Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Πως λειτουργεί ένα σύστημα UPS και γιατί αποτελεί αξιόπιστη επένδυση

Απρ 05 2017
Μαθαίνοντας ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργεία ενός UPS, γίνονται καλύτερα κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα τέτοιο σύστημα.
Πως λειτουργεί ένα σύστημα UPS και γιατί αποτελεί αξιόπιστη επένδυση
Οι διακυμάνσεις της τάσης είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον εξοπλισμό σας. Τα UPS έχουν την δυνατότητα να σας προστατέψουν από τις καταστροφικές αυτές αιχμές, που σχετίζονται με κεραυνούς ή άλλα προβλήματα της τάσης, αυξάνοντας τον μέσο όρο ζωής του εξοπλισμού σας.

Τι είναι τα UPS
Το UPS (Uninterruptible Power Supply) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που συνδυάζει ένα καλώδιο ρεύματος, πρίζες / εξόδους τροφοδοσίας, προστασία ισχύος, ενώ ενσωματώνει συστοιχίες μπαταριών (για παροχή ρεύματος). Το UPS συνδέεται σε μια κεντρική πρίζα, και πάνω στις πρίζες του συστήματος μπορείτε να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας, όπως υπολογιστές και συσκευές ήχου, media players, τηλεοράσεις κ.ο.κ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η συσκευή δεν έχει κάποια σχέση με ένα απλό πολύπριζο ασφαλείας.

Τα UPS μπορούν να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τον εξοπλισμό που συνδέεται σε αυτά: από ένα μικρό επιτραπέζιο υπολογιστή μέχρι ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων γεμάτο με προηγμένους servers και δικτυακό εξοπλισμό. Εκτός από την προστασία που παρέχουν σε απότομες αλλαγές της τάσης, τα UPS μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα, όπως να διατηρήσουν τον εξοπλισμό σας σε λειτουργία για λίγη ώρα ώστε να τον απενεργοποιήσετε κανονικά.Οι διακοπές ρεύματος και οι ξαφνικές υπερτάσεις είναι δύο από τις βασικές αιτίες βλάβης των υποσυστημάτων του υπολογιστή και άλλων ευαίσθητων ηλεκτρονικών συσκευών.

Το πιο ιδανικό θα ήταν να είχαμε πάντα ένα αξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Με το πεπαλαιωμένο και ευάλωτο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τις κακές καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, οι ηλεκτρονικές συσκευές σας βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο από τα προβλήματα τροφοδοσίας. Ακόμα και μια σύντομη απώλεια ρεύματος ή στιγμιαία υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τον πολύτιμο εξοπλισμό σας και ταυτόχρονα να χάσετε αναντικατάστατα δεδομένα. Αυτό που πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα, είναι να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα: σύστημα UPS.

Πως λειτουργεί ένα σύστημα UPS
Το σύστημα UPS μεταφέρει ρεύμα στις συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες του και ταυτόχρονα διατηρεί φορτισμένη την εσωτερική μπαταρία του. Επίσης, προστατεύει τον εξοπλισμό σας από προβλήματα τροφοδοσίας που εντοπίζει, όπως ξαφνικές αιχμές ρεύματος (surge) του δικτύου και μη φυσιολογικές τάσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος, το σύστημα UPS παρέχει ρεύμα στις συνδεδεμένες συσκευές με εφεδρική τροφοδοσία από την μπαταρία του. Αυτό επιτρέπει στον εξοπλισμό σας να παραμείνει ενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για συσκευές όπως υπολογιστές και DVRs που μπορούν να χάσουν δεδομένα όταν απενεργοποιούνται απροσδόκητα.

Ακόμα και τα πιο φθηνά πολύπριζα ασφαλείας προσφέρουν προστασία από τις αιχμές ρεύματος, αλλά δεν προσφέρουν καμία προστασία κατά της πτώσης της τάσης, των brownouts / blackouts και άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Για να προστατέψετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος θα χρειαστείτε μια εφεδρική μπαταρία - γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται Uninterruptible Power Supply (UPS) - «αδιάλειπτη παροχή ενέργειας».

Έτσι, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το UPS παρέχει ρεύμα είτε για μερικά λεπτά ή για πάνω από μία ώρα ανάλογα με τη χωρητικότητα της μονάδας. Μάλιστα, ακόμα και ένα μικρό σύστημα UPS είναι ικανό να σας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας και να κλείσετε τον υπολογιστή ή να συνεχίσετε την εργασία σας – μετά από ξαφνική πτώση τάσης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμα και αν δεν βρίσκεστε μπροστά από τον υπολογιστή, το UPS μπορεί να απενεργοποιήσει σωστά το σύστημα κατά την απουσία σας.Καλό είναι να θυμάστε ότι ίσως χρειαστείτε προστασία από αυξομειώσεις τάσης και διακοπές ρεύματος και για άλλες συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο εκτός του υπολογιστή.

Επιλέγοντας UPS
Στην αγορά, υπάρχουν μονάδες UPS που κυμαίνονται από μικρά συστήματα, τα οποία παρέχουν αρκετή τροφοδοσία ρεύματος για να κλείσετε με ασφάλεια τον υπολογιστή σας, μέχρι μεγαλύτερες μονάδες που προσφέρουν αδιάκοπη παροχή ενέργειας σε κέντρα δεδομένων, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ. Το πιο σημαντικό, πριν προχωρήσετε σε αγορά UPS, είναι να γνωρίζετε ακριβώς τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η χρήση UPS στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας, ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε μία μονάδα που θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλα περιφερειακά όπως οθόνη ή/και ένα εξωτερικό δίσκο. Επίσης, σκεφτείτε ότι στο UPS σας θα χρειαστεί να συνδέσετε και άλλες δευτερεύουσες συσκευές όπως το router, ή μπορεί και μία συσκευή NAS. Επομένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το UPS που θα επιλέξετε θα μπορέσει να «σηκώσει» το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο του εξοπλισμού που θέλετε να συνδέσετε σε αυτό.

Η χωρητικότητα ενός UPS μετριέται σε volt-ampere (VA) και θα πρέπει να επιλέξετε μονάδα με τουλάχιστον 20-25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις πραγματικές σας ανάγκες, ώστε να διασφαλίσετε ότι η λειτουργία του συστήματος δεν θα είναι οριακή. Στο Internet μπορείτε να βρείτε πολλά UPS calculators που μπορούν να υπολογίσουν τα απαιτούμενα VA με βάση την κατανάλωση (Watts) των συσκευών που θέλετε να προστατέψετε.

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε είναι ο χρόνος λειτουργίας με μπαταρία ή αλλιώς το Backup Runtime. Το runtime είναι η διάρκεια που το UPS θα μπορεί να παρέχει ισχύ από την μπαταρία του στις συνδεδεμένες συσκευές όταν υπάρξει διακοπή ρεύματος. Ο αριθμός αυτός ουσιαστικά σας ενημερώνει για το χρόνο που θα παραμείνει ενεργοποιημένος ο εξοπλισμός σας κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος πριν εξαντληθεί η ενέργεια της μπαταρίας του UPS. Το runtime συνοδεύεται από ένα ποσοστό που δηλώνει τον υπολογιζόμενο φόρτο. Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερο το συνολικό φορτίο του εξοπλισμού που είναι συνδεδεμένος στο UPS τόσο μικρότερος θα είναι ο χρόνος αυτονομίας που θα σας προσφέρει η μπαταρία.Ακόμα και ένα μικρό σύστημα UPS είναι ικανό να σας παρέχει τον χρόνο που χρειάζεστε για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας και να κλείσετε τον υπολογιστή ή να συνεχίσετε την εργασία σας.

Τύποι UPS και οι βασικές διαφορές τους
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι UPS, οι οποίοι παρέχουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας και λειτουργίες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος. Και αυτοί είναι:

1. Standby UPS
Πρόκειται για την πιο οικονομική πρόταση. Τα UPS αυτού του τύπου τροφοδοτούν τις συσκευές - μέσω της μπαταρίας που διαθέτουν - σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, με αρκετά ικανοποιητικό χρόνο μετάβασης σε κατάσταση μπαταρία. Παράλληλα, παρέχουν προστασία από αυξομειώσεις τάσης. Μία προσιτή πρόταση που όμως προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας είναι αυτή της Eaton: UPS Eaton 3S 550VA Schuko.

2. Line Interactive UPS
Ο τύπος Line Interactive περιλαμβάνει αυτόματο ρυθμιστή τάσης (AVR) που βελτιώνει την ποιότητα προστασίας, ενώ συνήθως διαθέτει πιο γρήγορο χρόνο μεταγωγής (χρόνος που μεσολαβεί από τη διακοπή παροχής ρεύματος της ΔΕΗ έως την παροχή μέσω μπαταρίας) σε σχέση με τα Standby UPS. Επιπλέον, χάρη στο ρυθμιστή τάσης μπορεί και επεμβαίνει σε περίπτωση πτώση τάσης χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσει την παροχή μέσω μπαταρίας. Τα Line Interactive UPS προσφέρουν ένα πολύ καλό επίπεδο προστασίας σε αρκετά προσιτό κόστος και αποτελούν ιδανική επιλογή για την υποστήριξη έναν ή περισσότερων επιτραπέζιων υπολογιστών, αποθηκευτικών μονάδων, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ή/και για συστήματα εικόνας και ήχου. Μια πολύ καλή πρόταση στην κατηγορία Line Interactive UPS είναι το UPS Bitmore Line U650 650VA.

3. On Line UPS
Στα UPS αυτού του τύπου η τροφοδοσία των φορτίων γίνεται πάντα από τις μπαταρίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη μονάδα. Έτσι, αντίθετα με τους παραπάνω τύπους, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η παροχή συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς να χάνεται ούτε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Αυτά τα UPS διαθέτουν πληθώρα προηγμένων χαρακτηριστικών και για το λόγο αυτό το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες λύσεις. Αυτός ο τύπος UPS ενδείκνυται κυρίως για ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται προστασία και ταυτόχρονα απρόσκοπτη παροχή ρεύματος, όπως είναι servers, ιατρικά μηχανήματα κ.λπ.

Τέλος, πέρα από τις βασικές λειτουργίες που διαθέτει κάθε τύπος UPS ορισμένα μοντέλα φέρουν χαρακτηριστικά που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης, όπως είναι το λογισμικό διαχείρισης, ο αριθμός πριζών, οθόνη LCD και δυνατότητα αντικατάστασης μπαταρίας.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα