Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

10 tips για να κερδίσετε χώρο στον σκληρό δίσκο

Φεβ 03 2014
Κερδίστε χώρο στον σκληρό δίσκο για να κατεβάσετε κι άλλα αρχεία με 10 γρήγορες και εύκολες κινήσεις.
10 tips για να κερδίσετε χώρο στον σκληρό δίσκο
Με τον ρυθμό που δημιουργούμε, αντιγράφουμε, κατεβάζουμε και αναπαράγουμε αρχεία, κανένας σκληρός δίσκος δε μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Ακόμα κι αν πολλές φορές λύνουμε προσωρινά το πρόβλημα χώρου με την αγορά ενός νέου δίσκου, σύντομα έρχεται η στιγμή να αναζητήσουμε άλλο 1GB ελεύθερου χώρου, που θα μας επιτρέψει να κατεβάσουμε εκείνο το βίντεο που ψάχναμε στο Web εδώ και καιρό. Δείτε στη συνέχεια πώς μπορείτε να κερδίσετε χώρο στον δίσκο - έστω και προσωρινά κάποιες φορές – ακολουθώντας τις 10 απλές συμβουλές μας.


1. Disk Cleanup: η πρώτη κίνηση


Είναι γρήγορο, ασφαλές και υπάρχει στα Windows, άρα και δωρεάν. Το Disk Cleanup θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή στην προσπάθειά σας να κερδίσετε χώρο, καθώς μπορεί να σας απαλλάξει γρήγορα από ένα σωρό άχρηστα αρχεία που έχουν ξεμείνει στο σύστημά σας. Μπορεί να διαγράψει προσωρινά αρχεία που δημιουργεί το λειτουργικό, αρχεία που είχαν ξεμείνει από την εγκατάστασή των Windows και των service packs, καθώς και προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται από την περιήγησή σας στο web.
Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά τα αρχεία είναι απολύτως άχρηστα και η διαγραφή τους μόνο κέρδος μπορεί να σας φέρει.
Για να βρείτε το εργαλείο Disk Cleanup, κάντε δεξί κλικ πάνω στο δίσκο που θέλετε να «καθαρίσετε», και στις « Ιδιότητες», στο πρώτο tab «Γενικά» θα βρείτε το πλήκτρο του εργαλείου. Πατήστε το, αφήστε το να υπολογίσει το χώρο που θα κερδίσετε κατά περίπτωση, επιλέξτε από την εμφανιζόμενη λίστα τα στοιχεία προς διαγραφή και πατήστε «ΟΚ».


2. Απεγκαταστήστε εφαρμογές, ειδικά τις μεγάλες
Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για κερδίσετε χώρο στον δίσκο, τον οποίο και ήδη γνωρίζετε, είναι η απεγκατάσταση εφαρμογών που έχετε να χρησιμοποιήσετε εδώ και πολύ καιρό. Αν για παράδειγμα δεν έχετε χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εδώ και δύο χρόνια, δύσκολα θα τη χρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε, είναι ότι μπορείτε να απεγκαταστήσετε και αντικαταστήσετε κάποιες εφαρμογές που πιάνουν πολύ χώρο στο δίσκο με άλλες πολύ μικρότερες που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν έχετε εγκατεστημένο το Photoshop απλώς για να κάνετε resize, crop και μετατροπή του φορμά των εικόνων σας, ίσως είναι ώρα να γνωρίσετε τα Paint.NET (ειδικά με τα plugins του) και XnView που διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες για επεξεργασία και μετατροπή.


3. Βρείτε τα μεγάλα αρχεία
Αν δεν ανήκετε σε αυτούς που έχουν το χρόνο και τη διάθεση να οργανώνουν τα αρχεία σχολαστικά, τότε σίγουρα θα έχετε αφήσει άχρηστα αρχεία σε πολλά σημεία του δίσκου. Μπορεί τα αρχεία του Word και του Excel να μη συμβάλουν στο πρόβλημα χώρου, αλλά κάποιες ταινίες υψηλής ανάλυσης και κωδικοποίησης άνω των 5GB η καθεμία δεν είναι καθόλου αδιάφορο μέγεθος.
Για να εντοπίσετε τα μεγάλα αρχεία, ανοίξτε το παράθυρο του My Computer, πατήστε μέσα στο πεδίο αναζήτησης και αναζητήστε τη λέξη “Size:”. Πατήστε σε αυτή τη λέξη και επιλέξτε “Gigantic”. Ο υπολογιστής θα ψάξει όλους τους δίσκους για αρχεία πάνω από 128MB και θα τα εμφανίσει στο παράθυρο. Όσα δεν τα χρειάζεστε μπορείτε να τα διαγράψετε.


4. Ανάλυσέ το!


Αν και η αναζήτηση των Windows μπορεί να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη με τυπικό συνολικό αποθηκευτικό χώρο, ένας πιο προχωρημένος χρειάζεται πιο ισχυρά εργαλεία που αναλύουν το σκληρό δίσκο και παρουσιάζουν λεπτομερώς ποιοι φάκελοι, ποια αρχεία και ποιοι τύπο αρχείων καταναλώνουν τον περισσότερο χώρο. Μία τέτοια εφαρμογή είναι και το WinDirStat που κάνει όλα τα παραπάνω και παράλληλα, σας ενημερώνει για το μέγεθος μεγάλων εφαρμογών ακόμα και όταν το Control Panel δε μπορεί.


5. Προσωρινά αρχεία εφαρμογών
Το Disk Cleanup, που αναφέραμε, μπορεί να διαγράψει τα προσωρινά αρχεία των Windows, αλλά τι γίνεται με τα προσωρινά αρχεία άλλων εφαρμογών όπως των άλλων browsers πέρα από τον Internet Explorer; Η cache του Firefox ή του Chrome (χρησιμοποιείται για ταχύτερη πρόσβαση σε σελίδες που επισκέπτεστε συχνά) μπορεί να καταλαμβάνει πολύ χώρο στο δίσκο ή τουλάχιστον όσο χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμογές εκκαθάρισης όπως το CCleaner μπορούν να διαγράψουν πλήθος άχρηστων αρχείων τα οποία το Disk Cleanup δεν «αγγίζει».


6. Βρείτε τα διπλά αρχεία


Άλλο ένα συνηθισμένο φαινόμενο για όσους κάνουν έντονη χρήση του υπολογιστή τους είναι η ύπαρξη του ίδιου αρχείου σε δύο ή περισσότερες τοποθεσίες του δίσκου. Είναι μια καλή πρακτική αν πρόκειται για backup σε κρίσιμα αρχεία, αλλά για άλλα μεγάλα αρχεία μικρής σημασίας είναι μάλλον «πολυτέλεια».
Για να βρείτε αυτά τα διπλά αρχεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Duplicate Cleaner, το dupeGuru, ή ακόμα και το παλιότερο Easy Duplicate Finder.


7. Αφαιρέστε άχρηστα στοιχεία των Windows
Αν τα παιχνίδια των Windows σάς είναι αδιάφορα ή ο Internet Explorer δεν είναι από τους αγαπημένους σας browsers, γιατί να τους έχετε στο σύστημά σας και να πιάνουν χώρο στο δίσκο;
Μεταβείτε στο Programs and Features του Control Panel, επιλέξτε “Turn Windows features on and off” και αφαιρέστε με προσοχή όσα στοιχεία των Windows δε σας είναι απαραίτητα.


8. Είναι αναγκαία η δυνατότητα επαναφοράς συστήματος;
Με μία λέξη, ναι. Αν κάνετε ακόμα και τυπική χρήση, σίγουρα θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να επαναφέρετε το σύστημά σας αν κάτι πάει στραβά, οπότε στραφείτε πρώτα στις άλλες συμβουλές μας πριν εφαρμόσετε αυτή. Ωστόσο, η τελική απόφαση είναι δική σας. Αν χρειάζεστε απεγνωσμένα λίγο χώρο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα System Restore, να κάνετε τη δουλειά σας και μετά να ενεργοποιήσετε και πάλι τη δυνατότητα δημιουργώντας ένα σημείο επαναφοράς. Πριν την απενεργοποίηση όμως, μπορείτε να μειώσετε το χώρο που χρησιμοποιεί το System Restore και δημιουργεί σημεία επαναφοράς.
Ό,τι από τα παραπάνω κι αν θέλετε να κάνετε, μεταβείτε στο Control Panel και επιλέξτε System. Στο μενού αριστερά επιλέξτε System protection και στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγετε το δίσκο που σας ενδιαφέρει και πατάτε Configure. Από εδώ μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα System Restore για το συγκεκριμένο δίσκο, αλλά και να μειώσετε το χώρο που χρησιμοποιεί η λειτουργία για τα σημεία επαναφοράς.


9. Λίγος ακόμα χώρος από το hibernation
Άλλη μια κίνηση στην οποία πρέπει να καταλήξετε αφού εξαντλήσετε όλες τις άλλες, είναι η απενεργοποίηση της δυνατότητας hibernation που το βλέπετε μπροστά σας ως επιλογή όταν πάτε να κλείσετε τον υπολογιστή. Με το hibernation, ο υπολογιστής αποθηκεύει τα περιεχόμενα της μνήμης RAM στο δίσκο, δημιουργώντας μια εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, για να εκκινήσει πολύ ταχύτερα όταν τον ενεργοποιήσετε πάλι και να επαναφέρει ότι είχατε ανοιχτό. Αυτό οδηγεί στην ύπαρξη ενός μεγάλου αρχείου (ακόμα και πάνω από 4GB) στο δίσκο με την ονομασία Hiberfil.sys.
Για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία hibernation, μεταβείτε στη γραμμή εντολών (Start > Run) και πληκτρολογήστε την εντολή: powercfg –h off


10. Σκεφτείτε το... σύννεφο
Ίσως η πιο αποτελεσματική, αλλά περισσότερο χρονοβόρα, κίνηση για να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο, είναι η μετακίνηση ενός μεγάλου όγκου αρχείων και φακέλων σε μια υπηρεσία cloud. Τέτοιες υπηρεσίες, όπως το dropbox, το box και το SkyDrive προσφέρουν 2, 7 και 5GB αποθηκευτικού χώρου αντίστοιχα «με το καλημέρα». Ο χώρος αυτός αυξάνεται λίγο αν φέρετε γνωστούς σας στην υπηρεσία και φυσικά, αυξάνεται σημαντικά αν πληρώσετε.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα