Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

USB 3.1: Ένα πρότυπο πολλές ιστορίες

Αυγ 14 2015
Από εκεί που είχαμε μάθει, και συνηθίσει, το USB 3.0 και τις ιδιαιτερότητές του, ήρθε η ώρα για το USB 3.1, το οποίο μάλιστα χωρίζεται σε δύο είδη. Και είμαστε εδώ για να τα εξηγήσουμε.
USB 3.1: Ένα πρότυπο πολλές ιστορίες
Το USB 3.1 έχει δύο διαφορετικά πρόσωπα, ένα γνώριμο και ένα πιο φρέσκο και εντυπωσιακό. Η κοινοπραξία εταιρειών που αναπτύσσει το πρότυπο το χωρίζει σε δύο “γενιές”: Gen1 και Gen2. Βέβαια, μόνο μία από τις δύο αυτές γενιές έχει κάτι πραγματικά καινούριο.

Και εξηγούμαστε. Η κοινοπραξία είχε στα χέρια της το USB 3.0 που υποστηρίζει μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 5Gbps και αυτόν τον τύπο USB τον ονομάζει και SUPERSPEED. Αυτός ο τύπος USB 3.0, που είναι ευρέως γνωστός πια, είναι ένα και το αυτό με το USB 3.1 Gen1. Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Υποστηρίζει τις ίδιες ταχύτητες, χρησιμοποιεί το ίδιο γνωστό βύσμα και τις ανάλογες αναγνωρίσιμες παραλλαγές του. Αυτό που έχει νόημα να θυμάστε λοιπόν είναι πως USB 3.1 Gen1 = USB 3.0.

Το πραγματικά νέο πρόσωπο του USB λοιπόν, είναι το λεγόμενο USB 3.1 Gen2 και η διαφορά του είναι απλή. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, θεωρητικά, διπλασιάζεται σε 10Gbps από 5Gpbs. Μία διαφορά που δεν φαίνεται σε αυτά τα νούμερα και τις σχετικές επίσημες ονομασίες, είναι πως στο USB 3.1 Gen2, μόλις 3% του εύρους καταναλώνεται για τις ανάγκες λειτουργίας της σύνδεσης, κάτι που σημαίνει περισσότερο εύρος για τον ίδιο το χρήστη. Στην πράξη λίγη σημασία έχει αυτό βέβαια όταν οι ταχύτητες, σε πρακτικούς όρους, διπλασιάζονται.Ένα κανονικό βύσμα USB (παρατηρήστε την ένδειξη “10” που καταδεικνύει την υποστηριζόμενη ταχύτητα) δίπλα στο νέο, πιο βολικό Type C.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι μια σύνδεση μπορεί να υποστηρίζει τις ταχύτητες αυτές, αλλά το κατά πόσο θα τις συναντήσει ο χρήστης στην πράξη εξαρτάται και από τις προδιαγραφές των συσκευών που χρησιμοποιεί. Με την ταχύτητα αυτή να είναι μεγάλη, δεν μπορούν όλες οι συσκευές που ήδη έχουμε και που κυκλοφορούν να την υποστηρίξουν. Ενδεικτικά, ένας μηχανικός σκληρός δίσκος δεν είναι σε θέση να “τρέξει” τόσο γρήγορα. Ακόμη και όταν έχουμε να κάνουμε με SSD drives, που είναι σημαντικά ταχύτερα από τους μηχανικούς δίσκους, δεν είναι δεδομένο ότι επιτυγχάνονται οι υψηλότερες δυνατές ταχύτητες. Εξαρτάται από το προϊόν.

Σύγκριση ταχύτητας
Με τα 5Gbps του USB 3.0 / USB 3.1 Gen1 το θεωρητικό «ταβάνι» σε ταχύτητα είναι τα 625 MB το δευτερόλεπτο. Με τα 10Gbps του USB 3.1 Gen2 όμως, η ανώτερη δυνατή ταχύτητα προφανώς και διπλασιάζεται φτάνοντας στο 1,250 GB το δευτερόλεπτο. Ποτέ οι εξωτερικοί δίσκοι SSD δεν ήταν τόσο... χαρούμενοι.

Ερωτήσεις, ερωτήσεις, ερωτήσεις
Το USB 3.1 είναι πλέον προδιαγραφή που σχετίζεται με την ταχύτητα. Όμως η ίδια κοινοπραξία έχει αναπτύξει και άλλες επιλογές/παραλλαγές για το δημοφιλές πρότυπο που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παροχής ρεύματος (έως και 100W) για φόρτιση και γενικά τροφοδοσία άλλων συσκευών, τη λειτουργία “Alternate Mode” που επιτρέπει τη μετάδοση εικόνας κατά το πρότυπο DisplayPort, τη λειτουργία συσκευών με σύνδεση/πρωτόκολλο Thunderbolt αλλά και υποστήριξη MHL για μεταφορά εικόνας και ήχου από φορητές συσκευές. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι προαιρετικές και δεν περιλαμβάνονται εξ ορισμού στην προδιαγραφή USB 3.1 Gen2. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για κάποια ή κάποιες από αυτές, το φρόνιμο είναι να ρωτήσετε αν υποστηρίζονται από το προϊόν που εξετάζετε για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.Κάπως έτσι είναι η απόληξη του βύσματος Type C. Συνηθίστε τη γιατί σύντομα θα τη βλέπετε συχνά.

Ποιο βύσμα είναι το σωστό;
Όπως αναφέραμε, το USB 3.1 είναι τεχνική προδιαγραφή. Τα βύσματα είναι διαφορετική υπόθεση και δεν υπάρχει “βύσμα USB 3.1”. Αντί αυτού υπάρχουν 4 τύποι βύσματος που λειτουργούν με βάση το εν λόγω πρότυπο.

Type A: Πρόκειται για το κλασικό βύσμα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τη δεκαετία του 1990, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε η σύνδεση USB. Type B: Είναι η πιο ογκώδης και πιο τετράγωνη απόληξη που χρησιμοποιούμε κατά κανόνα για εκτυπωτές. micro B: Είναι το λεπτό και πλατύ βύσμα που συνοδεύει κυρίως του φορητούς σκληρούς δίσκους USB 3.0. Type C: Αυτό είναι το νεότερο τύπο που συναντούμε, για την ώρα, μόνο στο Chromebook Pixel και το Retina MacBook. Το βύσμα είναι σχεδιασμένο ώστε να κουμπώνει ασχέτως προσανατολισμού.

Επειδή τα πρώτα προϊόντα USB 3.1 Gen2 με σύνδεση Type C συμβαίνει να υποστηρίζουν παροχή ενέργειας, μεταφορά εικόνας, ήχου κ.λπ., και ειδικά από τη στιγμή που το λανσάρισμα της ταχύτερης προδιαγραφής και εκείνο του νέου βύσματος συνέπεσαν χρονικά, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι κάθε συσκευή με εξόδους/υποδοχές Type C υποστηρίζει αυτές τις λειτουργίες αλλά και ταχύτητες 10Gbps. Στην πραγματικότητα η υποστήριξη των επιπλέον δυνατοτήτων εναπόκειται στην προτίμηση και τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κατασκευαστή.Thunderbolt 3 ή USB 3.1 Gen2 σε αυτή τη θύρα Type C; Και τα δύο!

Μια εταιρεία μπορεί να σχεδιάσει προϊόν με τη νέα σύνδεση χωρίς να υποστηρίζει οτιδήποτε επιπλέον, ούτε καν την αυξημένη ταχύτητα του USB 3.1 Gen2. Χαρακτηριστικά, επιτρέπεται να φτιάξει κανείς συσκευή με θύρες Type C που να λειτουργούν ως USB 2.0. Ειδικά αν η αυξημένη ταχύτητα είναι το ζητούμενο, σιγουρευτείτε ότι ο λογότυπος USB συνοδεύεται από τη σημείωση SuperSpeed 10Gbps. Η σκέτη ένδειξη SuperSpeed σημαίνει ότι μιλάμε για USB 3.1 Gen1 και το «ταβάνι» βρίσκεται στα 5Gbps. Για την τροφοδοσία, αναζητήστε την ένδειξη “USB Power Delivery” και για τα λοιπά “Alternate Mode”.

Thunderbolt 3
Το Thunderbolt 3 είναι άλλο ένα, ακόμη ταχύτερο πρωτόκολλο που μεταφέρει δεδομένα, εικόνα, ήχο κ.λπ. Και αυτό χρησιμοποιεί βύσματα USB Type C, αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε συσκευή με Type C υποστηρίζει συσκευές Thunderbolt. Αυτό εξαρτάται από το chipset του εκάστοτε υπολογιστή. Άλλο ένα πράγμα για να έχετε κατά νου δηλαδή.

Με λίγα λόγια, ο καλύτερος τρόπος είναι να ψάξετε και να ρωτήσετε ώστε να σιγουρευτείτε ότι η επόμενη αγορά σας θα είναι εκείνη που ταιριάζει στην περίπτωση και την ανάγκη σας.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα