Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Ultrabooks 2-σε-1

Δεκ 17 2013
Ultrabooks 2-σε-1
Με την αγορές των tablets και των ultrabooks να μονοπωλούν το ενδιαφέρουν, επανήλθε το ενδιαφέρον για την ιδέα των συστημάτων δύο σε ένα. Στη νέα της μορφή έρχεται να καλύψει τις ανάγκες όσων αναζητούν μια συσκευή με διττό χαρακτήρα που θα δώσει ώθηση στην παραγωγικότητά τους.

Το υβριδικό αυτό μοντέλο το είχαμε συναντήσει σε παλαιότερες υλοποιήσεις όπου, με μια απλή κίνηση, ένας φορητός υπολογιστής μετατρεπόταν σε κάτι που έμοιαζε με τα σημερινά tablets, αλλά ήταν αρκετά πιο ογκώδης. Αυτό ήταν φυσικό, αφού είχαμε να κάνουμε με το σώμα ενός παλαιότερου laptop και με την παραμονή, χωρίς δυνατότητα απόσπασης, του πληκτρολογίου στο σώμα αυτό.

Τα νεότερα laptops 2-σε-1 είναι τελείως διαφορετικά αφού ως laptops είναι πολύ κοντά στις διαστάσεις των ultrabooks. Οι υλοποιήσεις διαφέρουν σημαντικά ανά κατασκευαστή, αλλά όλα έχουν ένα κοινό στόχο: με μια απλή κίνηση να μετατρέπονται σε tablets. Πριν δούμε τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές των συστημάτων της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να επισημάνουμε τη διαφορά τους με τα tablets στα οποία μπορεί να συνδεθεί ένα πληκτρολόγιο και να λειτουργήσουν ως laptops, όπως το Miix της Lenovo. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί ως tablets και διατηρούν το χαρακτήρα αυτό, με το πληκτρολόγιο να βελτιώνει την ευχρηστία τους και δε συγκρίνονται από πλευράς παραγωγικότητας και χαρακτηριστικών με τα νέα laptops 2-σε-1 που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν πλήρως ένα ultrabook.
Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε ένα δίσκο SSD με τη χωρητικότητα των 128GB να αποτελεί την πιο διαδεδομένη.

Τα νέα laptops 2-σε-1 δείχνουν μια προτίμηση στη διαγώνιο οθόνης των 11,6’’, ιδιαίτερα δημοφιλή από την κατηγορία των ultrabooks. Σε αυτή τη διαγώνιο θα συναντήσετε αναλύσεις από 1366x768 έως 1920x1080 ωστόσο, ως hi-end laptops, όλα διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ανθεκτικό γυαλί και φυσικά, τεχνολογία αφής. Η ποικιλία των επεξεργαστών που θα συναντήσετε δεν είναι μεγάλη, αλλά θα βρείτε τόσο οικονομικά μοντέλα βασισμένα σε επεξεργαστές Pentium, όσο και πιο ακριβά και ισχυρά, π.χ. βασισμένα σε Core i5. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρόκειται για επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης, κατηγορίας Υ είτε της σειράς Ivy Bridge είτε της Haswell, ώστε η αυτονομία των laptops να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Τα ενσωματωμένα γραφικά κυριαρχούν, ενώ τα περισσότερα μοντέλα συνοδεύονται από μνήμη 4GB που αποτελεί και τη μέγιστη. Η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε ένα δίσκο SSD με τη χωρητικότητα των 128GB να αποτελεί την πιο διαδεδομένη, ενώ το επίπεδο συνδεσιμότητάς τους είναι αντίστοιχο ενός ultrabook. Ένα ακόμα κοινό στοιχείο που θα συναντήσετε σε νέα μοντέλα laptops 2-σε-1 είναι τα Windows 8, ιδανικά για τις οθόνες αφής τους.
H Lenovo, με τη σειρά Yoga, εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία, αυτή του 4-σε-1 όπου, εκτός από τα Laptop και Tablet modes, υπάρχουν και τα modes Stand και Tent.

Παρά τα αρκετά κοινά χαρακτηριστικά των μοντέλων της κατηγορίας, υπάρχει ένα στοιχείο που τα διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό: η σχεδίαση και ειδικά ο μηχανισμός μετατροπής από laptop σε tablet και το αντίστροφο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Το EltiteBook Revolve 810 G1 της HP διαθέτει ένα μηχανισμό που επιτρέπει στην οθόνη να περιστρέφεται γύρω από τον κάθετο άξονα και να διπλώνει πάνω από το πληκτρολόγιο - ανάποδα από την θέση της σε ένα τυπικό κλειστό laptop. Στην περίπτωση αυτή το πληκτρολόγιο δεν αποσπάται και κατά συνέπεια το βάρος διατηρείται ίδιο ακόμα και όταν η συσκευή λειτουργεί ως tablet.
Στο VAIO Tap 11 της Sony, η οθόνη στηρίζεται σαν κορνίζα και μπορεί να παραμείνει αποσπασμένη από το πληκτρολόγιο σε κατάσταση laptop.

Μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί η Dell τα τελευταία χρόνια. Εδώ, η οθόνη περιστρέφεται κατά τον οριζόντιο άξονα και ένα πλαίσιο γύρω της παραμένει σταθερό μέχρι η οθόνη να περιστραφεί κατά 180 μοίρες και ξανακουμπώσει πάνω του. Στη συνέχεια, η οθόνη ξαπλώνει πάνω στο πληκτρολόγιο. Και σε αυτή την υλοποίηση δεν υπάρχει κάποιο αποσπώμενο τμήμα, οπότε το βάρος είναι ίδιο σε κατάσταση tablet.

H Lenovo, με τη σειρά Yoga, εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία, αυτή του 4-σε-1. Το πρώτο και το τέταρτο mode είναι αυτά των laptop και tablet όπου η οθόνη έχει άνοιγμα περίπου 100 μοίρες και 360 αντίστοιχα (πλήρης περιστροφή). Ανάλογα όμως με το άνοιγμα της οθόνης έχετε και άλλα δύο modes, του Stand και του Tent όπου ουσιαστικά χρησιμοποιείτε το σύστημα ως tablet.Στο Portege Z10t της Toshiba, η οθόνη τοποθετείται σε dock του πληκτρολογίου για να χρησιμοποιηθεί ως tablet.

Αντίθετα με τους παραπάνω σχεδιασμούς, στο VAIO Tap 11 της Sony και το Portege Z10t της Toshiba τα πληκτρολόγια αποσπώνται και έτσι το βάρος μειώνεται κατά 500 περίπου γραμμάρια από laptop σε tablet. Ωστόσο, τα δύο μοντέλα ακολοθούν φιλοσοφία. Στο VAIO η οθόνη στηρίζεται σαν κορνίζα και μπορεί να παραμείνει αποσπασμένη από το πληκτρολόγιο σε κατάσταση laptop. Στο Portege η οθόνη τοποθετείται σε dock του πληκτρολογίου για να χρησιμοποιηθεί ως tablet.

Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός, τα μοντέλα 2-σε-1 βελτιώνουν ακόμα περισσότερα την ευχρηστία των ultrabooks. Μπορείτε να εργαστείτε κανονικά σε κατάσταση laptop και στη συνέχεια να παρουσιάσετε την εργασία σας σε κατάσταση tablet. Μπορείτε να διαβάσετε τα e-mail σας σε κατάσταση tablet και να απαντήσετε σε κατάσταση laptop. Ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσετε περιορίζεται μόνο από τη φαντασία σας...
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα