Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Miracast

Δεκ 16 2013
Miracast
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η τεχνολογία Miracast που επιτρέπει την απ’ ευθείας ασύρματη μετάδοση περιεχομένου μεταξύ δύο συσκευών έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της σε συσκευές και να υποστηρίζεται πλέον από τα λειτουργικά συστήματα. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα...
Η τεχνολογία Miracast αποτελεί την επίσημη ονομασία της Wi-Fi Alliance για τις προδιαγραφές του Wi-Fi Display (γνωστό και ως Wireless Display ή WiDi) το οποίο ξεκίνησε αρχικά από την Intel με σκοπό ένα πρότυπο για την απ’ ευθείας ασύρματη μετάδοση περιεχομένου μεταξύ συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Οι συσκευές αυτές πρέπει να διαθέτουν W-Fi, αλλά αντίθετα από το πρότυπο DLNA, η μετάδοση του περιεχομένου μεταξύ δύο συσκευών Miracast γίνεται απ’ ευθείας και όχι μέσω του δικτύου, δηλαδή «ταξιδεύοντας» μέσω ενός router ή network switch. Άρα, πρόκειται για μια peer-to-peer σύνδεση όπως είναι το Bluetooth.


 
Με την τεχνολογία Miracast μπορείτε να βλέπετε το περιεχόμενο του laptop, του tablet ή του smartphone στην τηλεόρασή σας χωρίς καλώδια.

Αντίστοιχη, πιο γνωστή, τεχνολογία είναι η AirPlay της Apple με την οποία, για παράδειγμα, μπορείτε να αναπαράγετε βίντεο από το iPhone στο Apple TV και από εκεί στην τηλεόραση. Η βασική διαφορά τους όμως είναι ότι, ενώ η AirPlay υποστηρίζεται και λειτουργεί μόνο μεταξύ συσκευών της Apple, η Miracast λειτουργεί μεταξύ διάφορων κατασκευαστών. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναπαράγετε βίντεο από ένα smartphone της LG σε μια τηλεόραση της Samsung.
Στο παιχνίδι του Miracast έχουν μπει πολλοί κατασκευαστές και αρκετά προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν έχουν υιοθετήσει την εν λόγω τεχνολογία. Θα τη βρείτε κυρίως σε smartphones, laptops, tablets και τηλεοράσεις, αλλά σε ακριβά μοντέλα των κατηγοριών αυτών. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει κάποιοι media players που αναλαμβάνουν να παίξουν το «συνδετικό κρίκο» μεταξύ μιας συσκευής Miracast που προσφέρει το περιεχόμενο και μιας τηλεόρασης που δεν υποστηρίζει τη συγκεριμένη τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν δικές τους ονομασίες για τεχνολογίες που βασίζονται εξ’ ολοκλήρου στη Miracast. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον τα ίδια τα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν υποστήριξη για την τεχνολογία Miracast όπως τα Windows από την έκδοση 8.1 και το Android από την έκδοση 4.2 και μετά.Μέσω της τεχνολογίας Miracast μπορείτε να δείτε ασύρματα ακόμα και βίντεο 1080p με ήχο surround 5.1 από το laptop στην τηλεόρασή σας.

Όλα ακούγονται καλά μέχρι εδώ αλλά σίγουρα γεννάται το ερώτημα: τι ποιότητα περιεχομένου μπορεί να αναπαραχθεί στην τηλεόραση αφού η σύνδεση είναι ασύρματη; Κι όμως, μπορείτε να μεταφέρετε ακόμα και βίντεο 1080p με ήχο surround 5.1! Αυτό που κάνει η τεχνολογία Miracast είναι να αντιγράφει ολόκληρη την εικόνα μιας συσκευής σε άλλη κάνοντας streaming με τη χρήση του φορμά συμπίεσης H.264 και κάνοντας χρήση ενός δικού της DRM layer (για ψηφιακά δικαιώματα). Στην πράξη, η αναπαραγωγή βίντεο γίνεται απροβλημάτιστα. Εσείς δεν έχετε να ανησυχείτε ούτε για πιθανά ψηφιακά δικαιώματα ενός DVD, ούτε για τον codec που απαιτείται στην αναπαραγωγή ενός αρχείου βίντεο καθώς η Miracast τα αναλαμβάνει όλα αυτά. Αν και γράφεται συχνά ότι είναι εφικτή ακόμα και η προβολή ενός παιχνιδιού από ένα PC στην τηλεόραση, κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα μεταξύ αυτών που η Miracast μπορεί να πραγματοποιήσει με επιτυχία καθώς οι καθυστερήσεις, ανάλογα με τις συσκευές, είναι εμφανείς. Όμως, αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.Η τεχνολογία Miracast μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο gaming ωστόσο ίσως υπάρχουν κάποιες μικρές καθυστερήσεις που για κάποια παιχνίδια είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Στο You.gr μπορείτε ήδη να βρείτε μερικές από τις συσκευές που διαθέτουν MIracast όπως το laptop Qosmio X70-A-10F της Toshiba, το tablet MemoPad 10 FHDME302KL της Asus και την τηλεόραση 42LA690S LED Smart TV της LG.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα