Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Τι είναι το Wi-Fi Direct και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε;

Αυγ 09 2017
Αποτελεί μία από τις πιο πολυσυζητημένες τεχνολογίες των τελευταίων χρόνων, η οποία συνδυάζει πλήθος ιδιαιτεροτήτων & χαρακτηριστικών, με σκοπό να απλουστεύσει τις συνδέσεις μεταξύ ασύρματων συσκευών.
Τι είναι το Wi-Fi Direct και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε;
Το Wi-Fi Direct βρίσκει εφαρμογή σε ολοένα και περισσότερες συσκευές που υποστηρίζουν ασύρματη σύνδεση, όπως smartphones, tablets, Smart TVs, ασύρματοι εκτυπωτές κ.λπ. To εν λόγω πρότυπο δίνει τη δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα σε δύο συσκευές, χωρίς να απαιτείται διαμεσολάβηση ενός ασύρματου δρομολογητή (router). Με πιο απλά λόγια, το Wi-Fi Direct είναι πλέον ένας τρόπος ασύρματης επικοινωνίας, όπως το Bluetooth. Παρά το γεγονός όμως, ότι πολλοί χρησιμοποιούν συσκευές με υποστήριξη Wi-Fi Direct στην καθημερινότητά τους, δεν γνωρίζουν καν τι είναι και πώς μπορούν αξιοποιήσουν την εν λόγω τεχνολογία. Για το λόγο αυτό αξίζει να αναλύσουμε το πώς ακριβώς λειτουργεί το Wi-Fi Direct, αλλά και για ποιους λόγους αξίζει την προσοχή σας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Wi-Fi Direct;


Οι συνδέσεις μεταξύ υπολογιστών (και γενικώς συσκευών που υποστηρίζουν ασύρματη δικτύωση) υποστηρίζονται ήδη από το πρωτόκολλο Wi-Fi 802.11 και ονομάζονται συνδέσεις Ad hoc. Η διαφορά του Wi-Fi Direct έγκειται στο ότι κάνει την ανίχνευση, εγκατάσταση και διαχείριση τέτοιων συνδέσεων πιο εύκολη και πιο απλή.

Όπως σημειώνουμε παραπάνω, οι συσκευές με υποστήριξη Wi-Fi Direct μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση ενός σημείου πρόσβασης, δηλαδή δεν απαιτείται η χρήση του ασύρματου router σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συσκευές Wi-Fi Direct εγκαθιστούν τα δικά τους ad-hoc δίκτυα όταν απαιτείται, επιτρέποντάς σας να δείτε ποιες συσκευές είναι διαθέσιμες γύρω σας και να επιλέξετε με ποια από αυτές θέλετε να συνδεθείτε. Αυτός ο τρόπος σύνδεσης, σίγουρα, μοιάζει πολύ με το Bluetooth, με τη διαφορά, όμως, ότι όλα γίνονται πολύ ταχύτερα.

Το Wi-Fi Direct είναι επίσημο πρότυπο
Το Wi-Fi Direct έρχεται μέσω της Wi-Fi Alliance, που είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της ασύρματης τεχνολογίας Wi-Fi. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές Wi-Fi είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν με οποιαδήποτε συσκευή που υποστηρίζει το εν λόγω πρωτόκολλο, χωρίς να απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.

Απλές εργασίες, απλές συνδέσεις
Η ιδέα πίσω από το Wi-Fi Direct είναι ότι οι απλές εργασίες χρειάζονται απλές συνδέσεις. Ας πούμε ότι θέλετε να εκτυπώσετε ένα έγγραφο από το φορητό υπολογιστή σας ή το smartphone σας σε ένα ασύρματο εκτυπωτή, να μοιραστείτε εικόνες με κάποιον που βρίσκεται απέναντί σας, ή ακόμα και να στείλετε το βίντεο που τραβήξατε από τις διακοπές σας από το τηλέφωνό σας στην τηλεόραση σας. Καμία από τις παραπάνω ενέργειες δεν απαιτεί ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο, απλά συνδέονται άμεσα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Με το Wi-Fi Direct, τα πράγματα γίνονται εύκολα και απλά ενώ δεν «μπλέκεστε» με επιπλέον εξοπλισμό ή καλώδια.

Το Wi-Fi Direct διαθέτει ασφάλεια κωδικοποίησης
Η ασφάλεια κωδικοποίησης του Wi-Fi Direct είναι παρόμοια με την αντίστοιχη που χρησιμοποιείται στο ασύρματο router, το οποίο και «κλειδώνουμε» με κωδικό πρόσβασης ώστε να προστατέψουμε το οικιακό μας δίκτυο από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Ασφαλώς δεν θα θέλετε να δείτε κάποιον γείτονά σας να έχει πρόσβαση στη τηλεόρασή σας, ή να χρησιμοποιεί τον εκτυπωτή σας. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το Wi-Fi Direct χρησιμοποιεί ασφάλεια κωδικοποίησης και WPA2 για να αποτρέψει μη εξουσιοδοτημένες συνδέσεις, διατηρώντας έτσι τις επικοινωνίες σας ιδιωτικές. Η ζεύξη μεταξύ συσκευών μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους: φυσικά πλήκτρα, κωδικοί PIN, κωδικοί QR ή ακόμα και NFC.

Το Wi-Fi Direct γνωρίζει τι ακριβώς θέλετε να κάνετε
Το Wi-Fi Direct περιλαμβάνει δύο δυνητικά χρήσιμα χαρακτηριστικά: τον εντοπισμό συσκευών Wi-Fi Direct και την ανεύρεση υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η συσκευή σας μπορεί να αναγνωρίζει το είδος των συσκευών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και το τι ακριβώς προσφέρουν. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να εμφανίσετε μια εικόνα (από τη Wi-Fi Direct συσκευή σας), θα δείτε μόνο τις συσκευές στις οποίες μπορείτε να προβάλετε εικόνες. Αν θέλετε να εκτυπώσετε, θα δείτε μόνο συσκευές που είναι ή που συνδέονται με εκτυπωτές Wi-Fi Direct. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να σπαταλάτε χρόνο προσπαθώντας να συνδεθείτε σε μια συσκευή που δεν ενδείκνυται για την συγκεκριμένη εργασία που θέλετε να εκτελέσετε.

Συμβατότητα προς τα πίσω
Οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να προσθέτουν επιπλέον υλικό στις συσκευές τους (για υποστήριξη Wi-Fi Direct), αφού το Wi-Fi Direct αποτελεί μέρος του τυπικού ασύρματου πρωτοκόλλου Wi-Fi. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες συσκευές (που κυκλοφόρησαν πριν από το 2010) με υποστήριξη Wi-Fi μπορούν να λειτουργήσουν με το Wi-Fi Direct μετά από μία απλή αναβάθμιση λογισμικού.

Wi-Fi Direct σε DLNA, iOS, Android και Xbox One
Το Νοέμβριο του 2011, η Digital Living Network Alliance, το ρυθμιστικό σώμα που ορίζει τις προδιαγραφές του DLNA, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του Wi-Fi Direct στις προδιαγραφές του πρότυπου DLNA. Από τότε η Google έχει προσθέσει υποστήριξη Wi-Fi Direct σε όλες τις εκδόσεις του Android - από την έκδοση Android 4.0 και μετά, ενώ το DLNA streaming είναι πλέον κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε flagship smartphone, συμπεριλαμβανομένων των ΗΤC One, LG G, Samsung Galaxy S, και Sony Xperia.

To Wi-Fi Direct βρίσκεται ακόμη και στις τελευταίες γενιές iPhone και iPad αφού ενσωματώθηκε στο λειτουργικό iOS (7 και νεότερη έκδοση) μέσω του Air Drop, ενώ ακόμα και το Miracast βασίζεται στο Wi-Fi Direct. Επιπλέον, το Xbox One έρχεται εξοπλισμένο με το Wi-Fi Direct επιτρέποντάς του να συνδεθεί με το smartphone ή το tablet ώστε να μπορείτε να τρέξετε εφαρμογές, όπως το SmartGlass, αρκετά πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα.

Συμπέρασμα
Οτιδήποτε μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή των χρηστών ευκολότερη στην ψηφιακή εποχή είναι προφανώς ευπρόσδεκτο, γι’ αυτό άλλωστε και το Wi-Fi Direct αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από σχεδόν όλες τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες συσκευών με υποστήριξη Wi-Fi.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα