Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 tips για περισσότερη αυτονομία στο MacBook

Δεκ 18 2013
5 tips για περισσότερη αυτονομία στο MacBook
Στα laptops και γενικά στις φορητές συσκευές, κυριαρχεί ο νόμος «η μπαταρία θα τελειώσει τη στιγμή που τη χρειάζεστε περισσότερο», όταν δηλαδή θα πρέπει όπωσδήποτε να απαντήσετε σε ένα e-mail ή να αναρτήσετε μια σημαντική δημοσίευση στο blog σας. Άν και τα MacBook διαθέτουν εξαιρετική διαχείριση της ενέργειας, υπάρχουν κάποια εύκολα tips για να κερδίσετε ακόμα περισσότερο χρόνο.

Η Apple, με κάθε φορητή συσκευή της, αποδεικνύει ότι είναι μια εταιρεία που γνωρίζει καλά να ισορροπεί ανάμεσα σε επιδόσεις και αυτονομία. Αυτή η ισορροπία χαρακτήριζε πάντα και συνεχίζει να χαρακτηρίσει και τα laptops της που, αν και δεν ενσωματώνουν όλα τα υποσυστήματα υψηλών επιδόσεων, κατάφερνουν να κερδίζουν εύκολα μια θέση στις τσάντες των χρηστών. Στη συνέχεια, θα δούμε μερικά έξυπνα tips που σχετίζονται με 5 υποσυστήματα ή σημεία των MacBook στα οποία μπορείτε να επέμβετε εύκολα και αυξήσετε την αυτονομία.

1. Επεξεργαστής
Ο επεξεργαστής και η ξεχωριστή κάρτα γραφικών (αν υπάρχει) αποτελούν τα πιο ενεργοβόρα υποσυστήματα. Καλό λοιπόν είναι να προσπαθήσετε να απαλλάξετε τον επεξεργαστή του συστήματός σας από περιττό φορτίο, όπως για παράδειγμα από διεργασίες που τρέχουν στο υπόβαθρο και δεν είναι χρήσιμες. Αν και χρειάζεται κάποια εμπειρία για να διακρίνεται ποια διεργασία καταναλώνει πολλούς πόρους και ποια είναι απαραίτητη, καλό είναι να δοκιμάσετε κάποιες ενέργειες αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του MacBook, όπως άνοδο της θερμοκρασίας ή περισσότερο θόρυβο από τον ανεμιστήρα.Μέσω της εφαρμογής Activity Monitor μπορείτε να δείτε τους πόρους που καταναλώνει κάθε διεργασία.

Για να δείτε τις διεργασίες που τρέχουν, εκτελέστε την εφαρμογή Activity Monitor και αλλάξτε τη ρύθμιση στο πάνω μέρος από My Processes σε All Processes. Στη συνέχεια, πατήστε στη στήλη % CPU ώστε οι διεργασίες να ταξινομηθούν ανάλογα με τη χρήση επεξεργαστή. Αν, για παράδειγμα, δείτε το Safari να κάνει διαρκώς χρήση της CPU από 50% και πάνω, ίσως να υπάρχει πρόβλημα με κάποια σελίδα που έχετε φορτώσει. Κλείνοντας tabs το ένα μετά το άλλο θα βρείτε ποια σελίδα κάνει τη «ζημιά». Αν κλείσετε όλα τα tabs και το πρόβλημα συνεχίζει, επανεκκινήστε την εφαρμογή.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία σε webpages που επίσης επιβαρύνουν τον επεξεργαστή, όπως για παράδειγμα το Adobe Flash. Φυσικά, αν και με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τις διαφημίσεις, δε θα μπορείτε να δείτε βίντεο από κάποια websites που ακόμα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Ένα έξυπνο tip είναι να εγκαταστήσετε το ClickToFlash, ένα plug-in του Safari που σας δείχει ένα άδειο κουτί στη θέση του περιεχομένου Flash και, αν θέλετε, πατάτε πάνω του για να το δείτε.Το ClickToFlash είναι ένα plug-in του Safari που αποτρέπει το φόρτωμα του περιεχομένου Flash εμφανίζοντας στη θέση του άδεια κουτιά και, αν θέλετε να δείτε κάποιο στοιχείο, πατάτε πάνω του για να το εμφανιστεί.

2. Οθόνη
Ένα ακόμα ενεργοβόρο υποσύστημα του MacBook, όπως και όλων των συσκευών, είναι η οθόνη. Μειώνοντας τη φωτεινότητα η οθόνη καναλώνει λιγότερη ενέργεια, οπότε αν οι συνθήκες φωτισμού είναι καλές, είναι κάτι που μάλλον πρέπει να κάνετε άμεσα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε και το φωτισμό του πληκτρολογίου, αν και το όφελος είναι μικρό.

3. Ασύρματο δίκτυο
Λιγότερο ενεργοβόρα, αλλά όχι αμελητέα, είναι τα υποσυστήματα ασύρματης δικτύωσης. Αν ο χώρος που βρίσκεστε διαθέτει ενσύρματη σύνδεση Ethernet προτιμήστε τη αντί για την ασύρματη Wi-Fi. Στην περίπτωση αυτή απενεργοποιήστε το Wi-Fi από το μενού του Finder. Επίσης, αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο Magic Mouse ή Wireless Keyboard, απενεργοποιήστε και το Bluetooth.

4. Δύο κάρτες γραφικών (MacBook Pro)
Αν διαθέτετε MacBook Pro, όπου η ξεχωριστή κάρτα γραφικών εναλλάσσεται αυτόματα με την ενσωματωμένη της Intel, είναι καλό να χρησιμοποιείτε την δωρεάν εφαρμογή gfxCardStatus για να γνωρίζετε ποια κάρτα χρησιμοποιείτε ανά πάσα στιγμή. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να αποφυγετε εφαρμογές, όπως το VLC, που χρησιμοποιούν την ιδιαίτερα ενεργοβόρα ξεχωριστή κάρτα.


 
Με τη δωρεάν εφαρμογή gfxCardStatus μπορείτε να γνωρίζετε ποια κάρτα χρησιμοποιείτε ανά πάσα στιγμή μεταξύ της ΄ξεχωριστής και της ενσωματωμένης.

5. Θύρες
Τα συνδεδεμένα περιφερειακά και ιδιαίτερα οι αποθηκευτικές μονάδες που συνδέονται σε USB ή Firewire και τροφοδοτούνται από αυτό, καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Αν δεν τα χρειάζεστε μην τα συνδέσετε.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα