Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

10 tips για να είστε ασφαλείς εσείς και το iPhone σας

Δεκ 17 2013
10 tips για να είστε ασφαλείς εσείς και το iPhone σας
Μέσα στο iPhone που χρησιμοποιείτε βρίσκεται μια εικόνα της ζωής σας. Επαφές, μηνύματα, e-mail, πληροφορίες τοποθεσίας, ιστορικό των websites που επσκεφθήκατε, φωτογραφίες, βίντεο, κωδικοί πρόσβασης σε websites, ακόμα και πληροφορίες για τις πληρωμές σας. Επειδή σίγουρα δε θα θέλατε όλα αυτά να πέσουν στα χέρια κακόβουλων, ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

Αν και το νέο iPhone 5S απλοποιεί κάποιες διαδικασίες με τη δυνατότητα αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος, το iPhone 5C και οι προηγούμενες εκδόσεις δε διαθέτουν τέτοια δυνατότητα οπότε η ασφάλεια του τηλεφώνου περνά από τα χέρια σας. Δείτε πως μπορείτε να θωρακίσετε το iPhone σας και να κρατήσετε τα δεδομένα του μόνο για εσάς!

1. Ενεργοποιήστε το Αυτόματο Κλείδωμα και το Κλείδωμα με Συνθηματικό
Το χαρακτηριστικό Αυτόματο Κλείδωμα κλειδώνει την οθόνη αφής αν το τηλέφωνο μείνει αδρανές για κάποιο χρονικό διάστημα ή αν πατήσετε το πλήκτρο Ύπνου. Το χρονικό διάστημα αυτό μπορείτε να το ορίσετε μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις, στα Γενικά και πατώντας Αυτόματο Κλείδωμα. Στη συνέχεια μπορείτε να ορίσετε μια τιμή μεταξύ ενός, δύο, τριών, τεσσάρων ή πέντε λεπτών.
Φυσικά, από μόνο του, το Αυτόματο Κλείδωμα δεν αποτελεί κάποιο μέτρο προστασίας, γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζεται με την ύπαρξη κωδικού μετά την επαναφορά του τηλεφώνου από την κατάσταση αδράνειας. Για να ορίσετε έναν κωδικό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στα Γενικά, πατήστε Κλείδωμα με Συνθηματικό και ορίστε ένα τετραψήφιο κωδικό. Αν θέλετε, από το ίδιο μενού, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Απλό Συνθηματικό και να ορίσετε ένα με περισσότερους χαρακτήρες.Από μόνο του, το Αυτόματο Κλείδωμα δεν αποτελεί κάποιο μέτρο προστασίας, γι’ αυτό πρέπει να συνδυάζεται με την ύπαρξη κωδικού μετά την επαναφορά του τηλεφώνου από την κατάσταση αδράνειας.

2. Διαγραφή δεδομένων μετά από επαναλαμβανόμενη εισαγωγή λανθασμένου κωδικού
Αν το τηλέφωνό σας κλαπεί και διαθέτει Κλείδωμα με Συνθηματικό, είναι βέβαιο ότι αυτός που το «απέκτησε» θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον κωδικό πληκτρολογώντας συνδυασμούς και ίσως το καταφέρει ειδικά αν ο κωδικός είναι τετραψήφιος.
Επειδή όμως τα δεδομένα σας μπορεί να είναι πιο πολύτιμα από το τηλέφωνο, μια καλή πρακτική είναι να ρυθμίσετε το τηλέφωνο να διαγράφει τα δεδομένα του μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής κωδικού. Για να το πετύχετε αυτό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στα Γενικά και πατήστε Κλείδωμα με Συνθηματικό. Στην οθόνη που εμφανίζεται, ενεργοποιήστε την επιλογή Σβήσιμο Δεδομένων στο κάτω μέρος.

3. Κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας
Υποθέτουμε πως το κάνετε ήδη, ωστόσο οφείλουμε να το επισημάνουμε. Δεν χρειάζεστε κάποια ειδική συσκευή ή εφαρμογή. Ένα PC ή Mac και το iTunes είναι αρκετά για να μεταφέρετε τα δεδομένα σας στον υπολογιστή και μάλιστα, σε κρυπτογραφημένη μορφή.
Συνδέοντας το iPhone στον υπολογιστή εμφανίζεται το iTunes και από την περιοχή Devices επιλέγετε το όνομα του τηλεφώνου. Στη συνέχεια επιλέγετε το tab Summary από τις επιλογές, κλικάρετε στο άδειο πλαίσιο δίπλα από το Encrypt iPhone Backups και επιλέγετε Apply. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσυνδέστε το iPhone.Ένα PC ή Mac και το iTunes είναι αρκετά για να μεταφέρετε τα δεδομένα σας στον υπολογιστή και μάλιστα, σε κρυπτογραφημένη μορφή.

4. Αναβαθμίστε λειτουργικό και εφαρμογές
Η αναβάθμιση του iOS και των εφαρμογών σας είναι μια καλή συνήθεια που, αν δεν την έχετε, πρέπει να την αποκτήσετε. Έτσι, θα κλείνετε πιθανά κενά ασφάλειας που ανακαλύπτονται, ενώ θα διορθώνετε και πιθανά λάθη στο λογισμικό που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε κακόβουλους να κάνουν ζημιά στο τηλέφωνό σας.
Για την αναβάθμιση του iOS μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στα Γενικά και επιλέξτε Ενημέρωση Λογισμικού. Αν υπάρχει κάποια νεότερη έκδοση ακολουθήστε τις οδηγίες.

5. Ευαίσθητα δεδομένα και δωρεάν Wi-Fi δεν πάνε μαζί
Ισχύει ότι και για τους υπολογιστές. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την πρόσβασή σας σε δωρεάν Wi-Fi για λειτουργίες που περιλαμβάνουν την αποστολή προσωπικών και γενικά ευαίσθητων δεδομένων. Μπορεί να είναι ταχύτερη από τη 3G σύνδεσή σας η πληρωμή με την κάρτα σας, αλλά πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να υποκλέψει τα στοιχεία της.

6. Μην επιτρέπετε σε όλες τις εφαρμογές να γνωρίζουν που είστε
Οι Υπηρεσίες Τοποθεσίας του τηλεφώνου σας επιτρέπουν στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσίας που βρίσκεστε ώστε να μπορείτε να τα κοινοποιήσετε σε άλλους αν θελήσετε, όπως π.χ. στο Facebook. Εκτός όμως από τις γνωστές εφαρμογές, μπορεί να υπάρχουν και άλλες που, χωρίς λόγο, θέλουν να γνωρίζουν που βρίσκεστε. Μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις, στα Γενικά και στις Υπηρεσίες Τοποθεσίας μπορείτε να αποκλείσετε όλες τις εφαρμογές από αυτά τα δεδομένα ή να επιλέξετε ποιες θα έχουν πρόσβαση.Mπορείτε να αποκλείσετε όλες τις εφαρμογές ή να επιλέξετε ποιες θα έχουν πρόσβαση τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας για να γνωρίζουν που βρίσκεστε.

7. Βρείτε το και ελέγξτε το!
Η υπηρεσία Find My iPhone είναι δωρεάν και σας επιτρέπει να εντοπίσετε το τηλέφωνό σας και να κλειδώσετε, καθώς και να διαγράψετε τα δεδομένα του εξ’ αποστάσεως με τη χρήση άλλης συσκευής ή ενός browser. Απλά, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, στο iCloud και ενεργοποιήστε το Εύρεση iPhone μου.Εντοπίστε το τηλέφωνό σας, κλειδώστε και διαγράψτε τα δεδομένα του εξ’ αποστάσεως αν το χάσετε!

8. Ελέγξτε την πρόσβαση της εφαρμογής πριν την εγκατάστασή της
Όταν εγκαθιστάτε μια εφαρμογή εμφανίζεται μια αναφορά με λειτουργίες και στοιχεία του τηλεφώνου στα οποία θα αποκτήσει πρόσβαση η εφαρμογή αυτή. Αν δεν είναι κάποια από τις πολύ γνωστές, δαπανήστε λίγο από το χρόνο σας και διαβάστε τη προσεκτικά. Πολλές φορές, κάποιες εφαρμογές, χωρίς κανένα λόγο ζητάνε πρόσβαση σε στοιχεία που δε θα έπρεπε. Αν δεν είστε σίγουροι για την εφαρμογή, προτιμήστε μια άλλη παρόμοια που είναι πιο «αθώα».

9. Μην αποθηκεύετε κωδικούς με σημειώσεις
Η αποθήκευση κωδικών στις Σημειώσεις είναι μια πολύ κακή συνήθεια, την οποία, αν την έχετε, πρέπει να την κόψετε τώρα. Αποφύγετε να αποθηκεύετε κωδικούς στο τηλέφωνό σας και ειδικά τους σημαντικούς κωδικούς, όπως στοιχεία πιστωτικής κάρτας. Αν θέλετε οπωσδήποτε να αποθηκεύετε κάποιους, τότε χρησιμοποιήστε έναν password manager που προσφέρει αρκετή ασφάλεια. Θα βρείτε αρκετές σχετικές εφαρμογές στο App Store.

10. Προσέξτε τα επικίνδυνα links!
Όπως o υπολογιστής, έτσι και το iPhone, είναι εύκολο να πάθει κάποια ζημιά στο λογισμικό του από ένα κακόβουλο link. Φροντίστε να μείνετε μακριά τους ακόμα κι αν ένας φίλος σας στο Facebook σας καλεί να δείτε μια φωτογραφία χωρίς προεπισκόπηση.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα