Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Επεξεργαστές Intel Core 5ης Γενιάς (Broadwell)

Σεπ 01 2015
Αν και η Intel καθυστέρησε λίγο στο καθιερωμένο ραντεβού της με τη νέα γενιά επεξεργαστών της, η πέμπτη γενιά είναι εδώ και υπόσχεται – τι άλλο – αύξηση επιδόσεων και μείωση κατανάλωσης.
Επεξεργαστές Intel Core 5ης Γενιάς (Broadwell)
Σημασία έχει ότι, έστω και σε δόσεις, η νέα γενιά επεξεργαστών της Intel είναι γεγονός και βρίσκεται, πλέον, παντού. Αποτελεί, κατά βάση, σμίκρυνση της προηγούμενης γενιάς, της σειράς Haswell δηλαδή, όχι τελείως νέα αρχιτεκτονική (αυτή έπεται και θα ονομάζεται Skylake). Σε αντίθεση με τους επεξεργαστές Haswell λοιπόν, κάθε ημιαγωγός έχει μέγεθος 14nm αντί για 22nm. Άρα είτε όλα πιάνουν λιγότερο χώρο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή γίνεται και χώρος για περισσότερους ακόμη ημιαγωγούς (δηλ. transistors).

Νέες ισορροπίες
Η νέα σειρά γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού κάθε κωδικός προϊόντος ξεκινά με τον αριθμό “5” (Pentium και Celeron δεν ακολουθούν τον ίδιο ακριβώς κανόνα) ακριβώς επειδή πρόκειται για την πέμπτη γενιά. Η Intel υπόσχεται μικρή αύξηση σε επιδόσεις, αλλά μείωση κατανάλωσης κατά 30%. Φυσικά, ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη αυτά με τον τρόπο που εξυπηρετούν τα πλάνα για τα προϊόντα του. Μπορεί να «ανεβάσει» επιδόσεις και να κρατήσει ίδια την κατανάλωση, να κάνει το ακριβώς αντίθετο, να αναζητήσει κάποια νέα ισορροπία και να ετοιμάσει μια παραλλαγή για κάθε ανάγκη.Μικρότερα transistors οδηγούν σε μεγαλύτερη αγώγιμη επιφάνεια. Και αυτή με τη σειρά της γίνεται αφορμή για τα οφέλη της πέμπτης γενιάς.

Γραφικά
Μεγαλύτερες είναι οι βελτιώσεις στις ενσωματωμένες GPUs. Ανάλογα με το μοντέλο, HD 5500, HD 6000 ή Iris HD 6100, τα «execution units” έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα ανάλογες αυξήσεις σε επιδόσεις χωρίς παράλληλη αύξηση στη μέση κατανάλωση. Φυσικά, οι GPUs της Intel δεν πρόκειται να αναλάβουν χρέη gaming GPU από τη μια μέρα στην άλλη, ανοίγουν όμως το δρόμο για περισσότερα και φθηνότερα laptops με οθόνες υψηλής ανάλυσης.Η σμίκρυνση των transistors έχει εμφανή αντίκτυπο στο μέγεθος των επεξεργαστών και, φυσικά, στην κατανάλωσή τους.

Core M
Η νέα αυτή οικογένεια προσφέρεται για laptops που χρειάζονται επιδόσεις μεταξύ Pentium/Celeron και Core i3/i5, με πολύ χαμηλή κατανάλωση και χωρίς ανάγκη για ψήκτρα. Το νέο MacBook, το Lenovo Yoga 3 είναι δύο παραδείγματα συστημάτων που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Core M και δίνουν έμφαση στη φορητότητα και τη διάρκεια μπαταρίας. Μπορεί τα μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας να προσφέρουν επιδόσεις που θυμίζουν i5 από το 2011 και 2012, αλλά είναι πραγματικά αθόρυβα και εκτοξεύουν την αυτονομία.Το Yoga 3 Pro είναι ένα μόλις από τα συστήματα που χρησιμοποιούν Core M και αποφεύγουν τελείως τους ανεμιστήρες.

Οι ομάδες Κάθε οικογένεια επεξεργαστών που εντάσσεται στην ίδια γενιά, διαχωρίζεται από την άλλη κυρίως από την κατανάλωσή της. Αυτό διευκρινίζεται με τη χρήση διαφορετικού γράμματος στον κωδικό του εκάστοτε μοντέλου. Για να υπάρχει λοιπόν μια γενική εικόνα, ορίστε ο βασικός διαχωρισμός:

Broadwell-Y: Ουσιαστικά πρόκειται για τους Core M, δηλαδή για τους επεξεργαστές της πέμπτης γενιάς με τη χαμηλότερη κατανάλωση (μεταξύ 3,5W και 4,5W).
Broadwell-U: Αυτοί οι επεξεργαστές εμφανίζονται σε όλες τις πιθανές “ετικέτες” της Intel, δηλαδή σε Pentium, Celeron, i3, i5 αλλά και i7, με την κατανάλωσή τους να βρίσκεται μεταξύ 15W και 28W. Αυτού του τύπου οι επεξεργαστές έχουν θέση στα περισσότερα laptops της αγοράς.
Broadwell-H: Εδώ η κατανάλωση ανεβαίνει ξανά, στα 47W αυτήν τη φορά. Πρόκειται για το ισχυρότερο κλιμάκιο επεξεργαστών της εταιρείας για laptops, γι’ αυτό και αποτελείται από έναν διπύρηνο i5 και 4 τετραπύρηνους i7 (οι οποίοι ξεχωρίζουν από τα γράμματα HQ στην ονομασία τους). Το γράμμα αυτό απασχολεί όσους ενδιαφέρονται για ισχύ, όχι τόσο για αυτονομία.
Broadwell-C και Broadwell-R: Εδώ εντάσσονται οι λιγοστοί επεξεργαστές που ετοιμάζει η Intel για desktop. Στην πραγματικότητα το διαφορετικό γράμμα δεν αναφέρεται σε διαφορετική κατανάλωση ή ισχύ (η κατανάλωση είναι στα 65W σε όλους τους εκπροσώπους της κατηγορίας αυτής) αλλά στο υποστηριζόμενο socket/υποδοχή, άρα στις υποστηριζόμενες μητρικές. Όπου βλέπετε C, να σκέφτεστε LGA και όπου R να σκέφτεστε BGA. Όσοι ενδιαφέρονται όντως για αυτήν την πληροφορία δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση. Αυτό που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις όμως είναι πως, για πρώτη φορά, η Intel ενσωματώνει GPUs, συγκεκριμένα την Iris Pro 6200, σε desktop CPUs, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι την προηγούμενη γενιά, δηλαδή στην εποχή Haswell.Παρατηρήστε πόσο χώρο πιάνει το κύκλωμα των γραφικών σε έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή.

Η 5η γενιά λοιπόν, ονόματι Broadwell, δεν φέρνει τα πάνω κάτω, αλλά ούτε και προβλεπόταν κάτι τέτοιο. Χωρά όμως μια νέα κατηγορία που έρχεται να στηρίξει μια διαφορετική, πιο αθόρυβη κατηγορία “υπερφορητών” laptops, ενώ κάνει εφικτή τη δημιουργία desktop χωρίς ξεχωριστή GPU προσφέροντας επιδόσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των σύγχρονων αναγκών.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα