε τον αντιγράφοντας και επικολλώντας το κείμενο που ακολουθεί στην ονομασία του:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Τώρα πλέον, έχετε στη διάθεσή σας όλες τις γνωστές ρυθμίσεις, ακόμα και τα Admin Tools.

2. Νέες συντομεύσεις
Είναι αναμενόμενο να ξεκινάμε με το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη χρήση των Windows 8: να μάθετε συντομεύσεις και μάλιστα τις νέες. Ακριβώς επειδή είναι εύκολο να «χαθείτε» μεταξύ των δύο «προσώπων» των Windows 8, του παραδοσιακού desktop και του Metro, οι νέες αυτές συντομεύσεις είναι πιο χρήσιμες από ποτέ:

Πλήκτρο Windows + C: Εμφάνιση της δεξιάς μπάρα των Charms
Πλήκτρο Windows + F: Αναζήτηση αρχείων
Πλήκτρο Windows + W: Ρυθμίσεις αναζήτησης
Πλήκτρο Windows + I: Εμφάνιση των Ρυθμίσεων
Πλήκτρο Windows + D: Εμφάνιση των Συσκευών
Πλήκτρο Windows + H: Εμφάνιση του μενού Δημοσιοποίησης

3. Κατ’ ευθείαν στην επιφάνεια εργασίας
Τα Windows 8 εκκινούσαν με το νέο περιβάλλον εφαρμογών Metro και η μετάβαση στην παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας γινόταν με την επιλογή του σχετικού πλακιδίου, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς χρήστες οι οποίοι κατέφυγαν σε εφαρμογές τρίτων που έδιναν τη δυνατότητα εκκίνησης με το γνωστό desktop. Στα Windows 8.1, η Microsoft «διόρθωσε το λάθος της» δίνοντας δυνατότητα επιλογής μεταξύ desktop και Metro. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών, να επιλέξετε Properties, στο παράθυρο που εμφανίζετε να επιλέξετε το tab Navigation και στην περιοχή Start Screen να τσεκάρετε την επιλογή «When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start».

4. Η επιστροφή του μενού Start


Στα Windows 8, το μενού Start δεν υπάρχει πια και για να δείτε όλες τις εφαρμογές μπορείτε να μετακινήσετε στον κέρσορα στο κάτω μέρος της οθόνης και στην αναδυόμενη μπάρα να επιλέξετε «όλες οι εφαρμογές». Η οθόνη εφαρμογών που εμφανίζεται είναι πολύ πιο λειτουργική από το μενού Start, ωστόσο θα θέλατε να εμφανίζεται με πιο απλό τρόπο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τη χρήση του πλήκτρου Windows και κάθε φορά που το πατάτε, αντί να εμφανίζεται η οθόνη Start, να μεταβαίνετε απ’ ευθείας στην οθόνη εφαρμογών. Για να γίνει αυτό ακολουθήστε τη διαδρομή που περιγράψαμε στο προηγούμενο tip (δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών > Properties > tab Navigation) και τσεκάρετε την επιλογή «Show the Apps view automatically when I go to Start».

5. Γρήγορος τερματισμός
Όπως θα έχετε ήδη παρατηρήσει, όταν βρίσκεστε στην οθόνη Start με τα πλακίδια, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να κλείσετε τον υπολογιστή αφού πρέπει να εμφανίσετε την Charms bar στα δεξιά, να επιλέξετε το σύμβολο του τερματισμού στο κάτω μέρος και να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας. Αυτό μπορεί να επιταχυνθεί με ένα παλιό κόλπο που α’ ότι φαίνεται στα Windows 8 είναι ακόμα πιο χρήσιμο. Μεταβείτε στην παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας και δημιουργήστε μία συντόμευση (από το μενού που εμφανίζεται με δεξί κλικ σε μια άδεια περιοχή). Στο πεδίο πληκτρολογήστε «shutdown /s /t 10» (χωρίς τα εισαγωγικά). Μπορείτε να αλλάξετε την τιμή 10 με όποια τιμή επιθυμείτε καθώς φανερώνει το χρόνο (σε δευτερόλεπτα) μέχρι να κλείσει ο υπολογιστής. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στη συγκεκριμένη συντόμευση και επιλέξτε «Pin to Start» ώστε να εμφανιστεί ως πλακίδιο στην οθόνη του Start. Αν θέλετε μπορείτε να το μετακινήσετε στο σημείο που σας βολεύει.

6. Ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος


Όπως μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος του smartphone, έτσι μπορείτε κι στα Windows 8/8.1. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε τις εφαρμογές στις οποίες θα επιτρέψετε να σας ενημερώνουν: εμφανίστε την Charms bar στα δεξιά, επιλέξτε Settings και στη συνέχεια «Change PC Settings». Για τα Windows 8, μεταβείτε στo General Settings > Lock Screen, ενώ για τα Windows 8 πατήστε στην εικόνα κλειδώματος. Στη σελίδα του Lock Screen διαμορφώστε τη λίστα των εφαρμογών πατώντας στο «+».

7. Αναζωογονήστε το PC σας


Γνωρίζετε καλά ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα χρήσης του υπολογιστή σας και με τη συνεχή προσθήκη και αφαίρεση εφαρμογών, ο υπολογιστής χάνει μέρος της δύναμής του καθώς γεμίζει με δεδομένα και ρυθμίσεις που ένα μέρος αυτών είναι εντελώς άχρηστα. Επίσης, η λειτουργία του μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή εμφανίζοντας διαρκώς μηνύματα λάθους και ανεξήγητα κολλήματα. Για να επαναφέρετε την αρχική δύναμή του υπολογιστή σας, η Microsoft έχει ενσωματώσει στα Windows 8/8.1 κάποιες πολύ χρήσιμες επιλογές. Εμφανίστε την Charms bar στα δεξιά, επιλέξτε Settings και στη συνέχεια «Change PC Settings». Εκεί θα βρείτε την επιλογή Recovery που θα δώσει τη δυνατότητα να φρεσκάρετε (Refresh) και να επαναφέρετε (Reset) τα Windows. Η πρώτη επιλογή ελέγχει και διορθώνει τα αρχεία του συστήματος χωρίς να πειράξει τα αρχεία σας, ενώ η δεύτερη επιλογή διαγράφει τα πάντα (Windows και αρχεία) και κάνει setup από την αρχή.

8. Ομαδοποιήστε τα πλακίδια


Η εγκατάσταση πολλών εφαρμογών και το καρφίτσωμά τους στην αρχική οθόνη Start, θα σας φέρει πολύ σύντομα απέναντι σε ένα χάος που θα δυσκολεύει την εύρεση της εφαρμογής που θέλετε να τρέξετε. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να ομαδοποιήσετε πλακίδια με συναφείς λειτουργίες και να δώσετε ένα όνομα στην ομάδα που θα εμφανίζεται με μεγάλα γράμματα πάνω τα πλακίδιά της. Αρχικά, μετακινήστε ένα από τα πλακίδια της ομάδας που θέλετε να δημιουργήσετε στο κενό μεταξύ δύο ομάδων που ήδη υπάρχουν και θα δείτε μία γκρι κάθετη μπάρα να εμφανίζεται. Αφήστε το πλακίδιο εκεί ώστε να δημιουργηθεί μία νέα ομάδα (χωρίς όνομα). Με τον ίδιο τρόπο μετακινήστε εκεί και τα άλλα πλακίδια που θέλετε να περιλαμβάνει η νέα ομάδα. Αφού ολοκληρώσατε την τοποθέτηση των πλακιδίων και την σειρά με την οποία τα θέλετε, πατήστε στο σύμβολο «-» στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης Start. Αυτομάτως τα Windows θα σας δείξουν περισσότερες ομάδες με πλακίδια επιτρέποντάς σας να μετακινήσετε κάποια ομάδα ή να της δώσετε ένα όνομα. Για να την ονοματίσετε, κάντε δεξί κλικ στην ομάδα ώστε να εμφανιστεί η επιλογή «Name group» στην κάτω δεξιά γωνία, Πατήστε εκεί και ονομάστε την ομάδα σας ώστε να μπορείτε να την εντοπίσετε εύκολα.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα