Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Γνωρίστε την τεχνολογία εικόνας HDR

Δεκ 30 2016
Αν ήταν ένα πράγμα που χαρακτήρισε τις εξελίξεις στις τηλεοράσεις την χρονιά που μας αφήνει, αυτό δεν ήταν άλλο από το HDR και την νέα διάσταση εικόνας που φέρνει στις οθόνες μας.
Γνωρίστε την τεχνολογία εικόνας HDR
Οι εξελίξεις στις τηλεοράσεις δε σταματούν ποτέ, και όχι άδικα, αφού η τηλεόραση είναι για τους περισσότερους το σημαντικότερο κομμάτι της διασκέδασής τους στο σπίτι. Από τις CRT στις επίπεδες οθόνες, τις plasma και τις LCD, πήγαμε στο HD, Full HD και Ultra HD, ενώ το 2016 το ενδιαφέρον του κοινού και των κατασκευαστών μονοπώλησε το HDR. Τι ακριβώς όμως είναι το HDR και πως αυτό βελτιώνει την ποιότητα απεικόνισης - και κατ' επέκταση την ίδια την εμπειρία που έχουμε στο σαλόνι μας; Και το πιο σημαντικό απ' όλα, είναι οι διαφορές τόσο μεγάλες;Το HDR είναι η ικανότητα της συσκευής να αποτυπώνει στην οθόνη μία ευρύτερη και πλουσιότερη γκάμα χρωμάτων, εντονότερο λευκό και πιο βαθύ και σκοτεινό μαύρο.

Το HDR είναι τα αρχικά του "High Dynamic Range", μία έννοια που θα ακουστεί οικεία σε όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία, αφού εδώ και καιρό η τεχνολογία είναι διαθέσιμη στις φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και στα smartphones. Η ίδια αρχή ισχύει και για τις τηλεοράσεις, αφού και στην τηλεόραση ο στόχος είναι η αναπαραγωγή μιας εικόνας που είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι στη φύση. Με λίγα λόγια, το HDR είναι η ικανότητα της συσκευής να αποτυπώνει στην οθόνη μία ευρύτερη και πλουσιότερη γκάμα χρωμάτων, εντονότερο λευκό και πιο βαθύ και σκοτεινό μαύρο. Αυτό δίνει μια πιο δυναμική εικόνα, όπου διατηρούνται οι λεπτομέρειες στα πιο σκοτεινά και φωτεινά σημεία, κάτι που δεν ισχύει με μια "συμβατική" τηλεόραση. Επιπρόσθετα, τα χρώματα που απεικονίζονται είναι πιο φυσικά και πιο κοντά στα χρώματα που βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες όταν σκεφτόμαστε το HDR είναι το χρώμα και η αντίθεση. Η αντίθεση δεν είναι άλλο από τη διαφορά ανάμεσα στο σκοτεινό και το φωτεινό μέρος. Σύμφωνα με τα standards της βιομηχανίας, η φωτεινότητα μετριέται σε nits. Μία τηλεόραση για παράδειγμα μπορεί να απεικονίσει φωτεινότητα μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό nits, όπως και σκοτεινές εικόνες. Ο λόγος ανάμεσα στην μέγιστη φωτεινότητα και δυνατότητα απεικόνισης μαύρου είναι και το Contrast Ratio που βλέπουμε, όταν θέλουμε να αγοράσουμε μια καινούρια τηλεόραση. Όταν για παράδειγμα μια συσκευή μπορεί να απεικονίσει φωτεινές εικόνες μέχρι 400 nits και μαύρο μέχρι 0,4 nits, τότε το contrast ratio της είναι 1000:1.Με το HDR, τα χρώματα που απεικονίζονται είναι πιο φυσικά και πιο κοντά στα χρώματα που βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Το χρώμα, από την άλλη, είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στο HDR. Για να έχει πιστοποίηση HDR, μία τηλεόραση θα πρέπει να μπορεί να επεξεργαστεί χρώμα 10-bit (και 12-bit για το Dolby Vision). Το 10-bit σημαίνει ότι έχουμε ένα σήμα που περιέχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο διαφορετικά χρώματα. Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς σημαίνει αυτό, σκεφτείτε ότι ένα Blu-Ray χρησιμοποιεί χρώμα 8-bit, ή αλλιώς 16 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα. Όπως καταλαβαίνετε, το 10-bit σημαίνει ότι η τηλεόρασή σας θα μπορεί να απεικονίσει μια απίστευτη μεγάλη παλέτα χρωμάτων, με ομαλές μεταβάσεις ανάμεσα στις σκιές του ίδιου του χρώματος, κάτι που κάνει τις σκηνές που παρακολουθείτε πολύ πιο ρεαλιστικές.Για να μπορέσετε να δείτε εικόνα HDR, θα πρέπει να έχετε και περιεχόμενο το οποίο έχει υποστεί mastering για HDR, ούτως ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τώρα, για να μπορέσετε να δείτε εικόνα HDR, θα πρέπει να έχετε την τηλεόραση, τον player ή την υπηρεσία streaming, αλλά και το περιεχόμενο το οποίο έχει υποστεί mastering για HDR, ούτως ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει ήδη με κάποιες υπηρεσίες όπως το Netflix, τα Ultra HD Blu-ray players και φυσικά τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας της νέας γενιάς (PlayStation 4/PlayStation 4 Pro, Xbox One S) και τους αντίστοιχους τίτλους σε αυτά (όπως για παράδειγμα το Gears of War 4 ή το Uncharted 4). Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το 4K, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να κάνει μεγάλα βήματα, οι δημιουργοί μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να προσφέρουν HDR περιεχόμενο και να το διανείμουν στο κοινό. Ουσιαστικά δηλαδή, το HDR περιεχόμενο είναι και θα συνεχίσει να είναι πιο διαδεδομένο, κάτι που σημαίνει ότι η απόκτηση μίας τηλεόρασης που υποστηρίζει το format είναι μια εξαιρετική επένδυση για εσάς που θέλετε να απολαμβάνετε την απόλυτη εμπειρία θέασης.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα