Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Ο Mac και ο μύθος του δεξιού κλικ

Αυγ 23 2016
Αν νομίζετε πως στα Mac δεν υπάρχει το αντίστοιχο του δεξιού κλικ των Windows, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.
Ο Mac και ο μύθος του δεξιού κλικ
Μια φορά κι έναν καιρό, κάθε χρήστης Windows που βρισκόταν μπροστά σε υπολογιστή Mac και “αγκάλιαζε” με την παλάμη του το mouse της Apple, αργά ή γρήγορα, αναρωτιόταν πώς ακριβώς θα καταφέρει να πατήσει το ανάλογο του “δεξιού κλικ” των Windows PCs και να φτάσει σε διάφορες επιλογές αφού το mouse έχει ένα μόνο πλήκτρο. Και σήμερα ακόμη, το Magic Trackpad για Mac, το Magic Mouse και όλα τα trackpads σε MacBooks, ακόμη και εκείνα με υποστήριξη για Force Touch, έχουν μηχανισμό για ένα μόνο κλικ. Ε λοιπόν, όλα τους υποστηρίζουν δεξί κλικ και αι ας μη τους φαίνεται. Μάλιστα, οι τρόποι είναι αρκετοί για να πετύχετε το ίδιο ακριβώς πράγμα, οπότε έχετε και περιθώριο να διαλέξετε τη μέθοδο που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Η κλασική μέθοδος
Πριν από δεκαετίες πια, είναι αλήθεια ότι η χρήση του παρεχόμενου mouse με τον ένα μόνο διακόπτη ήταν μονόδρομος. Αλλά κάπως έπρεπε να εμφανίζονται τα μενού επιλογών που όλοι έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το δεξί κλικ. Τότε, αλλά και σήμερα, αν κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Control (ή ctrl όπως θα το βρεις στο πληκτρολόγιο ενός Mac), το επόμενο κλικ που θα κάνετε με το mouse λειτουργεί σαν δεξί.

Στο Magic Mouse
Το Magic Mouse είναι όλο ένας διακόπτης και μια ενιαία επιφάνεια αφής που ξέρει να διαβάζει τα αγγίγματά σας. Αν ακουμπάτε το αριστερό ή και τα δύο δάκτυλα στην επιφάνεια αφής, τότε το επόμενο κλικ είναι κανονικό ή “αριστερό”. Αν όμως ακουμπήσετε με ένα δάκτυλο στα δεξιά της ίδιας επιφάνειας, χωρίς να ακουμπά άλλο στα αριστερά, μόλις πιέσετε θα έχετε κάνει τελικά “δεξί” κλικ. Είναι πολύ εύκολο να το συνηθίσετε και να το χρησιμοποιείτε χωρίς σκέψη. Επίσης, είναι ό,τι πρέπει για αριστερόχειρες.use είναι όλο ένας διακόπτης και μια ενιαία επιφάνεια αφής που ξέρει να διαβάζει τα αγγίγματά σας. Αν ακουμπάτε το αριστερό ή και τα δύο δάκτυλα στην επιφάνεια αφής, τότε το επόμενο κλικ είναι κανονικό ή “αριστερό”. Αν όμως ακουμπήσετε με ένα δάκτυλο στα δεξιά της ίδιας επιφάνειας, χωρίς να ακουμπά άλλο στα αριστερά, μόλις πιέσετε θα έχετε κάνει τελικά “δεξί” κλικ. Είναι πολύ εύκολο να το συνηθίσετε και να το χρησιμοποιείτε χωρίς σκέψη. Επίσης, είναι ό,τι πρέπει για αριστερόχειρες.

Mouse τρίτων
Μπορείτε να βρείτε mouse από τρίτο κατασκευαστή που να υποστηρίζει Mac και να έχει έτσι κι αλλιώς δύο διακόπτες/πλήκτρα, ένα για αριστερό και ένα για δεξί κλικ. Θα λειτουργήσει κανονικότατα.

Σε οποιοδήποτε trackpad της Apple


Μπορείτε να ρυθμίσετε τις χειρονομίες που χρησιμοποιείτε στα trackpads της Apple από τις Προτιμήσεις Συστήματος, ακόμη και για το πώς ακριβώς λειτουργεί το δεξί κλικ. Μπορείτε να διαλέξετε να θεωρείται δεξί το κλικ που κάνετε στο κάτω αριστερό ή δεξί άκρο του trackpad. Μπορείτε όμως να κάνετε και tap με δύο δάκτυλα σε οποιοδήποτε μέρος του trackpad και αυτό να λογίζεται ως δεξί κλικ. Με ένα δάκτυλο το tap λειτουργεί σαν αριστερό κλικ.

Υπάρχει και το Force Touch trackpad
Σε MacBook 12’’ και σε MacBook Pro θα βρείτε το λεγόμενο Force Touch Trackpad που αναγνωρίζει και την πίεση με την οποία πατάτε πάνω του. Ορισμένες εφαρμογές για παράδειγμα, όπως το Word της Microsoft, αντιμετωπίζουν το “βαθύ” κλικ ως δεξί κλικ και εμφανίζουν τις αναμενόμενες επιλογές όπως αποκοπή και επικόλληση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις εφαρμογές με υποστήριξη Force Touch. Παράλληλα, δεν υποστηρίζουν όλες οι εφαρμογές λειτουργίες που αξιοποιούν το σύστημα Force Touch, οπότε, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορείτε να θεωρείτε τη συγκεκριμένη ιδέα δεδομένη. Μπορεί όμως να είναι μια ακόμη κατεύθυνση. Καθώς τα πράγματα εξελίσσονται, ποτέ δεν ξέρετε που θα φτάσουμε.

Τελικά, υπάρχει δεξί κλικ
Αν μετρήσετε τις εναλλακτικές, μπορεί να βγαίνουν και περισσότερες από εκείνες που βρίσκετε σε ένα σύστημα Windows. Αυτό από μόνο του κάνει το μύθο που συνοδεύει το δεξί κλικ σε Mac κάπως… αστείο.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα