Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Μύθοι και πραγματικότητες σχετικά το Internet of Things

Αυγ 30 2017
To Internet of Things εεξελίσσεται ραγδαία και οι εφαρμογές του είναι απεριόριστες. Όμως, εξακολουθούν να επικρατούν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την εν λόγω πλατφόρμα.
Μύθοι και πραγματικότητες σχετικά το Internet of Things
Ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα αυτές τις μέρες στον κλάδο της τεχνολογίας είναι το Internet of Things (IoT), ή αλλιώς Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το οποίο σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε χρήστη. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Παρακάτω αναλύουμε ποιες είναι αυτές (οι λάθος αντιλήψεις) που επικρατούν περισσότερο, και για ποιους λόγους είναι λανθασμένες.

1. Μύθος: Το Internet of Things επικεντρώνεται μόνο στην επικοινωνία μεταξύ συσκευών (Μ2Μ)

Πραγματικότητα: Το Internet of Things έχει πολλές πτυχές σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του Μ2Μ, δηλαδή με τα δεδομένα που διακινούνται μεταξύ των συσκευών, ωστόσο συνεπάγονται πολλά περισσότερα πράγματα από απλά ένα εξειδικευμένο περιβάλλον Μ2Μ. Με λίγα λόγια, το ΙοΤ δεν επικεντρώνεται μόνο στην επικοινωνία μεταξύ συσκευών. Υπάρχουν συνήθως ένας ή περισσότεροι κεντρικοί υπολογιστές στο διαδίκτυο που λειτουργούν ως κεντρικό σύστημα αποθήκευσης και ελέγχου. Το ΙοΤ συνεπάγεται επίσης την απομακρυσμένη παρακολούθηση και έλεγχο που συνήθως πραγματοποιείται μέσω φορητής συσκευής όπως ένα smartphone ή tablet τα οποία έχουν εφαρμογές που επικοινωνούν επίσης με τον κεντρικό υπολογιστή.

2. Μύθος: Το Internet of Things είναι μόνο «Things»

Πραγματικότητα: Η πραγματική «μαγεία» του Internet of Things δεν είναι οι διάφορες συσκευές και αισθητήρες (δηλαδή τα «Things»), αλλά τα δεδομένα / πληροφορίες που αυτές δημιουργούν. Η συλλογή αυτών των δεδομένων, η επεξεργασία και μετάδοση τους μέσω διαδικτύου προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες που έχουν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και του τρόπου που λειτουργεί ο άνθρωπος σε αυτόν. Για παράδειγμα, τα συνδεδεμένα ψυγεία έρχονται για να οργανώσουν την καθημερινότητα ενός νοικοκυριού, συλλέγοντας δεδομένα για τα τρόφιμα που υπάρχουν μέσα σε αυτό, όπως η ημερομηνία λήξης τους. Σημειώνεται δε ότι οι καινοτομίες στο χώρο του ΙοΤ, που μπορούν να δημιουργούν / συγκεντρώνουν, και να μεταδίδουν χρήσιμες πληροφορίες στους χρήστες, δεν περιορίζονται μόνο στον οικιακό εξοπλισμό / αυτοματισμό. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι και η ραγδαία εξέλιξη της πλατφόρμας και στο τομέα της υγείας, με συνδεδεμένες συσκευές που μπορούν να μετρούν το βάρος, τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση, ή ακόμα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και όλες αυτές οι μετρήσεις εμφανίζονται σε ένα απλό και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον στο smartphone ή στο tablet του χρήστη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε π.χ. για τη ρύθμιση του διαβήτη, έλεγχο βάρους κ.λπ. ή ακόμα και για απομακρυσμένη ιατρική περίθαλψη.

3. Μύθος: Δεν υπάρχουν πρότυπα ΙοΤ, ή, υπάρχει μόνο ένα πρότυπο ΙοΤ

Πραγματικότητα: Υπάρχουν πραγματικά πολλά πρότυπα ΙοΤ στα σκαριά, ενώ ήδη πολλά πρότυπα ΙοΤ είναι «χτισμένα» σε υπάρχοντες τεχνολογίες όπως το ασύρματο πρωτόκολλο 802.15.4, το πρωτόκολλο επικοινωνίας IPv6 και τα ενσωματωμένα πρωτόκολλα ελέγχου όπως το MQTT. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρωτόκολλα ασύρματης επικοινωνίας αποτελούν βασικό τμήμα για την υποδομή του IoT και ουσιαστικά ενεργούν ως γέφυρα για την επικοινωνία, για τη συλλογή δεδομένων και τον απομακρυσμένο έλεγχο των έξυπνων συσκευών. Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς τεχνολογίες επικοινωνίας, όπως Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee και 3G/4G cellular, ενώ διαθέσιμες είναι επίσης αρκετές νέες αναδυόμενες επιλογές, όπως το Thread ως εναλλακτική λύση για εφαρμογές οικιακού αυτοματισμού.

Ανάλογα με την εφαρμογή, παράγοντες όπως το εύρος συσκευών, οι απαιτήσεις δεδομένων, οι απαιτήσεις ασφάλειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας θα καθορίζουν την επιλογή της τεχνολογίας ή συνδυασμό τεχνολογιών που θα χρησιμοποιούνται. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο Internet of Things είναι επίσης τα πρότυπα Bluetooth και ZigBee, τα οποία διαθέτουν μια μεγάλη εγκατεστημένη βάση στον τομέα της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, ενώ εφαρμόζονται επίσης στην οικιακή και κτιριακή τεχνολογία. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα Wi-Fi είναι συχνά μια προφανής επιλογή για οικιακούς και κτηριακούς αυτοματισμούς. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του Wi-Fi είναι η διεισδυτικότητα του στο εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού, στα τοπικά δίκτυα. Το πιο κοινό πρότυπο που χρησιμοποιείται τόσο σε ένα οικιακό δίκτυο όσο και σε επαγγελματικούς χώρους είναι το 802.11 (το 802.11n είναι το πιο κοινό πρότυπο για οικιακά δίκτυα), το οποίο προσφέρει υψηλή απόδοση με εκατοντάδες megabit ανά δευτερόλεπτο, κάτι που είναι ιδανικό για τη μεταφορά αρχείων.Το Internet of Things έχει τις προοπτικές να μεταμορφώσει την κοινωνία, την οικονομία και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

4. Μύθος: Το Internet of Things αφορά μόνο… αισθητήρες

Πραγματικότητα: Φυσικά και υπάρχουν αισθητήρες σε πολλές κατηγορίες συσκευών ΙοΤ. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές πηγές πληροφοριών που προέρχεται από μια συσκευή ΙοΤ. Ορισμένες συσκευές μπορεί να ελέγχονται εξ αποστάσεως και μπορούν, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν το περιβάλλον τους. Το ΙοΤ χρησιμοποιείται επίσης για τη συντήρηση, τη διαχείριση και την υποστήριξη των συσκευών που ανήκουν στην πλατφόρμα, οι οποίες μπορούν να αλληλεπιδρούν με κεντρικούς υπολογιστές ή/και routers. Επομένως, για να υπάρξει – και να σχηματιστεί – αυτό που αναφέρουμε ως ΙοΤ και να μεταδοθούν όλες αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται και άλλες τεχνολογίες τόσο σε επίπεδο hardware όσο και σε software, όπως επεξεργαστές, μνήμη, πρωτόκολλα ασύρματης επικοινωνίας και άλλα πρότυπα ΙοΤ, όπως Xbee, Zigbee, Ζ-Wave κ.λπ., καθώς και μια σειρά από εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως είναι το cloud. Σημειώνεται δε ότι όλες οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευές ΙοΤ έχουν ως στόχο την αξιόπιστη επικοινωνία αλλά με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το LoRaWAN, ένα πρότυπο ανοιχτό ασύρματο δίκτυο χαμηλής ισχύος που καθιστά δυνατή τη σύνδεση ενός ευρέως φάσματος αντικειμένων και συσκευών στο διαδίκτυο με πολύ χαμηλό κόστος και με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Διαθέτει χαρακτηριστικά ειδικά για εφαρμογές στο IoT, στην άμεση επικοινωνία μεταξύ συσκευών, για τη δημιουργία μιας έξυπνης πόλης, καθώς και σε βιομηχανικές εφαρμογές.

5. Μύθος – Το Internet of Things είναι μόνο τα «Big Data»

Πραγματικότητα: Ο όρος «Big Data» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεδομένα που έχουν τόσο μεγάλο όγκο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί κανείς με τον κλασικό τρόπο αποθήκευσης δεδομένων. Στην περίπτωση του ΙοΤ η βασική ιδέα είναι ότι χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να εξάγονται με μικρό όγκο και τακτά διαστήματα από συσκευές ΙοΤ - από συνδεδεμένα αυτοκίνητα μέχρι smartwatches – που λειτουργούν ως βάσεις δεδομένων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι κάθε συσκευή ΙοΤ ενσωματώνει αυτό το χαρακτηριστικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συσκευές ΙοΤ έρχονται σε συνδυασμό με ένα control app για το smartphone του χρήστη ή/και παρέχεται μια cloud-based υπηρεσία φιλοξενίας για τη διαχείριση της συσκευής ΙοΤ, η οποία προσφέρει επίσης πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες για το χρήστη. Το πιο σημαντικό κομμάτι του Internet of Things είναι η διανομή και η μετάδοση όλων αυτών των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

6. Μύθος - To Internet of Things δεν είναι ασφαλές

Πραγματικότητα: Η «ασφάλεια» είναι ένα θέμα που αποτελεί μέρος των περισσότερων αναδυόμενων προτύπων ΙοΤ. Μέχρι το τέλος του 2020, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια συσκευές Internet of Things (IoT) σε χρήση πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα διαθέτει κατά μέσο όρο τρεις συσκευές που μπορούν να υποστηρίξουν το Internet of Things (ΙοΤ). Παρόλο που η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, άρα προστίθενται ολοένα και περισσότερες δικλίδες ασφαλείας (όπως π.χ. το πρωτόκολλο ασφαλούς επικοινωνίας TLS), πάντα θα υπάρχουν περιθώρια για πιθανές απειλές ασφάλειας από κακόβουλο λογισμικό. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως και με οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο, οι χρήστες θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους για ακόμη πιο ασφαλή χρήση, όπως είναι η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η αποφυγή χρήσης μη ασφαλούς σύνδεσης στο διαδίκτυο ή και η χρήση PIN στις έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούνται για απομακρυσμένο έλεγχο (smartphone, tablet κ.λπ.).

Συμπέρασμα
Οι λάθος αντιλήψεις/εκτιμήσεις για μια νέα τεχνολογία πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα να «δαιμονοποιείται» γενικά η τεχνολογία, κάτι που -προφανώς- είναι πέρα για πέρα λάθος. Το Internet of Things βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, προσφέροντας νέα αξία στις ζωές μας, μεταμορφώνοντας τα καθημερινά αντικείμενα σε έξυπνες συνδεδεμένες συσκευές που ουσιαστικά μας κατανοούν και μας προσφέρουν πλεονεκτήματα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Επομένως όχι απλά δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία, αλλά πρέπει και να μελετάμε τις εξελίξεις ώστε να μπορούμε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα