Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τους πιο διαδεδομένους τύπους αρχείων video

Σεπ 19 2017
Σας παρουσιάζουμε τους πιο διαδομένους τύπους αρχείων video και τα χαρακτηριστικά τους.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τους πιο διαδεδομένους τύπους αρχείων video
Παρά το γεγονός ότι η εξήγηση της διαφοράς μεταξύ codec και container είναι σχετικά απλή, το δύσκολο είναι η κατανόηση της κάθε μορφής βίντεο που φτάνει στην οθόνη μας. Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περισσότερο πολύπλοκα όταν συνειδητοποιούμε ότι οι περισσότεροι codecs χρησιμοποιούν πολλαπλές τεχνολογίες συμπίεσης για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε την προσοχή μας στις πιο διαδεδομένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για κωδικοποίηση/συμπίεση και αναπαραγωγή βίντεο.

Ο οδηγός που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο γενική γνώση για τους πιο δημοφιλείς video containers και compression codecs – με όσο γίνεται πιο απλό και κατανοητό τρόπο.

Containers & Codecs


Όπως κάθε άλλη μορφή ψηφιακού αρχείου, ο μορφότυπος ενός αρχείου βίντεο (video container) είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό «δοχείου» (εξ ου και η ονομασία container) που περιέχει πληροφορίες και δεδομένα, όπως π.χ. ροή βίντεο, ροή ήχου, μεταδεδομένα, υπότιτλους κ.ά. Ο container καθορίζει τον τύπο του αρχείου βίντεο και έτσι, ανάλογα με τον container που χρησιμοποιήθηκε, έχουμε και τις αντίστοιχες επεκτάσεις στα αρχεία βίντεο όπως π.χ. .mp4 (MP4), .avi (AVI), .mkv (Matroska) κ.λπ.

Τα codecs (κωδικοποιητές/αποκωδικοποιητές) από την άλλη είναι τα εργαλεία που αναλαμβάνουν την επεξεργασία των δεδομένων του βίντεο συμπιέζοντας το κάθε δεδομένο πριν τοποθετηθεί στον container. Οι κωδικοποιητές χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να συρρικνώσουν αποτελεσματικά το μέγεθος του αρχείου ήχου ή βίντεο (για να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου) και, στη συνέχεια, να το αποσυμπιέσουν όταν απαιτείται. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι codecs, και το καθένα χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία για να κωδικοποιήσει και να συρρικνώσει το αρχείο βίντεο για την προβλεπόμενη εφαρμογή.

Δημοφιλή container formats
Όπως θα δούμε παρακάτω, κάθε container έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα του βίντεο, αλλά και με την υποστήριξη ή όχι δευτερευόντων λειτουργιών όπως υπότιτλοι και κεφάλαια (chapters). Ας δούμε λοιπόν, τα πιο δημοφιλή container formats – ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τη χρησιμότητα του container αυτού καθαυτού.

Matroska (.mkv)
Το Matroska είναι μία από τις πιο ευέλικτες διαθέσιμες μορφές container, ωστόσο δεν υποστηρίζεται ευρέως. Μπορεί να κρατήσει σχεδόν οποιαδήποτε πληροφορία και υποστηρίζει ένα πλήρες φάσμα επιλογών υποτίτλων, κεφαλαίων και ήχου. Ωστόσο, η κωδικοποίηση και η αναπαραγωγή αρχείων Matroska απαιτεί την εγκατάσταση βοηθητικών προγραμμάτων τρίτων όπως το MakeMKV και το VLC. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι δεν απαιτείται άδεια για νόμιμη χρήση, αφού δεν υπόκειται σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

MP4 (.mp4)
Τα ΜP4 υποστηρίζονται ευρέως και είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και ίσως το καλύτερο format γενικής χρήσης. Δεν είναι τόσο ευέλικτο όσο τα αρχεία Matroska, αλλά υποστηρίζει την πλειοψηφία των σύγχρονων codecs και περιλαμβάνει επιλογές για streaming, κεφάλαια, υπότιτλους και πολλές άλλες δευτερεύουσες λειτουργίες. Τα αρχεία MP4 υποστηρίζονται από σχεδόν όλες τις σύγχρονες συσκευές.

QuickTime (.mov)
Το QuickTime της Apple αποτελεί επιλογή κυρίως για επαγγελματικό βίντεο, υποστηρίζοντας μια τεράστια γκάμα κωδικοποιητών υψηλής ποιότητας για την υψηλότερη δυνατή απόδοση περιεχομένου. Τα αρχεία QuickTime υποστηρίζονται από πολλές συσκευές που δεν ανήκουν στο οικοσύστημα της Apple.

AVI (.avi)
To AVI format είναι πιθανόν το χειρότερο σε αυτή τη λίστα. Δεν υποστηρίζει κεφάλαια, λεζάντες ή υπότιτλους από προεπιλογή, όπως επίσης δεν υποστηρίζει μενού ή streaming. Ακόμα και οι players που υποστηρίζουν αρχεία AVI ουσιαστικά δυσκολεύονται στην αναπαραγωγή βίντεο. Ωστόσο, τα αρχεία AVI είναι εξαιρετικά ευέλικτα, προσαρμόζοντας σχεδόν οποιοδήποτε codec που υπάρχει. Αυτός ήταν κι ο λόγος που το AVI ήταν κάποτε η βασική επιλογή για βίντεο με υψηλή συμπίεση, αλλά από τότε έχει αντικατασταθεί από την ανώτερη τεχνική συμπίεσης και την ευελιξία του Matroska.

Δημοφιλείς κωδικοποιητές συμπίεσης


Οι κωδικοποιητές συμπίεσης (compression codecs) είναι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση ψηφιακού βίντεο για ψηφιακή διανομή. Υπάρχουν δεκάδες codecs, αλλά μόνο λίγα απ’ αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως – κυρίως για υπηρεσίες video streaming.

H.264/MPEG-4 AVC
Μπορεί το H.264 να είναι ο πιο δημοφιλής σύγχρονος κωδικοποιητής, ωστόσο σύντομα θα αποτελεί ξεπερασμένη τεχνική συμπίεσης. Είναι ένας ισχυρός κωδικοποιητής συμπίεσης ειδικά σχεδιασμένος για ψηφιακά βίντεο υψηλής ανάλυσης, επιτυγχάνοντας ένα καλό συνδυασμό ποιότητας / εξοικονόμησης αποθηκευτικού χώρου. Η αναπαραγωγή H.264 υποστηρίζεται σχεδόν καθολικά, από DSLR video έως ενσωματωμένη αναπαραγωγή. Ωστόσο, η ανάγκη για βίντεο υψηλότερης ανάλυσης σημαίνει ότι το Η.264 δεν θα χρησιμοποιείται για πολύ καιρό ακόμα.

H.265/HEVC
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του (H.264), o κωδικοποιητής H.265 μπορεί να χειριστεί βίντεο μέχρι 8Κ UHD. Αυτός ο σύγχρονος διάδοχος του Η.264 συμπιέζει επίσης το βίντεο δύο φορές πιο αποτελεσματικά, με αρχεία ίδιας οπτικής ποιότητας, χρησιμοποιώντας περίπου το μισό αποθηκευτικό χώρο στο δίσκο. Δεν υποστηρίζεται ακόμα από πολλές συσκευές, αλλά η δημοτικότητα του θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

WMV
Το WMV (Windows Media Video) αποτελεί προϊόν της Microsoft και χρησιμοποιείται κυρίως για online video streaming. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσαρμοσμένη εφαρμογή του πρότυπου MPEG-4 Part 2 και υποστηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από λογισμικό της Microsoft.

MPEG-2
Ο αρχικός MPEG-2 codec δημιουργήθηκε αρχικά για DVDs, και πλέον χρησιμοποιείται μόνο για τη συμβατότητα προς τα πίσω (σε επίπεδο hardware), κυρίως για τη δημιουργία αντίγραφων DVD συγκεκριμένα.

Pro-Res
Ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κωδικοποιητής χρησιμοποιείται για την κοινή χρήση βίντεο υψηλής ανάλυσης με ελάχιστη υποβάθμιση (ποιότητας) και είναι ο πιο κατάλληλος για την παροχή περιεχομένου από υπηρεσίες πολυμέσων.

Ο βέλτιστος συνδυασμός
Εάν πρέπει να επιλέξετε ένα video container και ένα compression codec, ένας συνδυασμός MP4 container και H.264 codec θα είναι πιθανώς η πιο βέλτιστη επιλογή, καθιστώντας το τελικό αρχείο ιδανικό για αναπαραγωγή σε σχεδόν όλες τις συσκευές/ πλατφόρμες/ λειτουργικά. Αλλά εάν δουλεύετε με βίντεο υψηλότερης ανάλυσης, ίσως πρέπει να μελετήσετε περαιτέρω το πρότυπο H.265.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα