Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Mirrorless cameras

Δεκ 16 2013
Mirrorless cameras
Είναι αλήθεια πως ανάμεσα στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές compact και τις DSLR υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα. Το κενό αυτό ήρθαν να καλύψουν οι μηχανές mirrorless που συνδυάζουν καλά στοιχεία και από τις δύο κατηγορίες.
Αν κάποιος αρχάριος ή ερασιτέχνης χρήστης δεν ικανοποιούταν από τις ρυθμίσεις και το αποτέλεσμα μιας μηχανής compact, θα έπρεπε να στραφεί σε μια ακριβή και δύσκολη στη χρήση DSLR. Επίσης, ο επαγγελματίας, για οποιοδήποτε θέμα κι αν ήθελε να φωτογραφίσει, έπρεπε να μεταφέρει μαζί του ένα βαρύ σακίδιο με τους απαραίτητους φακούς. Πλέον, οι μηχανές mirrorless έχουν δημιουργήσει μια νέα κατηγορία που προσελκύει όλο και περισσότερους χρήστες τόσο των compact, όσο και των μηχανών DSLR.

Ξεκινώντας από τον ερασιτέχνη χρήστη, η αλλαγή της μηχανής compact με μια mirrorless θα του επιτρέψει να αποκτήσει το μεγάλο πλεονέκτημα των DSLR, τους εναλλάξιμους φακούς, αλλά και να διατηρήσει ένα σημαντικό στοιχείο των compact, το μικρό μέγεθος! Φυσικά, σε μια μηχανή mirrorless οι ρυθμίσεις είναι περισσότερες από της compact, αλλά στα περισσότερα μοντέλα mirrorless οι κατασκευαστές έχουν κάνουν αλλαγές στη διάταξη των μενού και έχουν προσθέσει δυνατότητες παραμετροποίησης πλήκτρων ώστε να τις καταστήσουν πιο εύχρηστες και φιλικές. Εκτός όμως από τους εναλλάξιμους φακούς, ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των μηχανών mirrorless είναι και ο αισθητήρας που συχνά είναι ίσος σε μέγεθος με αυτόν που συναντάμε σε μηχανές DSLR. Αν και οι κατασκευαστές των μηχανών compact αυξάνουν το μέγεθος του αισθητήρα τους, εδώ το προβάδισμα των μηχανών mirrorless και DSLR είναι σαφές και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξαιρετική ποιότητα της φωτογραφίας.H Lumix DMC-GX7 της Panasonic είναι μια high-end mirrorless μηχανή που διαθέτει και ηλεκτρονικό σκόπευτρο.

Πολύ πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση μιας mirrorless με μια μηχανή DSLR. Πριν όμως δούμε αυτή τη σύγκριση είναι ώρα για κάποια μαθήματα... ιστορίας και φυσικής. Οι μηχανές SLR που βασίζονταν στο φιλμ και κυριαρχούσαν για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν κληροδότησαν στις DSLR πολλά στοιχεία καθώς βασικός στόχος ήταν να μπορούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι που απέκτησαν μηχανή DSLR να χρησιμοποιούν τους φακούς που διέθεταν από τις συμβατικές SLR. Αυτών των τύπων οι μηχανές χρησιμοποιούν έναν καθρέπτη για να εκτρέπουν το φως από το φακό σε ένα σκόπευτρο οπότε και βλέπετε ακριβώς το ίδιο που «βλέπει» η μηχανή. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, ο καθρέπτης παραμερίζει, ένα κλείστρο μπροστά από τον αισθητήρα ανοίγει και ο αισθητήρας συλλαμβάνει την εικόνα. Στις mirorrless μηχανές αυτός ο καθρέπτης δεν υπάρχει και το φως περνά από τον φακό και «πέφτει» στον αισθητήρα, όπως γίνεται στις μηχανές compact.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, οι μηχανές mirrorless και DSLR, να ισοβαθμούν, αλλά και να υπερτερεί η μία της άλλης σε χαρακτηριστικά και λειτουργίες:

- Οι μηχανές mirrorless είναι σημαντικά πιο μικρές σε μέγεθος και πιο ελαφριές αφού οι DSLR πρέπει να χωρέσουν στο σώμα τους τον καθρέπτη και το κλείστρο. Αν συνυπολογιστεί το μικρότερο μέγεθος και των φακών που διαθέτουν κάποιοι κατασκευαστές για τις mirrorless, το σακίδιο ενός φωτογράφου μειώνεται πάρα πολύ σημαντικά σε βάρος.Βασικό πλεονέκτημα της Canon EOS M είναι η δυνατότητά της να συνεργάζεται με μια ευρεία γκάμα φακών της εταιρείας.

- Οι μηχανές DSLR διαθέτουν καλύτερη ικανότητα εστίασης αφού οι mirrorless, λόγω της έλλειψης καθρέπτη, χρησιμοποιούν την τεχνική της «ανίχνευσης αντίθεσης» που χρησιμοποιούν και οι compact η οποία είναι πιο αργή από την τεχνική «ανίχνευσης φάσης» των DSLR. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι DSLR να είναι πιο κατάλληλες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και για θέματα με έντονη κίνηση. Οι νεότερες mirrorless ενσωματώνουν ταχύτερους επεξεργαστές και εστιάζουν πλέον σχεδόν τόσο γρήγορα όσο οι DSLR αλλά και πάλι δεν είναι τόσο καλές σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

- Η ενσωμάτωση βελτιωμένων και μεγαλύτερων αισθητήρων καθώς και ταχύτερων επεξεργαστών στις mirrorless τις έφερε να δίπλα-δίπλα με τις mid-range DSLR όσον αφορά στην ποιότητα φωτογραφίας. Πλέον, είναι απίθανο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών. Ακόμα και στην περίπτωση των high-end DSLR, η ψαλίδα σε σχέση με τις νεότερες mirrorless κλείνει ολοένα και περισσότερο. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η σταθεροποίηση της εικόνας.

- Στην προεπισκόπηση της φωτογραφίας οι DSLR υπερτερούν σημαντικά λόγω του σκοπεύτρου που δείχνει ακριβώς αυτό που θα συλλάβει ο αισθητήρας. Οι mirrorless από την άλλη, πρέπει να συλλάβουν την εικόνα για να την εμφανίσουν στην οθόνη LCD και έτσι, η εικόνα που φαίνεται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της οθόνης που δεν είναι πάντα και η καλύτερη.

- Οι μηχανές mirrorless είναι πιο οικονομικές από τις DSLR. Με τις μηχανές DSLR να διαθέτουν περισσότερα κινούμενα μέρη απαιτούνται πιο ακριβή συστήματα συναρμολόγησης, κάτι που μαζί με άλλους παράγοντες αυξάνει το κόστος μιας DSLR.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα