Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Smartphone buying guide

Απρ 09 2014
Το smartphone αποτελεί τη συσκευή που θέλουμε να έχουμε να έχουμε μαζί μας κάθε λεπτό οπότε, όταν την αγοράζουμε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Smartphone buying guide
Το πόσο απαραίτητη μας έχει γίνει η κατοχή και χρήση του smartphone δε χρειάζεται να τη σχολιάσουμε. Αρκεί να αναλογιστούμε οι παλαιότεροι, πόσες συσκευές της καθημερινότητάς μας έχει εκτοπίσει και οι νεότεροι, πόσα λεπτά μπορούν να αντέξουν χωρίς να το έχουν δίπλα τους. Η δυνατότητα για επικοινωνία, τόσο συμβατική μέσω κλήσεων και SMS, όσο και μέσω κοινωνικών δικτύων, για εκτέλεση εφαρμογών που μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, καθώς και για διασκέδαση μέσω αναπαραγωγής αρχείων media και gaming, καθιστά το smartphone – χωρίς υπερβολές - προέκταση του χεριού.

Όπως με την αγορά κάθε συσκευής, έτσι και στο smartphone, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν δε θέλετε σύντομα να αναζητάτε ένα άλλο μοντέλο. Ανάλογα πάντα με τη χρήση του smartphone, διαφέρει η σημασία που θα πρέπει να δώσει ένας χρήστης σε κάθε σημείο που ακολουθεί. Για παράδειγμα, κάποιοι χρήστες δίνουν σημασία στη μεγάλη οθόνη, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν ένα τηλέφωνο μικρών διαστάσεων. Ας δούμε αναλυτικά όλα αυτά τα άξια προσοχής σημεία.

Επιλέξτε λειτουργικό σύστημα


Το iOS παραμένει το πιο καθαρό και τακτοποιημένο λειτουργικό, με κάθε του έκδοση να θέτει νέα στάνταρ για τα λειτουργικά συστήματα.

Αυτή τη στιγμή τα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα είναι τρία: το Android της Google, το iOS της Apple και το Windows Phone της Microsoft. Ξεκινώντας από το Android, πρόκειται για το πιο δημοφιλές σύστημα, αφού το ενσωματώνουν οι περισσότερες συσκευές πάρα πολλών κατασκευαστών. Όποια χαρακτηριστικά κι αν αναζητάτε σε μία συσκευή, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε αρκετά Android smartphones να τα διαθέτουν. Με περισσότερες από 1 εκατ. εφαρμογές διαθέσιμες στο Google Play και εξαιρετική ευελιξία στο να διαμορφώνεται από τους κατασκευαστές, είναι φυσικό το Android να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την πληθώρα εφαρμογών θα πρέπει να ψάξετε αρκετά για να εντοπίσετε τις καλές, ενώ αν παραφορτώσετε το τηλέφωνό σας, σύντομα θα το δείτε να ανταποκρίνεται πιο αργά.
Το iOS παραμένει το πιο καθαρό και τακτοποιημένο λειτουργικό, με κάθε του έκδοση να θέτει νέα στάνταρ για τα λειτουργικά συστήματα. Με καλύτερες δυνατότητες multitasking απ’ ό,τι στο παρελθόν και εξαιρετική σχεδίαση, το λειτουργικό της Apple συνεχίζει να γοητεύει. Οι εφαρμογές του App Store είναι αμέτρητες και συχνά είναι πιο ποιοτικές από του Android αν και η ψαλίδα κλείνει διαρκώς, ενώ αρκετές φορές οι developers αναπτύσσουν πρώτα μια εφαρμογή για αυτό και μετά για το Android (και αυτή η τάση μειώνεται διαρκώς).-;
H Microsoft, αν και δεν είχε αργήσει να μπει στο παιχνίδι, έχασε σημαντικό χρόνο και μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αποσπάσει ένα μικρό, αλλά σεβαστό, μερίδιο αγοράς. Ωστόσο, τα Windows Phone διαθέτουν εξαιρετική σχεδίαση και η αρχική οθόνη με τα «ζωντανά» tiles προσμετράται στα θετικά στον αγώνα του με τα άλλα λειτουργικά. Η ενσωμάτωση Office και Outlook αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ωστόσο η διαφορά στον αριθμό διαθέσιμων εφαρμογών σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά παραμένει χαώδης, αφού το Windows Phone Store διαθέτει μόλις λίγες παραπάνω από 200.000.

Το μέγεθος της οθόνης και της συσκευής


Τα phablets διαθέτουν οθόνες με διαγώνιο πάνω από 5 ίντσες και φτάνουν ακόμα και τις 6,3, με πιο δημοφιλή ίσως συσκευή το Note III της Samsung με οθόνη 5,7 ιντσών.

Τα smartphones με μεγάλες οθόνες κερδίζουν διαρκώς έδαφος και πλέον οι 4 ίντσες της διαγωνίου του iPhone σε πολλούς φαντάζουν λίγες. Ωστόσο, η διαγώνιος των 4 ιντσών παραμένει το στάνταρ και μόνο αν οπωσδήποτε χρειάζεστε ένα smartphone μικρό σε μέγεθος (ή φθηνό) αξίζει να πάτε σε λιγότερες ίντσες. Από τις 4 ίντσες και πάνω, όπου οι αναλύσεις είναι συνήθως μεγαλύτερες, οι εφαρμογές έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους και το gaming αρχίζει να γίνεται απολαυστικό.
Πρόσφατα, οι περισσότεροι ειδικοί, εξαιρώντας το iPhone, τείνουν να συμφωνήσουν πως η καλύτερη διαγώνιος για όσους κάνουν εκτενή χρήση εφαρμογών, web browsing, gaming και αναπαραγωγή αρχείων media είναι οι 5 ίντσες, όπου ακόμα οι συνολικές διαστάσεις της συσκευής παραμένουν σε λογικά επίπεδα. Φυσικά, για όσους χρειάζονται ένα tablet, αλλά δε θέλουν νε μεταφέρουν μία ακόμα συσκευή, έχει αναπτυχθεί η κατηγορία των phablets με πολλούς κατασκευαστές να διαθέτουν μοντέλα. Τα phablets διαθέτουν οθόνες με διαγώνιο πάνω από 5 ίντσες και φτάνουν ακόμα και τις 6,3, με πιο δημοφιλή ίσως συσκευή το Note III της Samsung με οθόνη 5,7 ιντσών.
Σε συνδυασμό με τη διαγώνιο, θα πρέπει να εξετάσετε και την ανάλυση της οθόνης. Αν σας ενδιαφέρει να τρέχετε εφαρμογές περά από κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές, καθώς και βλέπετε βίντεο τότε στραφείτε πως κάποιο μοντέλο ανάλυσης 1280x720 ή 1920x1080. Ωστόσο, σε τηλέφωνα με μικρότερη διαγώνιο οθόνης από 4’’ μπορείτε να «κατέβετε» και στην ανάλυση 800x480. Από κει και κάτω, η εμπειρία από τη χρήση εφαρμογών επιδεινώνεται αισθητά και περιορίζεται στην κοινωνική δικτύωση.

Look & feel


Χωρίς να είναι κανόνας, ένα smartphone με οθόνη μεταξύ 4 και 5 ιντσών έχει βάρος μεταξύ 110 και 170 γραμμαρίων, όπως το Sony Xperia Z1 με οθόνη 5’’ και βάρος 169 γρ.

Μπορεί η σχεδίαση και η αίσθηση που δίνει το smartphone να μη σας φαίνονται σημαντικοί παράγοντες, αλλά δεν είναι έτσι. Σκεφτείτε ότι η συσκευή θα σας συντροφεύει διαρκώς και για αρκετό χρόνο θα βρίσκεται στο χέρι σας. Άρα θα πρέπει να μπορείτε να την κρατήσετε άνετα, να μη σας κουράζει η μεταφορά και η χρήση της αλλά και να μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε με το ένα χέρι (ο γνωστός κανόνας του αντίχειρα που φτάνει από το κάτω έως το πάνω μέρος της οθόνης παραμένει σημαντικός).
Όσον αφορά το βάρος, αν το smartphone που θέλετε είναι περίπου μεταξύ 4 και 5 ιντσών, το βάρος του θα βρίσκεται μεταξύ 110 και 170 γραμμαρίων. Αυτό δεν αποτελεί κανόνα, αλλά έτσι θα έχετε μια καλύτερη αίσθηση κατά την επιλογή.

Επεξεργαστής
Ο επεξεργαστής είναι το κύριο στοιχείο του τηλεφώνου που καθορίζει πόσο γρήγορο είναι. Όσο πιο γρήγορος ο επεξεργαστής, τόσο ταχύτερα θα ανοίγουν οι εφαρμογές και η λειτουργία του τηλεφώνου θα είναι πιο ομαλή. Μάλιστα, επειδή τα γραφικά «πάνε πακέτο» με τον επεξεργαστή, επωφελείται και το gaming. Έχετε κατά νου ότι όσο γεμίζετε το smartphone με εφαρμογές, τόσο η απόδοσή του μειώνεται (σε γενικές γραμμές), με κάποιες να τρέχουν και κατά την εκκίνηση και να το επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο. Ένας τηλέφωνο που μπορεί να σας φαίνεται γρήγορο τις πρώτες μέρες, μετά από ένα χρόνο μπορεί να είναι πολύ αργό. Ένας γρήγορος επεξεργαστής μπορεί θα σας απαλλάξει από αυτή την ανησυχία και θα μπορείτε να έχετε πολλές εφαρμογές χωρίς δυσλειτουργίες. Για τα Android και Windows Phone smartphones, ο ταχύτερος αυτή τη στιγμή επεξεργαστής είναι ο τετραπύρηνος Smapdragon 800 της Qualcomm, με τον Snapdragon 600 να είναι επίσης πολύ ισχυρός. Αν έχετε επιλέξει το δρόμο του iPhone, το 5s διαθέτει τον 64-μπιτο A7 που προσφέρει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις από τον πολύ καλό A6 του iPhone 5c και ισάξιες (αν όχι καλύτερες) σε σχέση με το Snapdragon 800.

Μνήμη RAM
Στην ταχύτητα του τηλεφώνου σημαντικός είναι και ο ρόλος της μνήμης RAM. Όταν μεταβαίνετε από μια εφαρμογή σε μια άλλη, η πρώτη παραμένει ανοιχτή μέχρι να την κλείσετε. Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός δεδομένων παραμένει στη RAM και μπορείτε να πηγαίνετε από τη μία εφαρμογή στην άλλη ταχύτατα (multitasking). Όσο πιο μεγάλη η μνήμη λοιπόν, τόσο πιο άνετα λειτουργεί η συσκευή και τόσο πιο απροβλημάτιστο είναι το multitasking. Αν χρησιμοποιείτε έντονα πολλές εφαρμογές, αλλά θέλετε να κινηθείτε οικονομικά, επιλέξτε ένα smartphone με τουλάχιστον 1GB RAM. Αν προχωρήσετε στην αγορά ενός hi-end μοντέλου, «ανεβείτε» στα 2GB ή ακόμα και στα 3GB.

Αποθηκευτικός χώρος


Αν προτιμήσετε κάποια mid-range συσκευή, όπως το Optimus L9 II της LG, τα 8GB είναι ο τυπικός ελάχιστος χώρος οπότε εξετάστε την ύπαρξη υποδοχής για κάρτες SD.

Είναι μάλλον αδύνατο να διαθέτετε smartphone και να μπορείτε να συγκρατηθείτε στο κατέβασμα εφαρμογών καθώς και τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Με κάποια παιχνίδια να ξεπερνούν σε όγκο το 1GB και τις κάμερες των σύγχρονων τηλεφώνων να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης (μεγαλύτερο μέγεθος αρχείων), ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής δεν είναι απλά σημαντικός, αλλά κρίσιμος. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο έντονη είναι η χρήση των παραπάνω λειτουργιών, κάντε την επιλογή σας. Αν οι εφαρμογές που θέλετε να χρησιμοποιείτε είναι λίγες και τυπικές (κοινωνική δικτύωση, ενημέρωση), μπορείτε να στραφείτε σε μια συσκευή με 4 ή 8GB εσωτερικό χώρο, αλλά προτιμήστε να διαθέτει υποδοχή για κάρτες SD ώστε να τον αυξήσετε αν χρειαστεί. Αν έτσι κι αλλιώς προτιμήσετε mid-range συσκευή τα 8GB είναι ο τυπικός ελάχιστος χώρος και τα 16GB πιο συνηθισμένος. Και εδώ εξετάστε την ύπαρξη υποδοχής για κάρτες SD ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα hi-end μοντέλα, όπως το iPhone 5s, διαθέτουν 32GB αφού συνήθως έχουν καλύτερες κάμερες και γεμίζονται με περισσότερες εφαρμογές.

Κάμερα


Παρά τον entry-level χαρακτήρα του, το Lumia 520 της Nokia διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή, οθόνη 4’’ και κάμερα 5MP.

Για όποια χρήση και αν προορίζετε το τηλέφωνό σας, ένα είναι σίγουρο: η καλή κάμερα είναι απαραίτητη και ίσως να χρειάζεται να κάνετε παραχωρήσεις κάπου αλλού για να αποκτήσετε μια πολύ καλή. Η πλειονότητα των χρηστών που αγοράζει ένα smartphone βάζει σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, ενώ όποιος δεν το κάνει συνήθως σύντομα αλλάζει τηλέφωνο για αυτό ακριβώς το λόγο. Πάντως, έχετε κατά νου πως είναι λίγα τα τηλέφωνα – εκτός των hi-end – που μπορούν να αντικαταστήσουν μια τυπική compact φωτογραφική μηχανή.
Μην κάνετε το λάθος να αρκεστείτε μόνο στα MPixels της ανάλυσης της κάμερας. Για παράδειγμα, μπορεί το iPhone 5s να διαθέτει κάμερα με ανάλυση μόνο 8MP, αλλά η ποιότητα των φωτογραφιών του είναι εξαιρετική και μόνο λίγες συσκευές μπορούν να το ανταγωνιστούν. Αυτό οφείλεται στο φακό που αποτελεί μια πιο σημαντική παράμετρο στην ποιότητα εικόνας. Φυσικά, υπάρχουν και συσκευές με ποιοτικές κάμερές υψηλής ανάλυσης που σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε crop στην εικόνα και να κρατάτε το τμήμα που θέλετε. Επειδή λοιπόν δεν έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε όλες τις συσκευές, συμβουλευτείτε websites με δείγματα φωτογραφιών.
Κάποια mid-range και τα περισσότερα hi-end μοντέλα διαθέτουν επιπλέον χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως σταθεροποιητή εικόνας, δυνατότητα συνεχόμενων λήψεων και οπτικό zoom. Αναζητήστε αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς θα κάνουν την εμπειρία από τη χρήση της κάμερας πολύ καλύτερη.

Αυτονομία
Η αυτονομία μιας συσκευής εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και τον τρόπο χρήσης της. Είναι φυσικό, μια συσκευή με έναν ισχυρό επεξεργαστή να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από έναν τυπικό. Όσο κι αν κάθε νέα έκδοση του iPhone με ταχύτερο επεξεργαστή σχεδόν δεν αλλάζει την αυτονομία του, ο παραπάνω κανόνας ισχύει. Επίσης, η χρήση του Wi-Fi, της κάμερας, αλλά ακόμα και χαρακτηριστικών του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών (π.χ. συγχρονισμός, ειδοποιήσεις) οδηγεί στην κατανάλωση σημαντικών ποσών ενέργειας.
Αν στόχος σας είναι κάποια συσκευή hi-end, θα πρέπει να ελέγξετε για μπαταρία άνω των 2.000mAh, ίσως και πάνω από 2.500. Αντίθετα, ακόμα και entry-level συσκευές με μπαταρία 1.500mAh διαθέτουν αρκετά ικανοποιητική αυτονομία.

Άλλα χαρακτηριστικά
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πολλά άλλα χαρακτηριστικά τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε στο νέο σας τηλέφωνο:
- Σύνδεση 4G: πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ώστε να σερφάρετε πολύ γρήγορα στο Internet όπου δεν υπάρχει Wi-Fi.
- NFC: εύκολη σύζευξη συσκευών για μεταφορά αρχείων (απλά φέροντας τα συσκευές πλάτη με πλάτη) και δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών.
- Bluetooth 4.0: αν και η χρήση του Bluetooth έχει περιοριστεί, στην έκδοση 4.0 η κατανάλωση ενέργειας από τη λειτουργία είναι πολύ μικρότερη.
- GPS: εκτός από τις εφαρμογές πλοήγησης, αμέτρητες εφαρμογές το χρησιμοποιούν για να προσφέρουν υπηρεσίες με βάση την τοποθεσία σας.
- Αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος: αν και η δυνατότητα αυτή υπάρχει στο iPhone 5s για να αντικαθιστά τη χρήση password, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα την έχουμε σε πολλές συσκευές.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα