Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

802.11ac

Δεκ 18 2013
802.11ac
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το πρότυπο 802.11n πήρε τη σκυτάλη από το ακόμα παλαιότερο 802.11g που είχε αντικαταστήσει το 802.11b στην ασύρματη επικοινωνία. Οι απαιτήσεις όμως πλέον είναι πολύ περισσότερες καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευές διακινούν μεγαλύτερους όγκους δεδομένων σε ένα οικιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το πρότυπο 802.11ac.

Τα δεδομένα που διακινούνται πλέον σε ένα οικιακό περιβάλλον έχουν τεράστιο όγκο και απαιτούν πολύ υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων. Ταινίες Full HD με μέγεθος αρχείου πάνω από 20GB και bitrate πάνω από 15Mbps για τους απαιτητικούς, αλλά και συμπιεσμένες με μεγέθη 3-4GB και bitrate 5Mbps είναι μόνο ένα μέρος του όγκου δεδομένων που καλούνται να υποστηρίξουν τα σύγχρονα δίκτυα. Ταυτόχρονα, η ασύρματη δικτύωση με την ελευθερία που προσφέρει έχει νικήσει κατά κράτος την ενσύρματη και έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος ακόμα και στις τηλεοράσεις με τις σύγχρονες συσκευές, όπως smartphones και tablets, να στέλνουν απ’ ευθείας ένα βίντεο για προβολή σε αυτές.Τα DIR-810L, DIR-850L και DSL-3580L είναι τρεις routers 802.11ac της D-Link (από αριστερά προς τα δεξιά) που προσφέρουν ταχύτητες 450, 867 και 1200Mbps αντίστοιχα.

Σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις η τεχνολογία απαντά με το 802.11ac (ή αλλιώς 5G). To νέο αυτό πρότυπο, που είναι αρκετά ταχύτερο από το 802.11n, δεν προσφέρει μόνο υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, αλλά και μεγαλύτερη χωρητικότητα ασύρματης επικοινωνίας σε όλο το δίκτυό σας. Αυτό σημαίνει πως, ανάλογα με την υποδομή, η μέγιστη ταχύτητα μπορεί να επιτευχθεί σε περισσότερες από μία συσκευές ταυτόχρονα. Άρα, μπορείτε να βλέπετε ένα βίντεο από το laptop στο tablet και να μην επηρεάζεται καθόλου η παρακολούθηση μιας ταινίας HD από το desktop PC στην τηλεόραση, αλλά κα να έχετε ακόμα περισσότερα streams ταυτόχρονα. Φυσικά, το νέο πρότυπο υποστηρίζει την προς τα πίσω συμβατότητα ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές του νέου προτύπου με συσκευές παλαιότερων προτύπων που ήδη διαθέτετε.

Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου προτύπου είναι οι διάφορες βαθμίδες στην ανάπτυξή του. Προς το παρόν, οι συσκευές που υπάρχουν ανήκουν στο πρώτο «κύμα» με μέγιστη ταχύτητα 1,3Gbps, κάνοντας πραγματικότητα τον όρο «Wireless Gigabit». Αυτή η ταχύτητα απέχει σημαντικά από τη μέγιστη των 450Mbps του προτύπου 802.11n. Με το δεύτερο «κύμα» συσκευών να αγγίζει τα 3,4 ή ακόμα και τα 6,3Gbps, πλέον η ασύρματη επικοινωνία θα βρει εφαρμογή ακόμα και στις πιο απαιτητικές λειτουργίες.Τα κορυφαία smartphones των γνωστών κατασκευαστών έχουν ήδη υιοθετήσει το πρότυπο 802.11ac στην ασύρματη επικοινωνία τους.

Πως επιτυγχάνεται όμως αυτή η υψηλή ταχύτητα αλλά και η μεγαλύτερη χωρητικότητα; Το 802.11ac διαθέτει εύρος ζώνης 80MHz (πρώτο «κύμα») που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 160MHz (δεύτερο «κύμα»), έναντι των 40MHz του 802.11n. Επίσης, το νέο πρότυπο λειτουργεί στη μπάντα των 5GHz που έχει λιγότερη «κίνηση» από αυτή των 2,4GHz των προηγούμενων προτύπων. Όπως και το 802.11n, το 802.11ac διαθέτει το χαρακτηριστικό MIMO (Multiple IN, Multiple OUT), μόνο που πλέον οι πολλαπλές ροές έχουν αυξηθεί από τις θεωρητικές 4 στις 8. Επεκτείνοντας περαιτέρω αυτό το χαρακτηριστικό, το 802.11ac βάζει στο χάρτη τον όρο Multi-User MIMO (MU-MIMO), με το οποίο πολλαπλές συσκευές, καθεμιά με μία ή περισσότερες κεραίες, μεταδίδουν ή λαμβάνουν ανεξάρτητες ροές δεδομένων ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αυτή η ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ πολλών συσκευών που αναφέραμε αρχικά. Για παράδειγμα, σε ένα περιβάλλον με ένα access point με 4 κεραίες και 4 συσκευές με μια κεραία (στο δεύτερο «κύμα» των 160MHz), η ταχύτητα θα μπορεί να φτάσει τα 867Mbps ανά συσκευή που σημαίνει ότι ο συνολικός ρυθμός μετάδοσης θα φτάσει τα 3,39Gbps!Η Apple έχει ενσωματώσει το 802.11ac τόσο σε laptops, όπως τα MacBook Air και MacBook Pro Retina, όσο και σε άλλες συσκευές όπως τη μονάδα εξωτερικής αποθήκευσης Airport Extreme.

Τα πρώτα προϊόντα που υιοθέτησαν το πρότυπο 802.11ac κυκλοφόρησαν μέσα στο 2012. Ωστόσο, μέσα στο 2013 το πρότυπο ενσωματώνεται σε αρκετές συσκευές από πολλούς κατασκευαστές και πλέον τα προϊόντα στην αγορά είναι πολλά. Θα το βρείτε σε smartphones όπως τα:

- HTC One

- Samsung Galaxy S4

- LG G2

- Sony Xperia Z Ultra

Επίσης, θα το βρείτε σε phablets ή tablets όπως τα Galaxy Note 3 και Galaxy Note 10.1 (έκδοσης 2014) της Samsung.

Από το νέο πρότυπο δε θα μπορούσε να λείψει και η Apple η οποία το έχει ήδη υιοθετήσει σε laptops όπως το MacBook Air και το MacBook Pro Retina, αλλά και στην εξωτερική μονάδα αποθήκευσης Airport Extreme.

Φυσικά, στο You.gr θα βρείτε routers, modem routers, access points και ασύρματους adapters με το πρότυπο 802.11ac για να κάνετε το ασύρματο δίκτυό σας να «πετάει»!
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα