Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

7 βασικοί κανόνες για ασφαλέστερη χρήση του Internet Banking

Οκτ 24 2017
Οι ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες διευκολύνουν απίστευτα τον σύγχρονο χρήστη. Όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιούνται.
7 βασικοί κανόνες για ασφαλέστερη χρήση του Internet Banking
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (Internet Banking) μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία μας όπου και όταν θέλουμε. Δε χρειάζεται πλέον να περιμένουμε να λάβουμε -μέσω ταχυδρομείου- τραπεζικούς λογαριασμούς. Με μερικά μόνο «κλικ», μπορούμε να λάβουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε ως προς τα οικονομικά μας στοιχεία. Φυσικά, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου είναι κερδοφόρος στόχος για τους κακόβουλους hackers και τους εγκληματίες που προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια του Internet Baking σας, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιείτε με ασφάλεια τις τραπεζικές συναλλαγές σας.

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για την τράπεζά σας
Πολλοί χρήστες, βρίσκουν βολικό να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάθε υπηρεσία ή ιστοσελίδα. Μπορεί να είναι ταλαιπωρία να έχετε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε πλατφόρμα που επισκέπτεστε, αλλά στη σημερινή εποχή, όπου οι διαρροές δεδομένων είναι συχνό φαινόμενο, η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλαπλές ιστοσελίδες μπορεί να αποβεί μοιραία.

Δε χρειάζεται καν να είναι στο στόχαστρο η βάση δεδομένων της τράπεζά σας. Εάν χρησιμοποιείτε άλλη ιστοσελίδα με τα ίδια στοιχεία σύνδεσης -που χρησιμοποιείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της τράπεζά σας, η ασφάλεια του τραπεζικού σας λογαριασμού διακυβεύεται μόλις διαρρεύσει η βάση δεδομένων αυτής της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιείτε πάντα έναν ξεχωριστό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης για σύνδεση στο τραπεζικό σας λογαριασμό. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε έναν password manager για να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε τους κωδικούς πρόσβασής σας. (Δείτε τα καλύτερα δωρεάν password manager).

Ενεργοποιήστε τον Έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων
Οι περισσότερες τράπεζες είναι καλά ενημερωμένες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και προσφέρουν μία επιπλέον ασφάλεια όταν συνδέεστε στις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες, μέσω της ενεργοποίησης «ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων» (Two-Factor Authorisation). Ενεργοποιώντας αυτή τη δυνατότητα, η τράπεζα ζητά έναν δεύτερο μοναδικό κωδικό πρόσβασης που εισάγεται μέσω αναπτυσσόμενων μενού, επομένως δεν μπορεί να αντιγραφεί από επίδοξους εισβολείς. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στα keyloggers, τα επιβλαβή προγράμματα που εκτελούνται σχεδόν αόρατα, καταγράφουν όλες τις πληροφορίες που πληκτρολογείτε και στη συνέχεια, στέλνουν πληροφορίες σε εκείνον που σας έχει μολύνει με το keylogger.

Εγκαταστήστε ένα καλό και αξιόπιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης κακόβουλων λογισμικών
Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ενημερώστε τα. Τα τελευταία χρόνια, τα κακόβουλα λογισμικά επικεντρώνονται περισσότερο στη συλλογή προσωπικών πληροφοριών. Κρατώντας τον υπολογιστή σας «καθαρό» από κακόβουλο κώδικα σημαίνει ότι δεν θα διαρρεύσετε άθελά σας προσωπικά στοιχεία σε επίδοξους εισβολείς. Το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε καλύψει εκτενέστερα σε προηγούμενο άρθρο στο Discover και μπορείτε να το διαβάσετε με ένα κλικ εδώ.

Μην εκτελείτε τραπεζικές συναλλαγές όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi
Εάν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi για να εκτελείτε τραπεζικές συναλλαγές. Τα δημόσια Wi-Fi είναι στόχος για τους διαδικτυακούς απατεώνες οι οποίοι εκτελούν επιθέσεις για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης. Φυσικά, δεν είναι όλα τα δημόσια Wi-Fi επικίνδυνα, αλλά εάν οι τραπεζικές σας ανάγκες δεν είναι τόσο επείγουσες, η αναμονή μέχρι να βρεθείτε σε ασφαλέστερο δίκτυο (ή η χρήση mobile internet) είναι ιδανική για την ασφάλειά σας.

Χρησιμοποιείτε πάντα πιστοποιημένες ιστοσελίδες


Σε προηγούμενο άρθρο στο Discover αναφέραμε τους κινδύνους που κρύβει το «pharming» στο διαδίκτυο. Η ικανότητα αυτής της κακόβουλης τακτικής να παραβιάζει μια ιστοσελίδα, ακόμα και μετά την εισαγωγή της σωστής διεύθυνσης URL, μπορεί να αποβεί μοιραία. Όταν επισκέπτεστε τη σελίδα της τράπεζά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε πραγματικά τη νόμιμη ιστοσελίδα. Εάν η διεύθυνση URL για την τραπεζική σας πλατφόρμα δεν αρχίζει με ένα πιστοποιητικό ασφαλείας ή με https://, τότε σημαίνει ότι βρίσκεστε σε «πλαστή» και άρα κακόβουλη ιστοσελίδα. Μην εισάγετε προσωπικά στοιχεία σε κακόβουλες ιστοσελίδες.

Προσοχή στα «ύποπτα» email
Βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε ύποπτα email και σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που προσομοιώνουν την ιστοσελίδα της τράπεζά σας, ζητώντας σας να συμπληρώσετε στοιχεία των λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας. Να θυμάστε ότι η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της. Όπως επίσης δεν πρέπει να απαντάτε σε email που ναι μεν φαίνεται πως προέρχονται από την τράπεζά σας, αλλά σάς ζητούν να συμπληρώσετε τον στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών. Ελέγχετε πάντα τον αποστολέα των email (που προέρχεται από την τράπεζά σας) τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω στη διεύθυνση του αποστολέα χωρίς φυσικά να κάνετε κλικ. Εάν αμφιβάλλετε ότι η διεύθυνση ανήκει πραγματικά στην τράπεζά σας, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζα πριν κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο.

Κάντε τακτικό έλεγχο της δραστηριότητάς σας
Αν και οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε με ασφάλεια τις τραπεζικές συναλλαγές σας, καλό είναι να κάνετε και μόνοι σας έναν έλεγχο της δραστηριότητάς σας. Οι περισσότερες τράπεζες θα σας ενημερώσουν για την τελευταία ημερομηνία σύνδεσης, ώστε να γνωρίζετε αν κάποιος άλλος χρήστης έχει αποκτήσει πρόσβαση χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας. Επίσης, καλό είναι να ελέγχετε τακτικά την ηλεκτρονική κίνηση λογαριασμού σας για τυχόν μη επιθυμητές αγορές ή μεταφορές χρημάτων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί από εσάς. Εάν βλέπετε «ύποπτες» κινήσεις στο λογαριασμό σας και δεν έχετε ιδέα από που προέρχονται, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζά σας.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα