Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Πώς να μειώσετε τον θόρυβο των ανεμιστήρων στον υπολογιστή σας

Οκτ 17 2017
Χρήσιμα tips για πιο «ήσυχο» υπολογιστή και καλύτερη απόδοση.
Πώς να μειώσετε τον θόρυβο των ανεμιστήρων στον υπολογιστή σας
Ο στόχος των ανεμιστήρων είναι να μεταφέρει αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή για να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η θερμοκρασία των υποσυστημάτων. Ωστόσο, πολλές φορές, ο θόρυβος είναι αναπόφευκτος. Το ζήτημα, όμως, είναι τα επίπεδα θορύβου. Ακόμα και οι πιο φθηνοί ανεμιστήρες μπορούν να επιτύχουν αυτόν τον βασικό στόχο (να μεταφέρουν αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή), αλλά συνήθως το κάνουν αναποτελεσματικά.

Όσο φθηνότερος είναι ένας ανεμιστήρας, τόσο πιο θορυβώδης είναι. Οι ακριβότεροι ανεμιστήρες σχεδιάζονται καλύτερα, με προφίλ που μειώνουν τον περιττό μηχανικό θόρυβο. Θα χρειαστείτε επίσης ανεμιστήρες που υποστηρίζουν διαμόρφωση εύρους παλμών ή αλλιώς PWM (pulse-width modulation) το οποίο ελέγχει την ταχύτητα του ανεμιστήρα και τον θόρυβο. Με αυτό το χαρακτηριστικό ο ανεμιστήρας μπορεί να λειτουργεί στη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα για να προσφέρει την απαραίτητη ψύξη, παράγοντας λιγότερους θορύβους.

Επιλέξτε «ήσυχα» case fans
Οι ανεμιστήρες, όπως ο FZ 120 mm Airflow Fan της NZXT, χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένους ελαστικούς δακτύλιους για εγκατάσταση στο κουτί, μειώνοντας τη δόνηση των μηχανικών εξαρτημάτων του ανεμιστήρα από την επαφή με το μέταλλο του κουτιού. Άλλες εξαιρετικές επιλογές είναι ο AF120 Quiet Edition της Corsair καθώς και ο SP120 PWM High Pressure της ίδιας εταιρείας.

Αναβαθμίστε την ψύκτρα του επεξεργαστή
Φυσικά, δεν αρκούν μόνο οι ανεμιστήρες στο κουτί του υπολογιστή για αποτελεσματική ψύξη, χωρίς όμως τον ενοχλητικό θόρυβο. Θα χρειαστεί επίσης να εξετάσετε και την ψύκτρα του επεξεργαστή, η οποία είναι συνήθως ο πιο δυνατός ανεμιστήρας του συστήματος. Αν χρησιμοποιείτε την εργοστασιακή ψύκτρα που συνοδεύει τον επεξεργαστή (ή τον υπολογιστή σας), καλό είναι να την αντικαταστήσετε. Αντ’ αυτού, εγκαταστήστε τη μεγαλύτερη ψύκτρα που μπορεί να υποστηρίξει το κουτί σας.

Μία ψύκτρα απομακρύνει τη θερμότητα από τον επεξεργαστή μέσω των μεταλλικών αγωγών. Αυτή η θερμότητα μεταφέρεται προς τα έξω από τον ανεμιστήρα ψύξης της CPU και στη συνέχεια από τους ανεμιστήρες του κουτιού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θερμοαπαγωγική πάστα υψηλής ποιότητας που μπορεί να μεταφέρει θερμότητα από τη CPU στην ψύκτρα όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Ψύκτρες όπως η Xilence Multi-Socket Cooler M403 μπορούν να λειτουργήσουν ως παθητικές ή οι χρήστες μπορούν να προσαρτήσουν έως και δύο ανεμιστήρες για να αναβαθμίσουν την απόδοση ψύξης. Τα συστήματα υδρόψυξης, όπως αυτά της Corsair και της Intel, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, αλλά θυμηθείτε ότι ένα σύστημα υδρόψυξης εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ανεμιστήρες για να μεταφέρει τη θερμότητα μακριά από το ψυγείο (radiator).

Εξασφαλίστε καλή ροή αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή


Ενώ ο σχεδιασμός των ανεμιστήρων που χρησιμοποιείτε έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πόσο θόρυβο κάνουν οι ανεμιστήρες, το σωστό κουτί μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ψύξη των υποσυστημάτων. Εάν ένα κουτί διαθέτει κακή ροή αέρα, οι ανεμιστήρες σας πρέπει να ανεβάσουν στροφές για να «φυσήξουν» δυνατότερα τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας, κάτι που σημαίνει αυξημένος θόρυβος, ακόμη και με ήσυχους ανεμιστήρες. Βεβαιωθείτε ότι το κουτί σας διαθέτει αρκετό χώρο για ροή αέρα. Ένα στενό κουτί θα είναι πιο δύσκολο να δροσιστεί αποτελεσματικά και ο αέρας που φυσάει πάνω από τα στριμωγμένα υποσυστήματα θα δημιουργήσει έντονο θόρυβο.

Για αποτελεσματικότερη ροή αέρα – και άρα αποτελεσματικότερη ψύξη και λιγότερο θόρυβο – η ροή του αέρα πρέπει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στο κουτί: Στα περισσότερα σύγχρονα κουτιά, το κουτί τραβάει δροσερό αέρα από το μπροστινό μέρος και στη συνέχεια εξάγει ζεστό αέρα από το πίσω μέρος. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το σωστό και νοικοκυρεμένο μάζεμα των καλωδίων στο κουτί και η σωστή τοποθέτηση των υποσυστημάτων. Για παράδειγμα, εάν είναι εφικτό, μην τοποθετείτε τον σκληρό δίσκο ακριβώς μπροστά από τον μπροστινό ανεμιστήρα του κουτιού καθώς μπορεί να προκαλέσει θόρυβο, αλλά και να μεταφέρει θερμότητα στα υπόλοιπα εξαρτήματα του υπολογιστή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα καλό και ευρύχωρο κουτί, με αρκετές θέσεις για τους σκληρούς δίσκους σας, αλλά και χώρο για να «κρύψετε» σωστά τα καλώδια. Ενδεικτικά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα PC cases της ΝΖΧΤ.

Σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα «ήσυχο» PC case
Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι υψηλή απόδοση, αλλά και… η ησυχία, τότε θα χρειαστείτε ένα κουτί που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά. Ένα τέτοιο κουτί παρέχει απεριόριστες οπές ροής αέρα για καλύτερη ροή στο εσωτερικό. Δείτε, για παράδειγμα, το BattleHawk PC case της Aerocool. Άλλα κουτιά, όπως το Corsair Carbide Series Quiet 400q, περιλαμβάνουν επίσης ηχομόνωση παρέχοντας σχεδόν μηδενικό κραδασμό για πιο ήσυχη λειτουργία. Εάν ο υπολογιστής προορίζεται για PC gaming, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε ένα gaming case, το οποίο μπορεί να δεχτεί μεγάλες κάρτες γραφικών, μεγαλύτερες ψύκτρες CPU και να διαθέτει περισσότερες θέσεις για ανεμιστήρες μπροστά, πάνω και πίσω για ακόμα πιο αποτελεσματική ψύξη. Ρίξτε μια ματιά στο NZXT H440 V2 Windowed Black.

Ρυθμίστε τους ανεμιστήρες


Εφόσον έχετε κάνει τη σωστή επιλογή κουτιού/ ανεμιστήρων/ ψύκτρας CPU, το επόμενο βήμα είναι οι απαραίτητες ρυθμίσεις μέσω λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο monitor software για να παρακολουθήσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων στο κουτί σας. Το δωρεάν πρόγραμμα SpeedFan είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και μπορεί να εμφανίσει και να επεξεργαστεί τη λειτουργία των ανεμιστήρων.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε οι ανεμιστήρες σας να λειτουργούν με όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές, αποτρέποντας παράλληλα την υπερθέρμανση. Αυτό απαιτεί πειραματισμό και θα πρέπει να δημιουργήσετε ρυθμίσεις που ταιριάζουν ειδικά στην περίπτωση, τα υποσυστήματα και το φόρτο εργασίας σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε με το SpeedFan, για να αποφύγετε λάθη που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο σύστημά σας, τότε προσπαθήστε να κάνετε αντίστοιχες ρυθμίσεις μέσα από το BIOS. Διαφορετικά, όπως αναφέρεται παραπάνω, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε αξιόπιστους ανεμιστήρες οι οποίοι λειτουργούν έτσι κι αλλιώς αθόρυβα και παράλληλα δροσίζουν αποτελεσματικά το σύστημά σας.

Συσσώρευση σκόνης
Η συσσώρευση σκόνης είναι η αιτία που παλαιότεροι, ανεπαρκώς συντηρημένοι υπολογιστές είναι υπερβολικά θορυβώδεις. Το συσσωρευμένο χνούδι και η σκόνη καλύπτουν τα εξαρτήματα και τους ανεμιστήρες και φράζουν τις οπές αποτρέποντας την αποτελεσματική ροή του αέρα στο εσωτερικό και τη σωστή ψύξη του υπολογιστή. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας αθόρυβο ή να ανανεώσετε ένα παλαιότερο PC, θα πρέπει να το κρατήσετε όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από σκόνη. Αυτό σημαίνει καθαρισμός του υπολογιστή απομακρύνοντας τη σκόνη από τους αεραγωγούς και τους ανεμιστήρες, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πινέλο ή και σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Εάν το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ο υπολογιστής είναι εξαιρετικά σκονισμένο, καλό είναι να καθαρίζονται συχνά και τα φίλτρα σκόνης γύρω από το κουτί.

Συνοπτικά λοιπόν, αν θέλετε να έχετε έναν ήσυχο υπολογιστή, θα χρειαστεί να επενδύσετε σε ανεμιστήρες υψηλής ποιότητας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η ροή αέρα δεν περιορίζεται αδικαιολόγητα και έχετε μία καλής ποιότητας ψύκτρα για τον επεξεργαστή, ώστε να μειώσετε τα επίπεδα θορύβου και παράλληλα να έχετε αποτελεσματική ψύξη.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα