Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

4 συλλογές από tips για να βελτιώσετε την ταχύτητά σας στο Internet

Φεβ 13 2014
Αν η ταχύτητά σας στο Internet δεν είναι η αναμενόμενη, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν πριν καλέσετε τον provider για βοήθεια.
4 συλλογές από tips για να βελτιώσετε την ταχύτητά σας στο Internet
Με το Internet να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του υπολογιστή, μια αργή σύνδεση είναι ιδιαίτερα εκνευριστική, μπορεί να μειώσει αισθητά την παραγωγικότητα και γενικά να επιδεινώσει τη συνολική εμπειρία χρήσης. Η αργή σύνδεση μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες και να μην ευθύνεται ο provider, οπότε θα πρέπει να ψάξετε μόνοι σας να βρείτε το πρόβλημα. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι οργανωμένες σε συλλογές, ώστε να σας οδηγήσουν να εντοπίσετε τα προβληματικά σημεία. Ακόμα όμως κι αν δεν υπάρχουν προβληματικά σημεία και η σύνδεσή σας «κλειδώνει» σε χαμηλά επίπεδα, οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να πάρετε το μέγιστο δυνατό από αυτή.

Καθ’ όλη την εφαρμογή των tips μπορείτε να μετράτε την απόδοση της σύνδεσή σας με ένα online εργαλείο μέτρησης όπως το ιδιαίτερα αξιόπιστο speedtest.net και να διαπιστώσετε τυχόν βελτιώσεις.Μέσω της online υπηρεσίας speedtest.net μπορείτε να μετρήσετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας.

1. Τηλεφωνική καλωδίωση
Αφορά το κομμάτι από το κεντρικό κουτί του σπιτιού ή της πολυκατοικίας μέχρι το modem/router. Για το κομμάτι μέχρι το κεντρικό κουτί υπεύθυνος είναι ο ΟΤΕ (ο ίδιος ή μέσω εναλλακτικού provider) οπότε δε μπορείτε να κάνετε τίποτα. Στην ουσία, πολύ λίγα μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι και μετά το κεντρικό κουτί καθώς η κατάσταση του ίδιου του καλωδίου μπορεί να μετρηθεί μόνο από ειδικό τεχνικό.

Μπορείτε όμως να κάνετε δύο πράγματα. Αν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν είναι καινούρια ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προδιαγραφές, ενδέχεται το τηλεφωνικό καλώδιο που φτάνει μέσα στο σπίτι να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο, να έχει φθαρεί ή να κόβεται και ενώνεται σε πολλά σημεία. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της σύνδεσης, οπότε καλό θα είναι, αν δεν μπορείτε να επιληφθείτε του θέματος, να καλέσετε έναν ηλεκτρολόγο. Το καλώδιο μέχρι την είσοδό του στο σπίτι πρέπει να είναι ενιαίο και προστατευμένο.

Για να δείτε αν υπάρχει πρόβλημα στην εσωτερική καλωδίωση μπορείτε να πάρετε δύο μετρήσεις με το speedtest.net, μία στο εξωτερικό κουτί και μία εντός του σπιτιού και να τις συγκρίνετε. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα laptop και τροφοδοσία για το modem/router κοντά στο εξωτερικό κουτί.

2. Δικτύωση
Αν έχετε βεβαιωθεί ότι η τηλεφωνική καλωδίωση είναι σε πολύ καλή κατάσταση, τότε το επόμενο που έχετε να ελέγξετε είναι το κομμάτι από τον router έως τον υπολογιστή. Αν η σύνδεση του υπολογιστή σας με το router είναι ασύρματη, συμβουλευτείτε το άρθρο μας «5 βήματα για καλύτερο ασύρματο σήμα» (http://www.you.gr/discover/dekemvrios-2013/5-vimata-gia-kalytero-asyrmato-sima) για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε. Ένα κανάλι στο οποίο παίζουν πολλά router στη γειτονιά σας, συσκευές κοντά στο router που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα ή κακή τοποθέτηση της συσκευής μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ασύρματο σήμα. Στο άρθρο μας περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε μια καλή ασύρματη σύνδεση.Με την εξαιρετική δωρεάν εφαρμογή insider μπορείτε να δείτε τα κανάλια των ασύρματων δικτύων της γειτονιάς σας ώστε να επιλέξετε ένα με λιγότερη «κίνηση».

Κάτι που επίσης πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι κάποιος άλλος δε χρησιμοποιεί τη σύνδεσή σας χωρίς να το γνωρίζετε, δηλαδή κάποιος γείτονας να έχει συνδεθεί στο router σας. Αυτό μπορεί να μη γίνει αισθητό αν ο γείτονας βλέπει απλά το e-mail του, αλλά μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τη δική σας σύνδεση αν κατεβάζει ταινίες. Μέσα από το μενού του router μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν άγνωστες συνδέσεις στη DHCP clients list και να πάρετε μέτρα. Μπορείτε σε πρώτη φάση να αλλάξετε το authentication type (το WEP δεν είναι ασφαλές) και σε δεύτερη να φιλτράρετε τις διευθύνσεις MAC των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν ασύρματα στο router σας. Έτσι μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα αφήσετε τους “κλέφτες” απ’ έξω.

Αν η σύνδεσή σας είναι ενσύρματη, ελέγξτε τα καλώδια καθώς μπορεί να σε κάποιο σημείο τους να μη βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

3. Στο περιβάλλον του υπολογιστή
Εδώ θα πρέπει να ελέγξετε αρκετά πράγματα. Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ιός ή spyware στο PC. Χρησιμοποιήστε μία από τις γνωστές δωρεάν εφαρμογές antivirus αν δεν έχετε κάποιο επί πληρωμή, αλλά και μία εφαρμογή που καταπολεμά το spyware, όπως το γνωστό Spybot Search and Destroy. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μαζί δύο εφαρμογές antivirus ή firewall, καθώς μπορεί να είναι η μόνη αιτία που η σύνδεσή σας είναι αργή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δεύτερη εφαρμογή antivirus, βεβαιωθείτε ότι έχετε απεγκαταστήσει πλήρως την πρώτη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που μπορεί να επιδεινώνει τη σύνδεσή σας είναι τα άλλα προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή σας και κάνουν χρήση της. Ξεκινήστε από τους torrent clients (εφαρμογές για κατέβασμα μέσω torrents) που δημιουργούν το μεγαλύτερο φόρτο στο δίκτυο και τη σύνδεση. Αν έχετε κατεβάσει αυτό που θέλατε κλείστε τον client και μην τον έχετε ανοιχτό χωρίς να κατεβάζει. Βεβαιωθείτε ότι κάποιος άλλος υπολογιστής δεν έχει ανοιχτό κάποιο torrent client στο οικιακό σας δίκτυο και ποτέ μη βάζετε τον client να ξεκινά μαζί με τα Windows. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, αν έχετε τρέξει κάποιο torrent client, ενδέχεται να χρειάζεται να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή και το router για να αποκατασταθεί η ταχύτητά σας.Οι torrent clients είναι από τα προγράμματα που επιδεινώνουν σημαντικά την ταχύτητά σας κατά το web browsing και πρέπει να παραμένουν κλειστά όταν χρειάζεστε την ταχύτητα.

Όμως, δεν είναι μόνο οι torrent clients που τρέχουν στο υπόβαθρο και επιδρούν αρνητικά στην ταχύτητα της σύνδεσής σας. Πολλές εφαρμογές χρειάζεται να συνδεθούν στο Internet καθώς εργάζεστε, όπως ο e-mail client, αλλά κάποιες από αυτές δεν είναι απαραίτητο και ίσως να μην το γνωρίζετε. Για να δείτε ποιες εφαρμογές κάνουν χρήση της σύνδεσης δεν έχετε παρά να κατεβάσετε και εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή task manager. Αν δε θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να τις δείτε μέσα από τα Windows. Πατώντας Start και στη συνέχεια Run, πληκτρολογείτε “cmd” και στο παράθυρο γραμμής εντολών που εμφανίζεται πληκτρολογείτε “netstat –b 5 > activity.txt”. Περιμένετε 1-2 λεπτά, πατήστε Control+C και πληκτρολογήστε “type activity.txt” για να δείτε τα περιεχόμενα του αρχείου (ή ανοίξτε το με το notepad). Μέσα στο αρχείο θα βρείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποίησαν τη σύνδεση ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα.

4. Πάρτε τον έλεγχο του browser
Οι browsers, με τις εξ’ ορισμού ρυθμίσεις τους, αλλά και η εμμονή μας να τους μετατρέψουμε σε «υπερ-όπλα» φορτώνοντας add-ons, extensions και plugins, είναι πολλές φορές το κέντρο του προβλήματος της αργής σύνδεσης. Ξεκινήστε λοιπόν αφαιρώντας τα extensions, plugins και add-ons που δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επέμβετε στις ρυθμίσεις του browser, όποιον κι αν χρησιμοποιείτε. Βεβαιωθείτε για τη χρήση της cache και των προσωρινών αρχείων, καθώς με αυτά επιταχύνετε η σύνδεσή σας σε sites που επισκέπτεστε ξανά και ξανά.

Αν θέλετε σε κάθε περίπτωση να επιταχύνετε το web browsing, είτε έχετε μια αργή είτε μια γρήγορη σύνδεση, χρησιμοποιήστε κάποιο extension που μπλοκάρει διαφημιστικά banners, pop-ups και βίντεο ή ακόμα και κάθε στοιχείο flash. Για την πρώτη περίπτωση, μια καλή εφαρμογή για τον Firefox είναι το Adblock Plus, ενώ για τη δεύτερη περίπτωση, το FlashBlock για τον Chrome.

Αν μετά από όλα τα παραπάνω δεν έχετε πετύχει τη βελτίωση της ταχύτητας της σύνδεσής σας, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον Internet provider που χρησιμοποιείτε. Αν ο «καθαρισμός» που θα κάνει ο provider δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε είναι μάλλον η ώρα να εξετάσετε την αλλαγή provider – αφού βεβαιωθείτε ότι χρήστες με άλλους providers έχουν καλύτερες ταχύτητες.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα