Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Google Chromecast

Απρ 15 2015
Το Chromecast έχει το μέγεθος ενός μεγάλου USB stick αλλά είναι κάτι πολύ, πολύ πιο χρήσιμο: ένας λιλιπούτειος υπολογιστής έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε τηλεόραση.
Google Chromecast
Το Google Chromecast είναι ένας μικρός υπολογιστής που χωρά στο περίβλημα ενός μεγάλου USB stick, πάνω στο οποίο κυριαρχεί το λογότυπο του Chrome, και αναλαμβάνει το ρόλο του Digital Media Player. Για αυτό και η κύρια θύρα του δεν είναι θύρα USB, αλλά HDMI. Η μόνη άλλη θύρα που βρίσκει κανείς στα 7 και κάτι εκατοστά του stick είναι micro USB που χρησιμοποιείται για τροφοδοσία. Από τη στιγμή που μια θύρα HDMI δεν δίνει ρεύμα και κάπως πρέπει να λειτουργήσει το hardware του Chromecast, χρειάζεται είτε φορτιστής που να καταλήγει σε micro USB, είτε κάποια κοντινή θύρα USB που τροφοδοτείται με ρεύμα. Το ευτύχημα είναι βέβαια πως πάρα, πάρα πολλές τηλεοράσεις διαθέτουν πλέον έστω μία θύρα USB που μπορεί να δώσει το απαραίτητο ρεύμα, οπότε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η λύση είναι απλή και απαιτεί μόνο ένα μικρό σε μήκος καλώδιο.Το Chromecast έτοιμο να συνδεθεί με την κοντινότερη θύρα HDMΙ.

Μέσα στο Chromecast βρίσκεται επεξεργαστής Marvell, 512MB RAM, 2GB αποθηκευτικού χώρου και, φυσικά, πομποδέκτες WiFi για 802.11 b/g/n. Από εκεί και πέρα βέβαια η δουλειά του είναι απλή, για αυτό και το hardware φαίνεται «ταπεινό». Το ίδιο δεν τρέχει εφαρμογές από κάποιο app store, αλλά "περιμένει" περιεχόμενο από άλλες συσκευές και εφαρμογές. Όλες οι υπηρεσίες για τις οποίες η Google συντηρεί εφαρμογές για iOS και Android είναι σε θέση να προβληθούν ως έχουν στη μεγάλη οθόνη. Υπάρχουν και εφαρμογές τρίτων που επιτρέπουν στο χρήστη να "στείλουν" φωτογραφίες, έγγραφα, video διαφόρων ειδών και πηγών προς την τηλεόραση που φιλοξενεί το Google Chromecast. Βέβαια, περιεχόμενο μπορεί να στείλει κάποιος και από υπολογιστή, διαμέσου του Chrome. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει κάποιο tab με περιεχόμενο και να “στείλει” το τελευταίο στην τηλεόραση, μέσω του Chromecast φυσικά. Το σενάριο αυτό λειτουργεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή του Chrome, είτε αυτή τρέχει σε κινητό ή PC, ασχέτως μάλιστα και λειτουργικού συστήματος αφού όλα πάνε καλά σε Windows, Mac, Chrome OS κ.λπ. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι πως το Chromecast τρέχει λογισμικό που λειτουργεί σαν Android-lite και Chrome-lite, για αυτό και μπορεί να δεχθεί τέτοιου είδους πληροφορίες και να τις διοχετεύσει στη θύρα HDMI.Ένα λαμπάκι μόνο δείχνει ότι όλα πάνε καλά, λίγο φαίνεται όμως από τη στιγμή που το Chromecast προορίζεται για το πίσω μέρος της τηλεόρασης.

Οι διαθέσιμες εφαρμογές καλύπτουν ήδη πολλά σενάρια, όπως video streaming από το Plex όσο αυτό τρέχει σε υπολογιστή ή συμβατή φορητή συσκευή, προβολή φωτογραφιών από smartphone, ακόμη και εκτέλεση απλών παιχνιδιών. Είναι σημαντικό πως όταν γίνονται όλα αυτά, το εκάστοτε smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά για άλλες εργασίες, δεν είναι δηλαδή ανάγκη να μείνει στην άκρη, να μη γίνονται κλήσεις κ.α. Για αυτό και το Chromecast είναι καλύτερη επιλογή από άλλες προτάσεις που το μόνο που κάνουν είναι να προβάλλουν στη μεγάλη οθόνη ακριβώς ό,τι προβάλλεται και στην οθόνη του smartphone.

Ακόμη καλύτερα, το Chromecast είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει ακόμη και παρέες, και μάλιστα πολύ πιο εύκολα από όσο φαντάζεται κανείς. Συσκευές φίλων μπορούν να “μιλήσουν” στο Chromecast όταν βρίσκονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο και να γίνει ζεύξη με PIN, τεχνική που μάλλον θα χρησιμοποιηθεί με παλαιότερες συσκευές. Ωστόσο, το Chromecast μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία των συσκευών ακόμη και όταν δεν βρίσκονται τα πάντα στο ίδιο δίκτυο, και είναι έτοιμο να δεχθεί περιεχόμενο. Σε μια παρέα λοιπόν δεν υπάρχει το ένα και “εκλεκτό” smartphone, αφού όλοι μπορούν να δείξουν το περιεχόμενο των συσκευών τους στην οθόνη της τηλεόρασης, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν τίποτα και πουθενά.Μια θύρα USB αρκεί για να εξασφαλιστεί το ρεύμα που χρειάζεται το Chromecast.

Και όλα αυτά σε μια συσκευή με τόσο προσιτή τιμή που, σε αντίθεση με άλλους είδους media players, σχεδόν δεν απαιτεί τίποτα σε συνδέσεις, ρυθμίσεις και προετοιμασία περιεχομένου. Κάπως έτσι οι πωλήσεις του μετρώνται σε εκατομμύρια, ενώ η Google φροντίζει να υποστηρίζει το Chromecast με αρκετά συχνά updates που βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης και διευρύνουν τις λειτουργίες του. Δεν εξαρτάται από ένα και μόνο λειτουργικό σύστημα, οι εφαρμογές που το υποστηρίζουν πληθαίνουν, τόσο σε υπολογιστές όσο και σε φορητές συσκευές και δεν αναγκάζει κανέναν να “παντρευτεί” το ένα ή το άλλο οικοσύστημα λογισμικού. Ποιος είπε ότι το casting είναι ακριβή ή πολύπλοκη υπόθεση;


Δείτε το video playlist:Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα