Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Οδηγός αγοράς εξωτερικού σκληρού δίσκου

Δεκ 19 2013
Οδηγός αγοράς εξωτερικού σκληρού δίσκου
Μπορεί η αγορά ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου να ακούγεται εύκολη υπόθεση αλλά δεν είναι. Θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τόσο τον ρόλο που θα έχει, όσο και τον τόπο που θα τον χρησιμοποιήσετε. Στις συμβουλές που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τι πρέπει να προσέξετε για μια πετυχημένη αγορά.

1. Τρόπος σύνδεσης
Είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Αφ’ ενός επειδή σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει τις επιδόσεις. Αφ’ ετέρου γιατί από τη στιγμή που πρόκειται για εξωτερικό δίσκο μπορεί να θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορους υπολογιστές. Με βάση λοιπόν τις θύρες του υπολογιστή σας, αλλά και άλλων υπολογιστών που μπορεί να συνδέσετε το δίσκο, έχετε τις εξής επιλογές:

α. USB 2.0
Παλαιότερο πρότυπο που έχει πλέον αντικατασταθεί από το κατά πολύ ταχύτερο USB 3.0, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα από όλους τους σύγχρονους υπολογιστές. Ο μόνος λόγος να το προτιμήσετε είναι αν πρόκειται ο εξωτερικός δίσκος να χρησιμοποιηθεί μόνο σε παλιά συστήματα με θύρες USB 2.0 και ψάχνετε την πιο οικονομική λύση. Στους συγκεκριμένους δίσκους, λόγω ότι χάνουν έδαφος στην αγορά, η τιμή ανά GB είναι σε πολύ προσιτά επίπεδα.Οι εξωτερικοί δίσκοι μεγέθους 2,5’’ είναι ιδανικοί αν θέλετε να ανταλλάσσετε αρχεία με φίλους σας.

β. Firewire
Αν και το συγκεκριμένο πρότυπο έκανε προσπάθειες να εκσυγχρονιστεί και να ανεβάσει τις ταχύτητές του, τείνει να αποτελέσει... είδος προς εξαφάνιση από τη στιγμή που υπάρχουν πολύ ταχύτερα και πιο διαδεδομένα πρότυπα. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να το προτιμήσετε εκτός αν διαθέτετε κάποιο παλαιότερο laptop με θύρα Firewire (τα desktops μπορούν να δεχτούν κάρτες που προσφέρουν θύρες USB 3.0) και θέλετε κάτι ταχύτερο από το USB 2.0.

γ. eSATA
Είναι ένα από τα πρότυπα που προσφέρει υψηλές ταχύτητες που φτάνουν ακόμα και τα 6Gbps. Ωστόσο, έχει περιοριστεί στο επαγγελματικό περιβάλλον όπου απαιτείται η μεταφορά μεγάλων αρχείων. Αν και είναι ανταγωνιστικό του USB 3.0, η διάδοσή του είναι αρκετά μικρότερη και, λόγω των απαιτήσεων σε τροφοδοσία, θα το βρείτε κυρίως σε δίσκους μεγέθους 3,5’’.

δ. USB 3.0
Προσφέρει ταχύτητα 5Gbps και πλέον αποτελεί την πιο κατάλληλη λύση για το ευρύ κοινό. Αντικατέστησε το USB 2.0 και διατηρεί την προς τα πίσω συμβατότητα. Πλέον, όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν θύρα USB 3.0, οπότε αν αγοράσετε ένα δίσκο με τέτοια σύνδεση θα έχετε μεγάλη ταχύτητα στη μεταφορά αρχείων από και προς το PC. Μπορείτε να συνδέσετε το δίσκο αυτό και σε έναν υπολογιστή με θύρα 2.0, αλλά τότε θα έχετε την χαμηλή ταχύτητα του USB 2.0.

ε. Thunderbolt
Είναι το πιο γρήγορο πρότυπο με ταχύτητα που φτάνει τα 10Gbps. Έχει ενσωματωθεί στους νεότερους υπολογιστές της Apple και συνίσταται σε απαιτητικά επαγγελματικά περιβάλλοντα επεξεργασίας βίντεο. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να συνδέσετε δίσκους σε αλυσίδα (daisy chain), κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο. Πάντως, οι σχετικοί εξωτερικοί δίσκοι είναι ακόμα πολύ ακριβοί.

Πολλοί από τους εξωτερικούς δίσκους με μέγεθος 3,5’’ διαθέτουν περισσότερα του ενός προτύπου σύνδεσης. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βρείτε δίσκους με USB, Firewire 800 και eSATA. Σκεφτείτε το αν θέλετε να μεταφέρετε το δίσκο μεταξύ πολλών και διαφορετικών συστημάτων. Αντίθετα, οι δίσκοι με μέγεθος 2,5’’ έχουν σαφέστατα δείξει την... προτίμησή τους στο USB 3.0.Οι δίσκοι 3,5’’ διαθέτουν βάρος που δεν επιτρέπει τη συχνή μετακίνηση, οπότε προτιμήστε τους αν θέλετε κάποιον που να βρίσκεται κυρίως στο γραφείο σας.

2. Επιδόσεις
Στους εσωτερικούς δίσκους υπάρχουν διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την ταχύτητα, όπως η ταχύτητα περιστροφής, το μέγεθος του buffer και το interface. Επειδή, ένας εξωτερικός δίσκος αποτελείται στην ουσία από έναν εσωτερικό δίσκο σε κουτί και μία σύνδεση με το PC, θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι επιδόσεις επηρεάζονται τόσο από τα «εσωτερικά» χαρακτηριστικά του δίσκου, όσο και από τη ταχύτητα μεταγωγής δεδομένων που επιτυγχάνει το πρότυπο σύνδεσης. Όμως, οι δυνατότητες ενός μηχανικού δίσκου (δίσκοι στους οποίους μετακινούνται κεφαλές και αποτελούν την πλειονότητα των εξωτερικών δίσκων) δεν είναι ικανοί να προσφέρουν ταχύτητες που να πλησιάσουν τα όρια του interface – σε καμιά περίπτωση του SATA 3, αλλά ακόμα και του SATA 2.

Οπότε, αυτό που προκύπτει είναι πως τα «εσωτερικά» τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να σας απασχολήσουν μόνο αν θέλετε να συγκρίνετε δύο εξωτερικούς δίσκους που διαθέτουν το ίδιο γρήγορο πρότυπο σύνδεσης με το PC (USB 3.0, eSATA, Thunderbolt). Για παράδειγμα, ένας δίσκος USB 3.0 με ταχύτητα περιστροφής 7.200rpm είναι ταχύτερος από έναν δίσκο USB 3.0 με 5.400rpm. Όσον αφορά δύο δίσκους που είναι εσωτερικά ίδιοι αλλά διαφέρουν στο πρότυπο σύνδεσης με το PC, η μόνη «κόντρα» είναι αυτή του eSATA με το USB 3.0 για την οποία οι γνώμες και τα tests διίστανται.

3. Μέγεθος
Πρόκειται για την παράμετρο που καθορίζει πόσο εύκολα θα μπορείτε να τον μεταφέρετε. Αν θέλετε ένα δίσκο για να τον έχετε διαρκώς μαζί σας στην τσάντα του laptop ή για να ανταλλάσσετε αρχεία με τους φίλους σας, τότε θα πρέπει να στραφείτε στους δίσκους 2,5’’ που είναι μικροί και ελαφριοί.

Αντίθετα, οι δίσκοι 3,5’’ διαθέτουν βάρος που δεν επιτρέπει τη συχνή μετακίνηση, οπότε θα μπορούσαν καλύτερα να χαρακτηριστούν «μεταφέρσιμοι», παρά «φορητοί». Προτιμήστε τους αν θέλετε κάποιον εξωτερικό δίσκο που να βρίσκεται κυρίως στο γραφείο σας.

4. Χωρητικότητα
Οι εξωτερικοί δίσκοι 2,5’’ που κυκλοφορούν στην αγορά ξεκινούν από τα 500GB και φτάνουν τα 2ΤΒ (2.048GB). Δείτε μερικά από τα μοντέλα 2,5’’ των 2ΤΒ εδώ: http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/apothikeftika-mesa/exoterikoi-skliroi-diskoi?zhdd_size=0&zhdd_capacity=1

Οι εξωτερικοί δίσκοι 3,5’’ που θα μπορείτε να βρείτε ξεκινούν από το 1TB και φτάνουν τα 4TB, όπως ο Western Digital 3.5’’ MyBook 4TB.Αν θέλετε κάποιο δίσκο για να μοιράζετε τα αρχεία του μεταξύ διαφορετικών συσκευών σε ένα οικιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, σκεφτείτε σοβαρά τη λύση των NAS.

Επιπλέον χρήσιμες συμβουλές
- Αν θέλετε κάποιο δίσκο για να μοιράζετε τα αρχεία του μεταξύ διαφορετικών συσκευών σε ένα οικιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, σκεφτείτε σοβαρά τη λύση των NAS (Network Attached Storage). Πρόκειται για συσκευές που ενσωματώνουν έναν ή περισσότερους δίσκους και διαθέτουν θύρα Ethernet. Τοποθετώντας ένα NAS στο δίκτυό σας, όλοι οι υπολογιστές του δικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία του δίσκου. Στην αγορά θα τους βρείτε να κυκλοφορούν τόσο χωρίς δίσκους (ώστε να τοποθετήσετε δικούς σας), όσο και με δίσκους (http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/apothikeftika-mesa/networking-storage). Ειδικά για τα επαγγελματικά περιβάλλοντα, κάποια NAS διαθέτουν δυνατότητα RAID για μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων.

- Αν θέλετε κάποιον εξωτερικό δίσκο κυρίως για backup, κάποια μοντέλα συνοδεύονται από πολύ καλές εφαρμογές που απλοποιούν σημαντικά τη διαδικασία.

- Αν θέλετε κάποιον εξωτερικό δίσκο που θα αλλάζει διαρκώς χέρια ή θα τον χρησιμοποιείτε σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον, σκεφτείτε τους δίσκους με ειδικό προστατευτικό περίβλημα (rugged) που διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή σε περίπτωση πτώσης.

- Αν είστε λάτρεις των επιδόσεων, κυκλοφορούν και εξωτερικοί δίσκοι SSD.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα