Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 βήματα για καλύτερο ασύρματο σήμα

Δεκ 12 2013
Wi-Fi
5 βήματα για καλύτερο ασύρματο σήμα

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα στην ασύρματη δικτύωση των συσκευών ενός σπιτιού είναι το χαμηλό σήμα που οδηγεί σε χαμηλή ταχύτητα ή σε διακοπή των υπηρεσιών του διαδικτύου. Δείτε στη συνέχεια τι μπορείτε να κάνετε για να κερδίσετε περισσότερες μπάρες στο σήμα σας σε όποιο σημείο του σπιτιού κι αν είστε.

1. Τι παίζει στα άλλα κανάλια

Ίσως η πιο απλή ενέργεια που μπορείτε να κάνετε και να βελτιώσετε άμεσα το WiFi σήμα σας, είναι απλά να αλλάξετε κανάλι στο router σας. Αν ο router σας χρησιμοποιεί το ίδιο κανάλι με άλλους routers της γειτονιάς σας, αυτό μπορεί να επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνο τις επιδόσεις, αλλά και την κάλυψη του δικτύου σας.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε πρώτα ποια κανάλια έχουν “συμφόρηση” και στη συνέχεια να επιλέξετε κάποιο ελεύθερο ή με τη λιγότερη “κίνηση”. Για να δείτε την κατάσταση των ασύρματων δικτύων της γειτονιάς σας μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή inSSIDer (δωρεάν) για Windows, Mac OS X ή Android. Με μια σάρωση, το inSSIDer θα σας δείξει μια αναλυτική κατάσταση των κοντινών ασύρματων δικτύων που συνοδεύεται από αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα, οπότε δεν έχετε παρά να μπείτε στο setup του router και να αλλάξετε κανάλι.

inSSIDer

Η εφαρμογή inSSIDer είναι ιδανική για να σας δείξει, μεταξύ άλλων, σε ποια κανάλια επικοινωνούν οι routers της γειτονιάς σας ώστε να τα αποφύγετε.

2. Μήπως βγήκε νέο firmware;

Η αναβάθμιση του firmware των δικτυακών συσκευών μπορεί να ενισχύσει το σήμα WiFi ακριβώς όσο χρειάζεται για την κάλυψη του χώρου σας. Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα ειδοποιηθείτε αυτόματα όταν είναι διαθέσιμη μια νέα έκδοση, πρέπει από μόνοι σας να ελέγχετε για κάτι τέτοιο. Μία επίσκεψη στα websites των κατασκευαστών του router και της κάρτας δικτύου είναι αρκετή για να μάθετε αν χρειάζεστε αναβάθμιση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αναβθμιση του router γίνεται αυτόματα από τον πάροχο όταν υπάρξει μια νέα έκδοση. Διαφορετικά, η διαδιακσία απαιτεί να ακολοθήσετε πιστά τις οδηγίες μέσα από το περιβάλλον του router.

3. Μια μετακόμιση μπορεί να είναι αρκετή!

Όχι, δεν αναφερόμαστε στο να μετακομίσετε σε κάποιο άλλο σπίτι που θα βρείτε ελεύθερο δίκτυο WiFi από κάποιο γείτονα. Η μετακόμιση αφορά στο router και μπορεί να από πολύ απλή μέχρι δύσκολη ανάλογα με το σπίτι. Αρχικά, αυτό που πρέπει να πετύχετε είναι να μεταφέρετε το router σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού όπου με κάθε απομακρυσμένο χώρο να μεσολαβούν οι λιγότεροι τοίχοι. Αυτό σημαίνει πως το καλύτερο σημείο μπορεί να μην είναι το απολύτα το πιο κεντρικό του σπιτιού. Για παράδειγμα, στην εικόνα μας, εκτός από τις αποστάσεις και τους τοίχους λάβαμε υπόψη μας και τη σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Αν ο επάνω όροφος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο ή έχει ελάχιστους τοίχους, τότε ίσως να μη χρειαστεί κάποια άλλη επέμβαση.

Κάτοψη

Μια μικρή μετακίνηση του router σε πιο κεντρικό σημείο του σπιτιού μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρχει σήμα σε όλο το χώρο του.

4. Η δύναμη της κεραίας

Αν το router σας διαθέτει αφαιρούμενη κεραία ώστε να μπορείς να την αντικαστατήσεις, η αγορά μιας πιο ισχυρής κεραίας μπορεί να λύσει άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα κάλυψης. Εξ’ ορισμού οι routers χρησιμοποιούν κεραίες τύπου omni directional (πολυκατευθυντικές) την οποία μπορείς να αντικαταστήσεις με μία ίδιου τύπου, αλλά πιο ισχυρή. Τέτοιες κεραίες μπορείς να βρεις στο you.gr: http://www.you.gr/proionta/ektyposi-diktyo/asyrmata-diktyaka-proionta/wireless-antennas
Μία άλλη λύση αν θέλεις να ενισχύσεις το σήμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι να φτιάξετε μία κατευθυντική κεραία χρησιμοποιώντας κάποια κυλινδρική μεταλλική συσκευασία (γι’ αυτό λέγεται και cantenna) και ακολουθώντας οδηγίες που θα βρείτε στο Web.

5. Η λύση της αναμετάδοσης

Αν έχετε αντικαταστήσει το WiFi router και ο παλιός βρίσκεται σε κάποιο ντουλάπι, είναι μάλλον ώρα να τον βγάλετε από εκεί και να του δώσετε το ρόλο του access point ή του repeater. Η διαδικασία της ρύθμισης δεν είναι εύκολη και απαιτεί βασικές γνώσεις δικτύων ακόμα και αν βρείτε οδηγίες στο Web για το σετ των routers που διαθέτετε. Έχετε κατά νου ότι κάποιοι routers μπορούν να λειτουργήσουν ως WiFi repeaters μόνο αν ο τύπος ασφάλειας περιοριστεί στο όχι και τόσο ασφαλές WEP.

Πιο εύκολοι στη ρύθμιση και πιο αποδοτικοί είναι οι repeaters, συσκευές που έχουν ως ρόλο την επέκταση του σήματος. Οι νεότεροι repeaters συνδέονται απ’ ευθείας σε μια πρίζα που βρίσκεται μεταξύ του router και του χώρου που δεν έχει σήμα, ενώ διαθέτουν και άλλες δυνατότητες. Βρείτε τους στο you.gr: http://www.you.gr/proionta/ektyposi-diktyo/asyrmata-diktyaka-proionta/wireless-repeaters

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα