Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Multifunction Printer buying guide

Φεβ 20 2014
Ένας συμβουλευτικός οδηγός αγοράς για ένα από τα πιο χρήσιμα περιφερειακά: το πολυμηχάνημα εκτύπωσης.
Multifunction Printer buying guide
Η πρώτη συσκευή που συνήθως καλείστε να αγοράσετε μετά τον υπολογιστή – αν δεν την έχετε προμηθευτεί με την αγορά υπολογιστή – είναι το πολυμηχάνημα εκτύπωσης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους επαγγελματίες, απαραίτητο εργαλείο για τους μαθητές και, ακόμα κι αν είστε φανατικός υποστηρικτής του γραφείου χωρίς χαρτιά, σύντομα έρχεται η ώρα που είναι απαραίτητη.

Με το πολυμηχάνημα εκτύπωσης μπορείτε να εκτυπώσετε και να σαρώσετε έγγραφα, ενώ αυτές οι δύο δυνατότητες μετατρέπουν τη συσκευή και σε αντιγραφικό. Πολλές συσκευές της αγοράς είναι εφοδιασμένες και με δυνατότητες αποστολής και λήψης fax εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για μια ακόμα ξεχωριστή συσκευή. Εξάλλου, αυτή η συγκέντρωση πολλών συσκευών σε μία είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του πολυμηχανήματος, καθώς σας γλιτώνει από το μεγαλύτερο κόστος των ξεχωριστών συσκευών, αλλά και την κατάληψη του πολύτιμου χώρου του γραφείο σας. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά της αφού αν κάποιο από τα υποσυστήματα (π.χ. το scanner) υποστεί κάποια βλάβη, θα πρέπει να αποχωριστείτε ολόκληρη τη συσκευή για service. Συνολικά πάντως, ένα πολυμηχάνημα αυξάνει την παραγωγικότητα αφού δεν μετακινήστε από συσκευή σε συσκευή, ενώ λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει και επιταχύνει τη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων της.Κάποιες συσκευές, όπως κάποια μοντέλα της HP, σας δίνουν τη δυνατότητα να τυπώσετε στο πολυμηχάνημά σας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και από οποιαδήποτε συσκευή απλά στέλνοντας ένα e-mail σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση (HP ePrint).

Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη πολυμηχανήματα, ανάλογα με την τεχνολογία εκτύπωσης: τα inkjet και τα laser. Αυτά τα δύο είδη χωρίζονται περαιτέρω σε μονόχρωμα και έγχρωμα. Αν και γενικά τα πολυμηχανήματα inkjet είναι φθηνότερα από τις laser στην αγορά τους, το κόστος χρήσης μίας συσκευή laser μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρότερο με την πάροδο του χρόνου, αν τυπώνετε μεγάλες ποσότητες εγγράφων. Οπότε δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή του κατάλληλου πολυμηχανήματος είναι ο κύκλος εργασίας και το κόστος χρήσης.

Σε γενικές γραμμές, ένας οικιακός χρήστης ή επαγγελματίας μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός πολυμηχανήματος inkjet και μίας μικρής απλής συσκευής laser. Για μια μικρομεσαία επιχείρηση ή ένα τμήμα μιας μεγάλης, κατάλληλο είναι ένα πολυμηχάνημα laser με υψηλό κύκλο εργασίας. Για πιο ειδικές κατηγορίες, όπως για αυτούς που εργάζονται με φωτογραφίες, υπάρχουν και ειδικά έγχρωμα πολυμηχανήματα inkjet με φωτογραφική ποιότητα. Ας δούμε όμως όλα τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός πολυμηχανήματος.

Κόστος χρήσης
Στην αγορά θα βρείτε πολύ οικονομικά μοντέλα, ειδικά αν ενδιαφέρεστε για πολυμηχάνημα inkjet. Επίσης, κυκλοφορούν και πολλές προσφορές με την αγορά υπολογιστών. Αν δεν είστε σίγουροι ότι αυτή η φθηνή συσκευή ή η συσκευή της προσφοράς είναι ακριβώς αυτό που θέλετε αποφύγετέ την. Στην αγορά πολυμηχανήματος δε χωρά η φράση «να πάρω κάτι όσο το δυνατό πιο φθηνό και μετά βλέπουμε».

Αποφασίστε μεταξύ inkjet και laser, συγκεντρώστε τα μοντέλα της κατηγορίας που σας ενδιαφέρουν και αρχίστε... τους υπολογισμούς έστω και με τις ονομαστικές τιμές. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των πολυμηχανημάτων inkjet, δείτε προσεκτικά το κόστος των μελανιών και πόσες σελίδες τυπώνει κάθε σετ. Συμβουλευτείτε αξιόπιστα websites που έχουν κάνει drain tests (εκτυπώσεις μέχρι εξαντλήσεως των μελανιών) για να δείτε ποια μοντέλα να προτιμήσετε και ποια να αποφύγετε.

Κύκλος εργασίας
Μηνιαίος κύκλος εργασίας ονομάζεται ο αριθμός των σελίδων που μπορεί να τυπώσει ένας εκτυπωτής σε ένα μήνα με τυπικές ρυθμίσεις ποιότητας. Είναι ένας αριθμός που σχετίζεται με τις ανάγκες σας, οπότε πρέπει να τον προσέξετε ιδιαίτερα. Ειδικά για την κατηγορία των πολυμηχανημάτων laser, υπάρχει και ο κύκλος εργασίας του toner, ένας αριθμός που φανερώνει το συνολικό αριθμό σελίδων που τυπώνει το toner. Μεταξύ δύο όμοιων σε χαρακτηριστικά μοντέλα επιλέξτε αυτό με το μεγαλύτερο κύκλο εργασίας.

Επεξεργαστής, μνήμη, buffer
Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αφορούν σε πολυμηχανήματα laser και μόνο όσους πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν για να τυπώνουν μεγάλα αρχεία εικόνων με πολύ υψηλή ανάλυση. Οι inkjet είναι εκτυπωτές σειράς που σημαίνει ότι ο υπολογιστής δημιουργεί τη σελίδα στη μνήμη του και τη στέλνει στη συσκευή σε μικρά πακέτα, οπότε δεν απαιτούνται κάποια ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, οι laser είναι εκτυπωτές σελίδας και πριν τυπώσουν φτιάχνουν τη σελίδα στη μνήμη τους. Φυσικά, αν πρόκειται να τυπώνετε μόνο κείμενο, αυτοί οι αριθμοί έχουν μικρή σημασία, αλλά για μεγάλες εικόνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί,καθώς μεγαλύτεροι αριθμοί σημαίνουν περισσότερη ταχύτητα στην εκτύπωση.Μέσω αυτόματου τροφοδότη χαρτιού, το πολυμηχάνημα παίρνει αυτόματα τα έγγραφα από τον ένα δίσκο που βρίσκεται στο πάνω μέρος και τα προωθεί στο εσωτερικό της για διάφορες λειτουργίες όπως σάρωση, αντιγραφή και αποστολή fax.

Ταχύτητα εκτύπωσης
Αν και η ονομαστική ταχύτητα εκτύπωσης που αναφέρουν οι κατασκευαστές βασίζεται σε πρότυπα με μικρή κάλυψη σελίδας (ή σε πρόχειρη ποιότητα) που απέχουν από την εκτύπωση στην «πραγματική ζωή», δεν παύει να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το πόσο γρήγορα θα πάρετε τη σελίδα από το tray εξόδου ειδικά στην περίπτωση των πολυμηχανημάτων laser. Στην περίπτωση των inkjet, συνήθως η ονομαστική ταχύτητα διαφέρει πολύ από την πραγματική, οπότε μην τη λάβετε υπόψη. Η ταχύτητα εκτύπωσης μετριέται σε σελίδες το λεπτό (pages per minute, PPM), αναγράφεται πάνω σε όλες τις συσκευασίες, ωστόσο και εδώ μπορείτε να συμβουλευτείτε websites με μετρήσεις.

Ανάλυση
Ό,τι συμβαίνει με τις ονομαστικές ταχύτητες εκτύπωσης, συμβαίνει και με την ανάλυση αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αν και οι κατασκευαστές αρέσκονται στο να δίνουν μεγάλους αριθμούς που δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα, οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικοί για να έχετε μια πρώτη αίσθηση της ποιότητας εκτύπωσης ενός πολυμηχανήματος.

Η ανάλυση αναφέρεται στο μέγιστο αριθμό κουκίδων ανά ίντσα (dpi) που μπορεί να τυπωθεί οριζόντια και κάθετα (συνήθως εμφανίζεται ως δύο αριθμοί). Αν αναρωτιέστε γιατί διαφέρει η οριζόντια από την κάθετη ανάλυση, αυτό συμβαίνει γιατί η οριζόντια εξαρτάται από τον αριθμό και την πυκνότητα των ακροφυσίων των κεφαλών εκτύπωσης, ενώ η κάθετη από το μηχανισμό που προωθεί το χαρτί.

Για να τυπώσετε κείμενο σε ικανοποιητική ποιότητα αρκεί μια ανάλυση στα 600 dpi, τιμή την οποία θα βρείτε ακόμα και στις πιο φθηνές συσκευές. Αν όμως θέλετε να τυπώνετε κείμενα με μικρούς χαρακτήρες (κάτω από τα 8άρια του Word) ή γραφικά με λεπτές γραμμές, τότε θα πρέπει να ανέβετε τουλάχιστον στα 1200 dpi. Αν πρόκειται να τυπώνετε φωτογραφίες, ξεκινήστε την αναζήτησή σας από αυτή την ανάλυση και πάνω και, αν είναι εφικτό, δείτε δείγματα εκτύπωσης.Τα πολυμηχανήματα laser καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα inkjet, ακόμα και πάνω από 300 Watt, οπότε υπολογίστε και αυτή την παράμετρο στο κόστος χρήσης τους.

Σημαντικός παράγοντας για να αποδώσει ένα πολυμηχάνημα inkjet υψηλή ποιότητα εκτύπωσης, είναι και το χαρτί. Αν προσπαθήσετε να τυπώσετε μια εικόνας υψηλής ανάλυσης σε απλό χαρτί, το πιο πιθανό είναι να πάρετε ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με εμφανείς αλλοιώσεις ειδικά στα σημεία που συναντώνται τα χρώματα. Τα υψηλής ποιότητας χαρτιά συγκρατούν τις σταγόνες ενός πολυμηχανήματος inkjet, οπότε αν θέλετε να τυπώσετε φωτογραφίες θυμηθείτε ότι, εκτός από την υψηλή ανάλυση της συσκευής, χρειάζεστε και φωτογραφικό χαρτί.

Συνδεσιμότητα
Ο πιο απλός τρόπος σύνδεσης ενός πολυμηχανήματος με τον υπολογιστή παραμένει εδώ και χρόνια το καλώδιο USB. Αν διαθέτετε περισσότερους από έναν υπολογιστή σε δίκτυο, μπορείτε να τυπώσετε από οποιονδήποτε, αρκεί ο υπολογιστής που συνδέεται με το πολυμηχάνημα να είναι ανοικτός. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προσδίδει το χαρακτηρισμό «δικτυακή» σε μια πολυσυσκευή. Ένα μοντέλο με δυνατότητα δικτύωσης διαθέτει είτε θύρα LAN, είτε μπορεί να συνδεθεί ασύρματα μέσω Wi-Fi. Ένα δικτυακό μοντέλο επιτρέπει την εκτύπωση από οποιονδήποτε υπολογιστή του δικτύου χωρίς να μεσολαβεί κάποιος άλλος υπολογιστής. Τα νεότερα μοντέλα έχουν απλοποιήσει σημαντικά την εγκατάσταση ενός δικτυακού πολυμηχανήματος, οπότε σπάνια θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Τα νεώτερα πολυμηχανήματα επιτρέπουν την απ’ ευθείας εκτύπωση από φορητές συσκευές όπως smartphones & tablets ή μέσω της εγκατάστασης κάποιας ειδικής εφαρμογής ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής που χρησιμοποιείτε (iOS, Android). Κάποιες συσκευές, όπως κάποια μοντέλα της HP, σας δίνουν τη δυνατότητα να τυπώσετε στο πολυμηχάνημά σας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και από οποιαδήποτε συσκευή απλά στέλνοντας ένα e-mail σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση (HP ePrint).

Μέσα εκτύπωσης
Πρόκειται για έναν παράγοντα που αξίζει να του δώσετε σημασία αν θέλετε να τυπώνετε σε διάφορα είδη χαρτιού εκτός από το απλό. Μπορείτε να ελέγξετε για διαφορετικά βάρη και διαστάσεις τυπικού χαρτιού, διαφορετικά είδη φωτογραφικού χαρτιού, διαφάνειες, κ.ά. Κάποια μοντέλα inkjet σας δίνουν τη δυνατότητα, μέσω ενός ειδικού tray, να τυπώσετε πάνω σε CD/DVD που επιτρέπουν την εκτύπωσή τους.

Αυτόματος τροφοδότης σελίδων (ADF)
Μέσω αυτής της δυνατότητας, το πολυμηχάνημα παίρνει αυτόματα τα έγγραφα από το ένα tray που βρίσκεται στο πάνω μέρος και τα προωθεί στο εσωτερικό του για διάφορες λειτουργίες όπως σάρωση, αντιγραφή και αποστολή fax. Αυτό σας γλιτώνει από πολύτιμο χρόνο ειδικά στην περίπτωση πολυσέλιδων εγγράφων, καθώς δε χρειάζεται να τοποθετείτε εσείς τις σελίδες μία-μία.

Εκτύπωση διπλής όψης
Ένα χαρακτηριστικό που αξίζει να το αναζητήσετε καθώς σας γλιτώνει από επιπλέον έξοδα στο χαρτί. Φυσικά, μπορείτε να τυπώσετε χειροκίνητα και στις δύο όψεις με οποιοδήποτε πολυμηχάμηνα, αλλά η αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης σας γλιτώνει από χρόνο και αυξάνει την παραγωγικότητά σας.Τα πολυμηχανήματα που διαθέτουν δυνατότητα αποστολής και λήψης fax έχουν πίνακα ελέγχου για κλήση αριθμών, συνδέονται με την τηλεφωνική γραμμή και διαθέτουν τις λειτουργίες μιας συμβατικής συσκευής fax όπως μαζική αποστολή, χρονοπρογραμματισμός αποστολής, κ.ά.

Χωρητικότητα tray χαρτιού
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό σε πολυμηχανήματα laser που προορίζονται για επαγγελματική χρήση από πολλά άτομα σε ένα περιβάλλον επιχείρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση το tray θα πρέπει να δέχεται περισσότερα από 100 φύλλα (αναζητήστε και μεγαλύτερη χωρητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες σας). Κάποια πολυμηχανήματα μπορούν να δεχτούν επιπλέον trays οπότε να μπορείτε άμεσα ή στο μέλλον να αυξήσετε τη συνολική χωρητικότητα. Στα πολυμηχανήματα inkjet, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνήθως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, εκτός κι αν πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση να τυπώνετε πολύ συχνά.

Fax
Αν και όλα τα πολυμηχανήματα διαθέτουν δυνατότητες εκτύπωσης, σάρωσης και αντιγραφής, μόνο ορισμένα δίνουν δυνατότητες αποστολής και λήψης fax. Στην περίπτωση αυτή οι συσκευές έχουν πίνακα ελέγχου για κλήση αριθμών, συνδέονται με την τηλεφωνική γραμμή και διαθέτουν τις λειτουργίες μιας συμβατικής συσκευής fax όπως μαζική αποστολή, χρονοπρογραμματισμός αποστολής, κ.ά.

Κατανάλωση
Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα μεταξύ πολυμηχανήματος inkjet και laser, έχετε κατά νου ότι οι laser καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια, ακόμα και πάνω από 300 Watt, οπότε υπολογίστε και αυτή την παράμετρο στο κόστος χρήσης. Οι πολυσυσκευές inkjet καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Συνοδευτικό λογισμικό
Κάποιες συσκευές συνοδεύονται, πέρα από τους drivers, με πλούσιο λογισμικό που περιλαμβάνει εφαρμογή OCR, εφαρμογή οργάνωσης και τυπικής επεξεργασίας φωτογραφιών, καθώς και πλήθος βοηθητικών προγραμμάτων.

Πάνελ ελέγχου
Δεν ακούγεται σημαντικό, αλλά είναι! Ένα μεγάλο LCD panel αυξάνει σημαντικά την ευχρηστία της συσκευής και σας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσετε και να ρυθμίσετε τη συσκευή ταχύτερα σε σχέση με πολυμηχανήματα που δε διαθέτουν καθόλου ή πολύ μικρή οθόνη.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα