Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Monitor buying guide

Φεβ 12 2014
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και να προσέξετε για να επιλέξετε την οθόνη που ταιριάζει στη χρήση του υπολογιστή σας.
Monitor buying guide
Όπως σε κάθε συσκευή, περιφερειακό ή υποσύστημα, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ξεκαθαρίσετε τις χρήσεις του νέου monitor, δηλαδή τις εφαρμογές που θα τρέχει. Είναι τελείως διαφορετική η οθόνη που χρειάζεστε για επεξεργασία κειμένου και web surfing από την οθόνη για gaming και επεξεργασία βίντεο. Στον οδηγό αγοράς που ακολουθεί εντοπίζουμε τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε αν σκοπεύετε να αγοράσετε οθόνη για το νέο υπολογιστή σας ή να αντικαταστήσετε αυτή που διαθέτετε.

Διαγώνιος
Η διαγώνιος είναι το χαρακτηριστικό που, σε συνδυασμό με το λόγο πλευρών, καθορίζει το μέγεθος της οθόνης. Όμως, επειδή πλέον έχει κυριαρχήσει ο λόγος πλευρών 16:9, με το λόγο 4:3 να συναντάται σε ελάχιστες οθόνες 17’’ και το λόγο 21:9 σε λίγες εξειδικευμένες οθόνες, η διαγώνιος είναι το πρώτο κρίσιμο μέγεθος που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν χρειάζεστε μια οθόνη για επεξεργασία κειμένου και επικοινωνία, δε χρειάζεται να υπερβείτε τις 19 ίντσες. Μια τέτοια οθόνη μπορεί επίσης να καλύψει σχεδόν πλήρως τις ανάγκες σας σε web surfing αρκεί η ανάλυση να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 1280x1024. Ανεβαίνοντας σε απαιτήσεις, αν χρησιμοποιείτε το Excel, θέλετε περισσότερη άνεση στο web surfing ή κάνετε βασική επεξεργασία φωτογραφιών μπορείτε να δείτε οθόνες μεταξύ 19 και 22 ιντσών. Μάλιστα, οι οθόνες διαγωνίου 21,5 και 22 ιντσών είναι οι μικρότερες στις οποίες συναντάται, μεταξύ άλλων, η ανάλυση Full HD 1920x1080. Οπότε, αυτές οι οθόνες μπορούν να αποτελέσουν και επιλογές των gamers, αν και οι ίδιοι δείχνουν την προτίμησή τους σε μεγαλύτερες διαγώνιες. Πέρα από τους gamers, οι οθόνες με διαγώνιο μεγαλύτερη των 23 ιντσών (και φυσικά ανάλυση Full HD) προορίζονται κυρίως για την παραγωγή multimedia περιεχομένου, το game και web development, καθώς και τη σχεδίαση. Φυσικά, όσοι ασχολούνται με τη σχεδίαση μπορούν να στραφούν σε οθόνες άνω των 27 ιντσών που προσφέρουν και μεγαλύτερη ανάλυση ώστε να έχουν σημαντικά περισσότερο χώρο εργασίας. Ωστόσο, παρά την κατηγοριοποίηση που κάναμε, η πλειονότητα των χρηστών – ανεξαρτήτως χρήσης - δείχνει πλέον την προτίμησή της στις διαγώνιες 23 και 24 ιντσών.H UltraSharp UP3214Q διαθέτει διαγώνιο 31,5 ιντσών και ανάλυση 3840x2160, οπότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι προορίζεται για εξειδικευμένες χρήσεις.

Ανάλυση
Ξεκινήστε κοιτώντας οθόνες με αναλύσεις από 1440x900 ή 1600x1200 και πάνω ώστε να μπορείτε να έχετε ένα αρκετά διευρυμένο πεδίο δράσης, από απλές εφαρμογές όπως το Word έως και σύνθετες όπως το gaming. Προσθέστε και την παρακολούθηση ταινιών εκτός αν τα μάτια σας «αντέχουν» μόνο Full HD. Προτιμήστε λοιπόν την ανάλυση Full HD αν οι ταινίες σας έχουν αυτή την ανάλυση, αν είστε απαιτητικοί στο gaming και ο υπολογιστής σας μπορεί να «σηκώσει» ποιοτικό gaming σε τόσο υψηλή ανάλυση ή αν είστε επαγγελματίες της εικόνας και του σχεδίου. Ειδικά οι τελευταίοι, αν το επιτρέπει η τσέπη τους, μπορούν να στραφούν σε οθόνες 30 ιντσών που προσφέρουν ανάλυση 2560x1600 ή ακόμα και σε πάνω από 30 ίντσες με ανάλυση Ultra HD 3840x2160. Σημειώνουμε πως η ανάλυση Full HD κυριαρχεί…

Φωτεινότητα – Αντίθεση – Γωνία θέασης
Σημειώνουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να τονίσουμε ότι πλέον δεν είναι τόσο σημαντικά όσο ήταν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τα περισσότερα σημερινά monitors έχουν φωτεινότητα από 250 έως 300 cd/m2, δηλαδή τιμές που καλύπτουν τις προτιμήσεις της πλειονότητας των χρηστών. Επίσης, σχεδόν όλα τα monitors προσφέρουν γωνίες θέασης περίπου 170-178 μοιρών. Οπότε, δείτε αλλά μη σταθείτε σε αυτά τα μεγέθη...

Πάνελ
Η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών monitors ενσωματώνουν πάνελ TN (Twisted Nematic) καθώς διατηρούν το κόστος χαμηλά. Τα πάνελ αυτά έχουν πολύ καλό χρόνο απόκρισης (ιδιαίτερα σημαντικός για παιχνίδια), αλλά διαθέτουν περιορισμένες γωνίες θέασης. Τα πάνελ VA (Vertical Alignment) δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά και προσφέρουν καλύτερες γωνίες θέασης. Ακόμα καλύτερες όμως προσφέρουν τα πάνελ IPS (In-Plane Switching) που αν και ακριβότερα αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος προσφέροντας και καλύτερα χρώματα.Η ZR2740w της HP είναι μια οθόνη 27 ιντσών που διαθέτει πάνελ IPS, ανάλυση 2560x1440, φωτεινότητα 380 cd/m2 και, φυσικά, ακριβότερη τιμή από συμβατικά monitor.

Χρόνος απόκρισης
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να αλλάξει χρώμα ένα pixel και να επιστρέψει πάλι στο αρχικό. Για να βεβαιωθείτε ότι συγκρίνετε σωστά, ελέγξτε αν τα προς σύγκριση monitors χρησιμοποιούν την ίδια μετάβαση του pixel (συνήθως, “gray-to-gray”).
Ο χρόνος απόκρισης αποτελεί το «αγαπημένο» χαρακτηριστικό των gamers και όσο μικρότερος είναι τόσο καλύτερα. Τα monitors με μικρό χρόνο απόκρισης δεν εμφανίζουν ίχνη, ούτε θολούρα, φαινόμενα που μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά σε σκηνές έντονης δράσης ενός παιχνιδιού ή μιας ταινίας. Για το gaming οι χρόνοι απόκρισης 2-5ms είναι πολύ καλοί, ενώ ακόμα και τα 8ms είναι αποδεκτός χρόνος.

Glossy ή ματ;
Σχεδόν όλες οι οθόνες γενικής χρήσης που κυκλοφορούν έχουν glossy (γυαλιστερή) επιφάνεια πάνελ. Το θετικό των glossy οθονών είναι ότι δείχνουν καλύτερα τα χρώματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ το αρνητικό τους είναι οι αντανακλάσεις σε συνθήκες δυνατού φωτισμού, όπως οι λάμπες φθορισμού των γραφείων.
Οι ματ οθόνες διαθέτουν μία επιπλέον αντι-ανακλαστική επιφάνεια που δεν επιτρέπει τις αντανακλάσεις, αλλά μειώνει λίγο τα λαμπερά χρώματα. Οι οθόνες αυτές προορίζονται περισσότερο για επαγγελματική χρήση.

Ρυθμίσεις βάσης
Το γεγονός ότι η νέα σας οθόνη είναι πολύ πιο εξελιγμένη από την παλιά, δε σημαίνει ότι έχει περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες ρύθμισης της βάσης. Ξεκινήστε αξιολογώντας τη γωνία στρέψης μπρος-πίσω (ως προς τον οριζόντιο άξονα), μία ρύθμιση που συναντάται σε όλα τα monitors. Συνεχίστε με τη ρύθμιση του ύψους που πλέον δεν τη βρίσκετε συχνά, αλλά καλό θα είναι να υπάρχει. Ακόμα πιο σπάνια θα βρείτε δυνατότητα στρέψης αριστερά-δεξιά, αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αν είστε προγραμματιστής ή κειμενογράφος σκεφτείτε την αγορά μιας οθόνης με δυνατότητα pivot που σας επιτρέπει να την περιστρέψετε και να τη χρησιμοποιείτε σε κατάσταση portrait και όχι landscape κερδίζοντας ωφέλιμο χώρο. Αν πρόκειται να τοποθετήσετε την οθόνη σε κάποιο βραχίονα ή άλλη βάση βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί κάποιο πρότυπο VESA για την εφαρμογή του.Προτιμήστε μια οθόνη που να προσφέρει δυνατότητες ρύθμισης του ύψους και στρέψης ως προς τον οριζόντιο άξονα.

Σύνδεση με το PC
Οι τύποι εισόδου που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση με το PC είναι πέντε: D-Sub, DVI, HDMI, DisplayPort και Thunderbolt. Από αυτές, μόνο η VGA (D-Sub) είναι αναλογική και μαζί με τη DVI αποτελούν τους πιο παλιούς τρόπους σύνδεσης. Το bandwidth που προσφέρουν αυτοί οι τύποι είναι πολύ μικρότερο από των άλλων, οπότε αν επιλέξετε οθόνη με ανάλυση μεγαλύτερη από Full HD, δε μπορούν να την υποστηρίξουν σωστά. Αν είστε από αυτούς που υιοθετούν άμεσα τις νέες τεχνολογίες και τα προϊόντα τους και αποφασίσετε την αγορά ενός Ultra HD monitor, τότε στραφείτε στο υψηλότερου bandwidth του DisplayPort. To Thunderbolt, αποτέλεσμα συνεργασίας Intel και Apple, είναι συμβατό με το DisplayPort και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά άλλων δεδομένων. Επιστρέφοντας στα πιο «γήινα» πρότυπα, αν επιλέξετε οθόνη ανάλυσης Full HD, μπορείτε να τη συνδέσετε μέσω VGA, ωστόσο προτιμήστε τη DVI. Αν η κάρτα γραφικών σας διαθέτει και HDMI, μπορείτε να συνδέσετε ακόμα ένα monitor και να αυξήσετε το χώρο εργασίας σας και την παραγωγικότητά σας.

Άλλα χαρακτηριστικά
Υπάρχουν και κάποια ακόμα χαρακτηριστικά που είτε επεκτείνουν τις χρήσεις ενός monitor, είτε αναζητούνται από χρήστες με πιο εξειδικευμένες προτιμήσεις. Ας τα δούμε περιληπτικά:

Δέκτης TV
Είναι οι οθόνες με την ονομασία monitor TV ή TV monitor που ενσωματώνουν δέκτη τηλεόρασης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιείται την οθόνη σας ως monitor, ή τηλεόραση. Μάλιστα, μέσω της λειτουργία PiP που διαθέτουν αυτές οι οθόνες, μπορείτε να εργάζεστε κανονικά και σε ένα μικρό παράθυρο να βλέπετε τηλεόραση.Η 27ΜΤ93 της LG είναι μια οθόνη 27 ιντσών που ενσωματώνει τηλεοπτικό δέκτη και διαθέτει δυνατότητες 3D.

Θύρες USB, αναγνώστης καρτών μνήμης
Μπορείτε να αναζητήσετε μια οθόνη η οποία ενσωματώνει USB hub ή αναγνώστη καρτών μνήμης καθώς η εισαγωγή των μέσων γίνεται έτσι ευκολότερη, χωρίς να χρειάζεται να προσεγγίσετε τον υπολογιστή σας. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα monitors επιτρέπουν την απ’ ευθείας αναπαραγωγή των αρχείων φωτογραφιών, βίντεο και μουσικής από μενού της οθόνης, χωρίς ακόμα και να έχετε τον υπολογιστή ανοιχτό.

Ηχεία
Αν οι απαιτήσεις στον ήχο είναι τυπικές, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα monitor που να διαθέτει ηχεία για να εξοικονομήσετε χώρο στο γραφείο. Μην περιμένετε εντυπωσιακές επιδόσεις στον ήχο, αλλά μπορούν να σας ικανοποιήσουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τεχνολογία αφής
Τα monitors αυτά ήταν ακριβά και ελάχιστα στο παρελθόν ωστόσο, με την έλευση των Windows 8, αυτό άλλαξε σημαντικά. Προφανώς, είναι ακόμα ακριβότερα από τα συμβατικά, αλλά η ψαλίδα έχει κλείσει σημαντικά και μπορείτε άνετα να τα βάλετε στο στόχαστρό σας.

3D
Αν και δε διαθέτει τη λάμψη των πρόσφατων προηγούμενων ετών, το 3D gaming συνεχίζει να συναρπάζει. Οι οθόνες με δυνατότητα 3D είναι ακριβότερες, αλλά όχι τόσο ώστε να αποτρέπεται η αγορά τους.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα