Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Samsung SSD 850 EVO

Απρ 06 2015
Η τεχνολογία V-NAND, μετά από τa 850 PRO, ενσωματώνεται στa νέa μοντέλa 850 EVO της Samsung και o ανταγωνισμός στους SSDs έχει φουντώσει πέρα από κάθε προηγούμενο.
Samsung SSD 850 EVO
Οι εξελίξεις στους SSDs τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και η Samsung παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Στην κατηγορία των PCs, η εταιρεία διαθέτει δύο σειρές, την PRO και την EVO: η πρώτη απευθύνεται στους επαγγελματίες, τους ενθουσιώδεις gamers και γενικά, σε όσους αναζητούν τις μέγιστες επιδόσεις, ενώ η δεύτερη στους περισσότερους χρήστες που, πέρα από τις υψηλές επιδόσεις, εξετάζουν και το κόστος. Μέχρι πρότινος, οι δύο γνωστές οικογένειες μοντέλων της Samsung ήταν η 840 EVO και η 850 PRO με την οποία είχαμε ασχοληθεί πριν λίγους μήνες στο Discover.


Τα μοντέλα της νέας οικογένειας 850 EVO διαθέτουν χωρητικότητες 120, 250, 500GB και 1ΤΒ.

Πρόσφατα, η Samsung αναβάθμισε τη σειρά EVO με τη νέα οικογένεια SSDs 850 EVO, διατηρώντας προς το παρόν στην αγορά και την προηγούμενη οικογένεια (840 EVO). Βασικό χαρακτηριστικό της νέας οικογένειας αποτελεί η τεχνολογία 3D NAND (ή V-NAND όπως την αποκαλεί η Samsung), την οποία είχε ενσωματώσει για πρώτη φορά στην οικογένεια 850 PRΟ, αυξάνοντας επιδόσεις και αξιοπιστία. Τα μοντέλα της νέας οικογένειας διαθέτουν χωρητικότητες 120, 250, 500GB και 1ΤΒ.

Η τεχνολογία V-NAND αποτελεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας των μηχανικών της Samsung να ξεπεράσουν τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η συνεχόμενη συρρίκνωση των διατάξεων, κάτι που είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αντοχή του δίσκου. Έτσι, αντίθετα με την προηγούμενη πρακτική που ήθελε τις διατάξεις να αναπτύσσονται σε δύο διαστάσεις (σε ένα επίπεδο), οι μηχανικοί της εταιρείας χρησιμοποίησαν 32 επίπεδα, επιτρέποντας την ανάπτυξη των διατάξεων σε τρεις διαστάσεις. Αυτή η «ανάσα» τους έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσουν τη λιθογραφία της NAND στα 40nm, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα αξιοπιστίας που δημιουργούσε η οποιαδήποτε συρρίκνωση κάτω από τα 20nm.Βασικό χαρακτηριστικό της νέας οικογένειας 850 EVO αποτελεί η τεχνολογία V-NAND, την οποία είχε ενσωματώσει για πρώτη φορά η Samsung στην οικογένεια 850 PRΟ, αυξάνοντας επιδόσεις και αξιοπιστία.

Η προσθήκη της τεχνολογίας V-NAND έφερε σημαντικές βελτιώσεις στην αντοχή και την αξιοπιστία, κάτι που φαίνεται συγκρίνοντας τον 850 EVO με τον προηγούμενο 840 EVO. Σύμφωνα με τη Samsung, o 850 EVO ανεβάζει κατά πολύ τον δείκτη TBW (Total Bytes Written, ο συνολικός αριθμός των δεδομένων σε Terabytes που μπορούν να εγγραφούν στο δίσκο πριν «φθαρούν» οι κυψέλες του) και από τα 43TB του 840 EVO φτάνει τα 75TB για τα μοντέλα 850 EVO των 120 και 250GB, καθώς και τα 150TB για μοντέλα των 500GB και 1ΤΒ (τιμή ίδια με τα μοντέλα του 850PRO). Αυτό πρακτικά «μεταφράζεται» σε 40GB δεδομένων εγγραφής την ημέρα στα δύο μικρά μοντέλα και 80GB στα δύο μεγάλα για 5 χρόνια (όσα και τα έτη εγγύησης)!

Φυσικά, οι επιδόσεις του 850 EVO είναι εκρηκτικές, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις άλλων SSDs που απευθύνονται στους περισσότερους χρήστες. Ωστόσο, όπως στον 850 PRO, έτσι και στον 850 EVO, η Samsung επιμένει στο SATA 3 interface αγγίζοντας για μια ακόμα φορά τα όριά του την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός προσπαθεί να «απαγκιστρωθεί» από αυτό και περνά στο PCIe παρουσιάζοντας πιο γρήγορα, αλλά και πολύ πιο ακριβά μοντέλα. Σε σχέση πάντως με τον προηγούμενο 840 EVO, o 850 EVO παρουσιάζει μια αύξηση επιδόσεων στην εγγραφή του 20% σε sequential και 30% σε 4k random.Όπως στον 850 PRO, έτσι και στον 850 EVO, η Samsung επιμένει στο SATA 3 interface αγγίζοντας για μια ακόμα φορά τα όριά του.

Ένας άλλος τομέας που βελτιώνεται χάρη στην τεχνολογία V-NAND είναι αυτός της κατανάλωσης. Η νέα «τρισδιάστατη» τεχνολογία καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την προηγούμενη «δισδιάστατη» και αυτό έχει ένα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση των νέων μοντέλων. Για παράδειγμα, στην εγγραφή ο 850 EVO των 250GB καταναλώνει 2,4Watt, 25% λιγότερο από τον 840 EVO ίδιας χωρητικότητας που καταναλώνει 3,2 Watt.

Για όσους δίνουν σημασία στις λεπτομέρειες, τα μοντέλα των 120, 250 και 500GB ενσωματώνουν τον νέο controller MGX της Samsung που έχει αναπτυχθεί με στόχο τους περισσότερους χρήστες, ενώ το μοντέλο του 1ΤΒ ενσωματώνει τον controller MEX που είχαμε γνωρίσει στον 850 PRO. Εμφανισιακά πάντως, δε θα διακρίνετε διαφορές μεταξύ του 850 EVO και των 840 EVO και 850 PRO και έτσι, στη «συσκευασία» των 2,5’’ το πάχος του δίσκου είναι μόλις 7 χιλιοστά.

Όπως και ο 840 EVO, έτσι και ο 850 EVO υποστηρίζει την τεχνολογία TurboWrite που επιτρέπει στο δίσκο να χρησιμοποιεί μέρος της flash μνήμης του ως μία ζώνη buffer, κάτι που συναντάμε σε πολύ ακριβά SSDs. Κατά την εγγραφή, τα δεδομένα του συστήματος μεταφέρονται αρχικά σε αυτή τη ζώνη buffer σε πολύ υψηλή ταχύτητα και στη συνέχεια, σε αδρανείς περιόδους, τα δεδομένα μεταφέρονται από αυτό το buffer στην κύρια περιοχή αποθήκευσης. Αυτή η τεχνολογία δίνει στο χρήστη την εντύπωση ακόμα μεγαλύτερων επιδόσεων κατά την εγγραφή.Ο 850 EVO υποστηρίζει την τεχνολογία TurboWrite που επιτρέπει στο δίσκο να χρησιμοποιεί μέρος της flash μνήμης του ως μία ζώνη buffer, κάτι που συναντάμε σε πολύ ακριβά SSDs.

Κάτι άλλο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον 840 EVO, ενσωματώθηκε σε νεότερη έκδοσή του στον 850 PRO και συνεχίζεται στον 850 EVO είναι το χαρακτηριστικό RAPID (Real-time Accelerated Processing of I/O Data). Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη RAM του συστήματός σας για να αποθηκεύει προσωρινά τα IOs (input/ output) ως cache και έτσι να επιταχύνει τις επιδόσεις. Για να λειτουργήσει το RAPID, αλλά και για να γίνουν ρυθμίσεις ή να ενεργοποιηθούν άλλα χαρακτηριστικά απαιτείται η εγκατάσταση του λογισμικού Magician 4.5 που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Η οικογένεια 850 EVO δε φέρνει νέες τεχνολογίες, αλλά πετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό: να φέρει υψηλές επιδόσεις και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ακριβότερων μοντέλων στους περισσότερους χρήστες που μπορούν να καταβάλλουν το προσιτό αντίτιμο που απαιτούν τα μοντέλα της. Αν λοιπόν προσπαθείτε να ισορροπήσετε υψηλές επιδόσεις και προσιτή τιμή, εξετάστε οπωσδήποτε τη συγκεκριμένη αγορά.


Δείτε τα βίντεο:


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα