Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 tips για να φορτίζετε σωστά το τηλέφωνο

Αυγ 03 2016
Οι μπαταρίες των φορητών συσκευών σας κάποτε πεθαίνουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να προσέξετε κατά τη φόρτισή τους ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.
5 tips για να φορτίζετε σωστά το τηλέφωνο
Η αλήθεια είναι ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αυτονομία των συσκευών μας, ειδικά του smartphone, ώστε η μπαταρία τους να διαρκέσει όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στη μέρα και καμία σημασία στη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. Οι μπαταρίες αυτές είναι κατασκευασμένες ώστε να αντέχουν κάποιον αριθμό φορτίσεων και μετά πεθαίνουν και χρειάζεται αντικατάστασή τους. Μάλιστα, αυτός ο θάνατος έρχεται αργά, με την αυτονομία της συσκευής να μειώνεται διαρκώς ανά χρονικά διαστήματα, μέχρι που κάποια στιγμή η αυτονομία να φτάσει... το λεπτό.

Όλο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με μερικά τεχνάσματα όπως, για παράδειγμα, να διακόπτουν την τροφοδοσία από τη στιγμή που η μπαταρία έχει φορτιστεί πλήρως. Αυτό περιορίζει τη υπερθέρμανση της μπαταρίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τη συνολική ζωή της. Ακόμα καλύτερα, σε κάποια laptop ελέγχεται πιο αποτελεσματικά η φόρτιση ώστε όταν τροφοδοτείται με ρεύμα και το επίπεδο της μπαταρίας είναι υψηλό (π.χ. 75%), να μη γίνεται φόρτιση.

Πέρα όμως από αυτά που κάνουν οι κατασκευαστές, μπορείτε να ακολουθήσετε και εσείς κάποιες απλές συμβουλές ώστε να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια της συνολικής ζωής μιας μπαταρίας. Αν και στη συνέχεια αναφερόμαστε κυρίως σε smartphones, τα περισσότερα tips που ακολουθούν ισχύουν επίσης για tablets και laptops. Επίσης, επικεντρώνουμε σε μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion), οι οποίες έχουν πλέον επικρατήσει και δεν έχουν αντιμετωπίζουν τα πρόβλημα του memory effect που ταλάνιζε μπαταρίες προηγούμενης γενιάς.

1. Χρησιμοποίησε έναν καλό φορτιστή


Αρχίζουμε με την πιο απλή και συνηθισμένη συμβουλή ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν έχετε χάσει τον γνήσιο φορτιστή που ήταν στη συσκευασία της συσκευής ή χρειάζεστε έναν δεύτερο, αποφύγετε με κάθε τρόπο τις πολύ φθηνές προτάσεις που ίσως συναντήσετε στο eBay από κάποιον κινέζο πωλητή. Αυτοί οι φορτιστές μπορεί να γίνουν αιτία μεγάλης ζημιάς στο smartphone, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμα και αναφλέξεις. Προμηθευτείτε το γνήσιο φορτιστή ή κάποιον από γνωστό τρίτο κατασκευαστή. Είναι κρίμα να καταστρέψετε τη συσκευή σας επειδή δεν δώσατε λίγα ευρώ παραπάνω.

2. Μην φορτίζετε τη μπαταρία από το 0 στο 100%


Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να περιμένουμε να αδειάσει τελείως η μπαταρία και μετά να τη φορτίζουμε στο 100%. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το λάθος το κάνουμε πολύ συχνά. Ωστόσο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι να τις διατηρούμε γύρω στο 50% και παραπάνω για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερα να φορτίζετε αρκετές φορές τη συσκευή σας μέσα στην ημέρα, αν μπορείτε, περιμένοντας να πέσει λίγο κάτω από το 50% και «ανεβάζοντάς» τη μέχρι το 60-70% κάθε φορά. Γενικά, έχετε στο μυαλό σας το εύρος 40-80% ως το καλύτερο για να διατηρείτε τη μπαταρία σας και μην την αφήνετε ποτέ να πέσει κάτω από το 20%.

Επίσης, να αποφεύγετε να τη φορτίζετε κάθε φορά στο 100%. Δε θα προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα αν το κάνετε μια φορά στο τόσο, αλλά όταν το κάνετε διαρκώς μειώνετε τη ζωή της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να κάνετε ένα «γέμισμα» από το 0 στο 100%. Οι ειδικοί περί ενέργειας αναφέρουν ότι μια φορά το μήνα είναι καλό να κάνετε έναν πλήρη κύκλο φόρτισης (0-100%) καθώς αυτό επανακαλιμπράρει τη μπαταρία, δηλαδή την κάνει να «αντιλαμβάνεται» καλύτερα τη συνολική διάρκειά της.

3. Μην αφήνετε τη συσκευή να φορτίζει όλο το βράδυ
Όπως αναφέραμε, η συνέχιση της φόρτισης μιας συσκευής αφού φτάσει στο 100%, μόνο καλά αποτελέσματα δε φέρνει στη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας αφού την υπερθερμαίνει, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το καλό είναι ότι πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν προνοήσει να διακόπτουν τη φόρτιση της συσκευής όταν φτάσει στο 100%, οπότε καλό θα είναι να επιβεβαιώσετε ότι οι συσκευές σας έχουν αυτή τη δυνατότητα.

4. Περιορίστε τις υψηλές θερμοκρασίες


Αφού λοιπόν η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει αρνητικά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, όταν αφήνετε το smartphone αρκετή ώρα για φόρτιση, καλό θα είναι να το βγάζετε από τη θήκη καθώς κάποιες θήκες κρατάνε τη θερμότητα που παράγεται. Δεν έχει εξακριβωθεί αν έχει σοβαρή επίπτωση, αλλά δε χάνετε τίποτα να πάρετε τα μέτρα σας. Ακόμα όμως κι όταν δε φορτίζετε το smartphone, θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε είδους υψηλή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση της συσκευής σε μέρος του αυτοκινήτου που το χτυπά έντονα ο ήλιος είναι ότι χειρότερο για τη μπαταρία, την οθόνη και γενικά, ολόκληρη τη συσκευή. Από την άλλη, όλα αυτά δε σημαίνουν ότι το υπερβολικό κρύο και το χιόνι κάνουν καλό.

5. Περιορίστε τη γρήγορη φόρτιση


Πολλά νέα smartphone διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «γρήγορη φόρτιση» (fast charging) και επιτρέπει στη συσκευή να κερδίζει μερικές ώρες αυτονομίας με μόνο λίγα λεπτά φόρτισης. Κάθε εταιρεία δίνει το δικό της όνομα σε αυτό το χαρακτηριστικό, με την HTC, για παράδειγμα, να το ονομάζει «Rapid Charger 2.0». Στην ουσία, πρόκειται για έναν ειδικό κώδικα που βρίσκεται στο chip PMIC (Power Management IC), επικοινωνεί με τον φορτιστή και του ζητά να στείλει περισσότερη ισχύ στη συσκευή. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται η θερμοκρασία με τις επιπτώσεις που έχουμε ήδη αναφέρει. Φυσικά, η γρήγορη φόρτιση είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, οπότε όταν πραγματικά την έχετε ανάγκη δεν έχετε παρά να την έχετε ενεργοποιημένη. Αυτό που δε χρειάζεται όμως, είναι να τη χρησιμοποιείτε συνέχεια, όταν μπορείτε να φορτίσετε τη συσκευή σας στον κανονικό χρόνο.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα