Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

iOS 10.1 - Στα βαθιά με το Portrait Mode

Δεκ 06 2016
Τι το ιδιαίτερο προσφέρει η επιλογή «Πορτρέτο» που συναντάμε στις επιλογές φωτογράφισης του iPhone 7 Plus μετά την αναβάθμιση του iOS στο 10.1;
iOS 10.1 - Στα βαθιά με το Portrait Mode
Όσοι διάλεξαν το iPhone 7 Plus και έκαναν πρόσφατα αναβάθμιση σε iOS 10.1, σίγουρα θα παρατήρησαν μια ακόμα επιλογή παραπάνω στην κάμερα. Καθώς πηγαίνουμε από φωτογραφία σε video, από εκεί σε πανόραμα και λοιπά, συναντούμε και τη νέα επιλογή “Πορτρέτο” που λειτουργεί μόνο στο συγκεκριμένο μοντέλο, χάρη στις δύο διαφορετικές κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του. Πριν ακόμη από την κυκλοφορία της συσκευής ή τη διάθεση του iOS 10, επανειλημμένως σε κάθε παρουσίαση που έχει προκύψει, η Apple δεν ξεχνά να δείχνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με τη λειτουργία αυτή και το iPhone 7 Plus.

Στην πραγματικότητα, συνδυάζονται πληροφορίες και από τις δύο κάμερες, και με τη βοήθεια του λογισμικού και του ενσωματωμένου επεξεργαστή εικόνας, στις σωστές συνθήκες, το θέμα (το αντικείμενο της φωτογράφισης δηλαδή) εμφανίζεται καθαρό, ενώ γύρω του, προς τα εμπρός και προς τα πίσω όλα φαίνονται πιο θολά.

Αυτό είναι το λεγόμενο εφέ βάθους πεδίου, χαρακτηριστικό πιο μεγάλων φωτογραφικών μηχανών, όπως DSLR και Mirrorless και, στην πραγματικότητα, προσομοίωση της ανθρώπινης όρασης κατά την εστίαση σε ένα αντικείμενο σε συγκεκριμένη απόσταση. Τότε, όντως, οτιδήποτε άλλο είναι σε διαφορετική απόστασή και βάθος δεν εμφανίζεται το ίδιο καθαρό. Άλλωστε ο αιώνιος στόχος της φωτογραφικής μηχανής, από την πρώτη της λήψη μέχρι και σήμερα, είναι να “αντιγράψει” τη λειτουργία της ανθρώπινης όρασης.

Υπάρχει λόγος που αυτό το “εφέ” είναι χαρακτηριστικό των μηχανών αυτών. Για να αποδοθεί χρειάζεται ένα κάποιο μέγεθος αισθητήρα και οπτικών στοιχείων του φακού. Ακόμη και τότε, φακός με φακός διαφέρει ως προς το αποτέλεσμα σε κάτι τέτοιο. Και αυτά που χρειάζονται δεν χωρούν σε κινητό τηλέφωνο. Είναι φύσει αδύνατο. Για αυτό στο iPhone 7 Plus δεν χρειάζεται απλά δεύτερη κάμερα, αλλά και ειδικό λογισμικό που κάνει τα «μαγικά» του χωρίς παρέμβαση του χρήστη, ώστε να επιτευχθεί τελικά αυτό το φυσικότερο αποτέλεσμα. Και είναι δύσκολη υπόθεση.Το Portrait Mode χρησιμοποιεί και τις δύο κάμερες, όπως και επεξεργασία εικόνας.

Έχει υπολογιστεί τι επεξεργαστική ισχύς χρειάζεται για να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και είναι τέτοια που δεν προσφέρεται από ένα τηλέφωνο, ούτε καν από έναν απλό υπολογιστή. Η διεργασία μπορεί να “γονατίσει” συστήματα και συστήματα. Δεν πρόκειται για θεωρία. Ρωτήστε την Pixar, την DreamWorks και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με 3D animation τέτοιου επιπέδου. Το ότι επιτυγχάνεται σε κάποιο βαθμό σε ένα τηλέφωνο είναι ένα μικρό θαύμα, για αυτό και στην πρώτη επίσημη αναφορά στο Portrait Mode, ο Phil Schiller της Apple ήταν περήφανός έως χειμαρρώδης.

Γιατί όμως Portrait Mode; Γιατί να μη χρησιμοποιείται και σε άλλου τύπου λήψεις; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν εμποδίζει το χρήστη να δοκιμάσει. Αλλά υπάρχει λόγος που αυτή η δυνατότητα παρουσιάζεται ως ειδική για πορτρέτα. Η χρήση της σε διαφορετικές συνθήκες είναι ακόμη πιο απαιτητική υπόθεση, τόσο σε ισχύ όσο και σε λογισμικό.

Αυτό σημαίνει πως το εφέ βάθους πεδίου στο iPhone είναι ακόμη “στα σπάργανα”. Και αφού η Apple έκανε την αρχή, καθώς το iPhone γίνεται ακόμη πιο ισχυρό κάθε χρόνο, είναι πολύ πιθανό να δούμε βελτιώσεις, άλματα και διεύρυνση της χρήσης του εφέ αυτού, πέρα από τα στενά όρια και τις ανάγκες ενός πορτρέτου. Τα καλύτερα έρχονται…Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα